Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς αποζημίωση, προσλήψεις υγειονομικών και γρήγορη κλιμάκωση των εμβολιασμών, έτσι ώστε να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός με ασφάλεια και με χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων εμβολίων και με πολύ περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, είναι τα τρία πράγματα που πρέπει να γίνουν, τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που επισκέφθηκε σήμερα το νοσοκομείο ΚΑΤ, συνοδευόμενος από τον Γιάννη Πρωτούλη μέλος του ΠΓ της ΚΕ του κόμματος.
Τον Δ. Κουτσούμπα υποδέχτηκαν ο διοικητής του νοσοκομείου, Ιωάννης Ηλιόπουλος και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Χρυσόστομος Μαλτέζος.
Στη συνέχεια, ξεναγήθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο. Στο Τμήμα Επειγόντων συζήτησε με γιατρούς και νοσηλευτές για την κατάσταση του νοσοκομείου και τον μεγάλο φόρτο δουλειάς. Τον ενημέρωσαν ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, καθώς λείπουν 160 ειδικευόμενοι γιατροί και 350 άτομα, νοσηλευτικό προσωπικό.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Δ. Κουτσούμπας από την διοίκηση, το νοσοκομείο εφημερεύει 365 μέρες τον χρόνο, διενεργεί περί τις 15.000 εγχειρήσεις ετησίως, δηλαδή, κατά μέσο όρο 1.200 χειρουργεία τον μήνα.
Επίσης, στο ΚΑΤ λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο με 3 γραμμές εμβολιασμού για τον Covid19.
Ακόμα 28 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου, με προοπτική και για άλλες, θα μεταβληθούν σε ΜΕΘ για Covid-19, ενώ από τον αριθμό των 49 εν λειτουργία ΜΕΘ, σε σύνολο 58, θα κρατηθούν 7-10 κλίνες ΜΕΘ για άλλα περιστατικά, εκτός Covid-19.
Σε εκκρεμότητα είναι επίσης η ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης 45 γιατρών στο νοσοκομείο, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και στο διοικητικό προσωπικό.
Αναγκαία είναι ακόμα η αντικατάσταση τμημάτων του εξοπλισμού του νοσοκομείου, καθώς και εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του.
Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι οι ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο σύστημα Υγείας έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.
Υπογράμμισε ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν πρέπει και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με την λογική του «λιγότερου κακού», σε ό,τι αφορά την κατάσταση με την οποία λειτουργεί και τόνισε ότι είναι το μόνο που πρέπει να ενισχυθεί.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στον 21ο αιώνα, σε μια εποχή που η επιστήμη κάνει άλματα δεν μπορεί το δημόσιο σύστημα Υγείας «να πηγαίνει με τον αραμπά».
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε αργότερα συνάντηση-συζήτηση με εργαζόμενους του ΚΑΤ, όπου πρωτίστως αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και στις κτιριακές υποδομές.
Όπως επισημάνθηκε στις τοποθετήσεις, είναι τεράστιες οι ελλείψεις προσωπικού καθώς λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών, όπως πνευμονολόγοι, γαστρεντερολόγοι, αιματολόγοι κλπ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, σε επίπεδο εφημερίας το ΚΑΤ καλείται να διαδραματίσει τον ρόλο γενικού νοσοκομείου και «απέχει πολύ από αυτό» εξαιτίας της έλλειψης ειδικοτήτων.
Οι εργαζόμενοι ζήτησαν την άμεση μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών, την πρόσληψη μόνιμου ιατρού εργασίας στο ΚΑΤ και την αντιμετώπιση προβλημάτων των εγκαταστάσεων καθώς υπάρχουν θάλαμοι με κοινόχρηστες τουαλέτες.
Αναφέρθηκε ακόμα ότι έκλεισαν, «μέσα σε μια νύχτα», κλινικές και μετατράπηκαν σε κλινικές Covid-19 χωρίς επιπλέον προσωπικό και προετοιμασία, με μεταφορά ασθενών στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος εισπράττει και το ποσό του ΕΟΠΥΥ, και τη διαφορά, την οποία πληρώνει ο νοσηλευόμενος. Επισημάνθηκε ότι «βιώνουμε μια διπλή πανδημία: εκείνη του Covid-19 και εκείνη των άλλων ασθενειών».
Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, διότι «γέρνει η κατάσταση προς τον ιδιωτικό τομέα καθώς εκεί είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου και αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο το δημόσιο σύστημα Υγείας».
Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα παλέψει και στη Βουλή με ερωτήσεις για την αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων, και πάνω απ' όλα στο εργατικό-λαϊκό κίνημα όπου πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.
Όπως είπε, οι υγειονομικοί έχουν κατακτήσει μεγάλο κύρος με τους αγώνες και την στάση τους, ιδιαίτερα στη διάρκεια της πανδημίας, και μπορούν με αυτή τη συζήτηση να ανοίξουν δρόμο για το περιεχόμενο που πρέπει να έχουν οι αγώνες.
Στη συζήτηση πήραν το λόγο η Μαρία Γκαβάρα από το ΔΣ του Σωματείου, ο Γ. Κυριαζής μέλος της 5μελούς ΕΙΝΑΠ και διευθυντής της Παθολογικής, ο Γ. Αλεξανδράτος, από την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, ο Κ. Βλάχος, διευθυντής της νευροχειρουργικής, ο Γ. Φλώρος, διευθυντής της καρδιοχειρουργικής και ο Χρ. Παπαζαχαρίας, διευθυντής της Β Γενικής Χειρουργικής.
Τέλος, στάση εργασίας και συγκέντρωση στη 1 μμ στην πύλη του νοσοκομείου πραγματοποιούν την Τρίτη οι εργαζόμενοι του ΚΑΤ, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, προσλήψεις προσωπικού.