Οι λαϊκές αγορές στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΤΟΥΧΑ

 

Το έχουμε συνηθίσει πλέον μέσα στην πανδημία: Ένα ακόμη αντιλαϊκό νομοσχέδιο καταθέτει η κυβέρνηση και αυτή τη φορά πρόκειται για της λαϊκές αγορές. Το νομοσχέδιο πλήττει χιλιάδες παραγωγούς και πωλητές, βιοπαλαιστές που πασχίζουν για ένα μεροκάματο στις λαϊκές αγορές της πόλης.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την είσοδο ιδιωτών στις λαϊκές αγορές. Σκοπεύει να καταργήσει το δικαίωμα της θέσης του παραγωγού-πωλητή και πλέον ο οποιοσδήποτε μπορεί να αιτηθεί για θέση και να προσπαθήσει να την κατοχυρώσει μέσω δημοπρασίας. Οι θέσεις πλέον δε θα κατανέμονται με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια αλλά το ύψος της προσφοράς του πλειοδότη για τη θέση και με άσχετα κριτήρια όπως τα εκπαιδευτικά προσόντα. Αυτό δείχνει την ανυπαρξία της κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης, η οποία αδυνατεί να κατανοήσει τις ανάγκες και τη θέση των παραγωγών. Επιπλέον, αίτηση για θέση μπορούν να κάνουν και εταιρίες, για ποσοστό θέσεων στη λαϊκή αγορά, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν σημαντικά τις τιμές των προϊόντων και να φέρουν αθέμιτο ανταγωνισμό εντός της αγοράς. Οι δημοπρασίες των θέσεων θα γίνονται κάθε τρία χρόνια, γεγονός που αναγκάζει τους παραγωγούς να μπουν στη διαδικασία επανακατοχύρωσης της θέσης τους.

Επίσης, η διαχείριση των λαϊκών αγορών σχεδιάζεται να περάσει σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες εταιρίες θα έχουν πλήρη δικαιώματα έναντι της παραπάνω διαδικασίας δημοπράτησης των θέσεων, όντας αυτές που θα αποφασίζουν για την τιμή των θέσεων, αλλά και τη συνολικότερη λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Αν αυτή η διαδικασία αφεθεί στα χέρια των ιδιωτών χωρίς την παρέμβαση του Δήμου, οι τιμές των θέσεων μπορούν να αυξηθούν ανεξέλεγκτα. Αυτό θα σημαίνει μείωση του περιθωρίου κέρδους των παραγωγών – πωλητών και σταδιακή μετακύληση του κόστους στους αγοραστές. Έτσι, οι εταιρίες εντός λαϊκών αγορών που θα μπορούν να διαθέσουν περισσότερη ποσότητα σε χαμηλότερη τιμή θα είναι οι κερδισμένες και οι μικροπαραγωγοί θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα.

Η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο χιλιάδες κόσμου που ζει στα όρια της φτώχιας και προσπαθεί να ωφελήσει μεγάλες εταιρίες και το μεγάλο κεφάλαιο από το υστέρημα των μικροπαραγωγών. Το νομοσχέδιο αυτό πλήττει τους ανθρώπους του μόχθου και του μεροκάματου ενώ παράλληλα ευνοείται το μεγάλο κεφάλαιο. Στόχος της είναι να εκχωρήσει τις λαϊκές αγορές στα μεγάλα συμφέροντα. Παράλληλα, αυτή η κίνηση εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια εξουδετέρωσης των Δήμων, μέσω της υποχρηματοδότησής τους. Η Νέα Δημοκρατία θέλει τους Δήμους να λαμβάνουν μονάχα διεκπεραιωτικές αποφάσεις και όχι να χαράσσουν τη δική τους πολιτική.  Αυτό το νομοσχέδιο πετάει τους δήμους έξω από τις λαϊκές αγορές και λιγοστεύει τους πόρους τους. Η σταδιακή μείωση της χρηματοδότησης λιγοστεύει τα περιθώρια των Δήμων να χαράξουν κοινωνική πολιτική υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτό το Νομοσχέδιο δεν είναι καν προς συζήτηση. Θα πρέπει να εξαφανιστεί από τη δημόσια σφαίρα διαλόγου. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την εκδίωξη των παραγωγών των λαϊκών αγορών προς όφελος των μεγάλων εταιριών. Αυτές οι αγορές θα πρέπει να παραμείνουν λαϊκές.