Εμβόλιο Johnson & Johnson: Στις 11 Μαρτίου η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Στις 11 Μαρτίου αναμένεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) να γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού, όπως μετέδωσε το Bloomberg News, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε εντός του Φεβρουαρίου ότι υπέβαλε αίτηση για την υπό όρους αδειοδότηση του εμβολίου της στον EMA.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι είναι πιθανό να γνωμοδοτήσει στα μέσα Μαρτίου σχετικά με την έγκριση ή μη του εμβολίου, η αξιολόγηση του οποίου γίνεται με ταχείες διαδικασίες. Σε περίπτωση που το εμβόλιο της Johnson & Johnson πάρει "πράσινο φως" θα είναι το τέταρτο που θα αδειοδοτηθεί στην ΕΕ μετά τα εμβόλια των Pfizer Inc/BioNTech SE, Moderna Inc και AstraZeneca Plc-Oxford. Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί στο Reuters από τον ΕΜΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) την Τετάρτη επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19, στα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από τη σημερινή συνεδρίαση της συμβουλευτικής του επιτροπής για την εξέταση της χορήγησης άδειας για επείγουσα χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 85,9% κατά των σοβαρών μορφών της νόσου στις ΗΠΑ και ήταν εξίσου αποτελεσματικό κατά των σοβαρών μορφών της νόσου κατά 81,7% στην Νότια Αφρική και 87,6% στην Βραζιλία, όπου είναι ευρέως διαδεδομένες παραλλαγές του ιού.

Η FDA μελέτησε ανεξάρτητα τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε 40.000 ανθρώπους και διάφορες χώρες. «Οι αναλύσεις υποστηρίζουν ένα ασφαλές προφίλ, χωρίς την διατύπωση ιδιαίτερων ανησυχιών ασφαλείας που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την χορήγηση άδειας για επείγουσα χρήση», αναφέρεται στην έκθεση.

Στο σύνολο των περιοχών όπου πραγματοποιήθηκαν οι κλινικές δοκιμές, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στις σοβαρές μορφές της νόσου, 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, είναι 85,4%, ενώ ανέρχεται σε 66,1% απέναντι στις ήπιες μορφές της Covid-19.

Διαβάστε επίσης