«Τότε που η Δυτική Αχαΐα πήγε να γίνει Γαλλικό προτεκτοράτο»

Διαδικτυακή εκδήλωση

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το απόγευμα της Τετάρτης (24/3) η διαδικτυακή εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας με θέμα «Το 1821 και η Δυτική Αχαΐα».

Τη συζήτηση άνοιξε ο Δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς που, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η ενασχόληση με την περίοδο αυτή και τα γεγονότα της δεν είναι απλώς θέμα φιλίστορος διάθεσης ή ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος αλλά ένα κρίσιμο μέγεθος αφού «δεν μπορείς να ξέρεις που πηγαίνεις αν αγνοείς από που έρχεσαι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Σπύρος Μυλωνάς σημείωσε ότι μπορεί να απουσιάζουν από το χώρο της Δυτικής Αχαΐας οι μεγάλες μάχες ή οι πρωταγωνιστικές προσωπικότητες, ωστόσο σημείωσε «δεν υπάρχει τόπος χωρίς ιστορία και αποτελεί δικό μας καθήκον να την αναδείξουμε».

Πρώτος ομιλητής ήταν ο αρχαιολόγος-εκπαιδευτικός Κώστας Παπαγιαννόπουλος που υπογράμμισε τις διαφορές μεταξύ πρώτης και δεύτερης τουρκοκρατίας σημειώνοντας την απελπιστική οικονομική κατάσταση των υποτελών πληθυσμών της περιοχής ενώ εντυπωσιακή ήταν η αναφορά του στην καταγραφή κατοίκων και φόρων του Γομοστού όπως αυτά προκύπτουν από τα Οθωμανικά αρχεία. «Στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα φυλάσσονται 150 εκατομμύρια εγγράφων της Οθωμανικής περιόδου που περιμένουν αξιοποίηση και που είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνουν πλήθος άγνωστων στοιχείων για την περιοχή μας» επεσήμανε ο Κώστας Παπαγιαννόπουλος.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο αρχαιολόγος Γιάννης Μόσχος που αναφέρθηκε στις διαφορές μεταξύ πεδινής και ορεινής Δυτικής Αχαΐας, στο κάψιμο του πύργου του Σαϊτ-Αγά από τις δυνάμεις του Κολοκοτρώνη στην Άνω Αχαΐα ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη δράση του αγωνιστή Παναγιώτη Καρατζά, στις εμφανίσεις των Κολοκοτρώνη-Πλαπούτα στη Δυτική Αχαΐα αλλά και στο γεγονός ότι, παρά τις κατά καιρούς απόπειρες, στα πρώτα χρόνια της επανάστασης στάθηκε αδύνατη η εισβολή των Λαλαίων στα εδάφη της Δυτικής Αχαΐας.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του θεολόγου Τάσου Αθανασόπουλου για τη συμβολή των Μαζαρακιωτών στον αγώνα. Ο ομιλητής στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της οικογένειας Γκότση με καταγωγή και βάση των Άνω Μαζαράκι ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά ακόμα αγωνιστών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον αγώνα ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη μάχη της Καυκαριάς που διεξήχθη στις 26-27 Αυγούστου του 1827 και που επιτυχής έκβασή της μετέστρεψε στην περιοχή το κλίμα της υποταγής στον Ιμπραήμ πασά.

Από τη δική του πλευρά ο ιστορικός Δημήτρης Μπαχάρας παρουσίασε άγνωστα στοιχεία για την περίπτωση του Κανακάρη-Ρούφου που διατηρούσε μεγάλη κτηματική περιουσία και επιρροή στη Δυτική Αχαΐα και του οποίου πρωτοπαλίκαρο υπήρξε ο μετέπειτα διαβόητος Νενέκος. Ταυτόχρονα ο ομιλητής αναφέρθηκε σε ένα άγνωστο περιστατικό του 1809 σύμφωνα με το οποίο, με πρωταγωνιστές τους Σισίνηδες της Γαστούνης και τον Γιακούμπ-αγά του Λάλα, ολόκληρη η Δυτική Πελοπόννησος, και μαζί η Δυτική Αχαΐα, προτάθηκε να μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Γαλλίας, είχε μάλιστα ετοιμαστεί μέχρι και η σημαία αυτού του προτεκτοράτου.

Την εισήγηση διηύθυνε ο ιστορικός και δημοσιογράφος Δημήτρης Στεμπίλης που έθεσε εισαγωγικά το γενικό της πλαίσιο ενώ συνόψισε, στο κλείσιμό της, τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτήν.

Ενδεικτικό της επιτυχίας που είχε η εκδήλωση είναι το γεγονός ότι παρουσίασε «απήχηση» σε 2.082 άτομα ενώ την παρακολούθησαν, εν όλω ή εν μέρει, 357 άτομα.

Ολόκληρη η εκδήλωση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου ενώ οι εισηγήσεις, οι παρεμβάσεις και τα πρακτικά της θα κυκλοφορήσουν σε αυτοτελή

 

Διαβάστε επίσης