Πατρινό Καρναβάλι 2021: Θύελλα αντιδράσεων για την κεντρική αφίσα - "Μου πήραν τη φωτογραφία μου...χωρίς να ρωτήσουν", καταγγέλλει γνωστός επαγγελματίας της πόλης - ΦΩΤΟ

 

Ο δήμος Πατρέων με χαρά και ικανοποίηση ανακοίνωσε προ ημερών τις αφίσες του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού 2021, όπως προέκυψαν μετά τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό που έγινε. 

Λίγες ώρες αργότερα, σηκώθηκε σκόνη γύρω από το θέμα από γνωστούς Πατρινούς που εκτιμούσαν ότι η κεντρική αφίσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2021, όχι μόνο δεν έχει σχέση με το θέμα "Το πλήρωμα του χρόνου", αλλά δεν διαθέτει αισθητική και ποιότητα. Παράλληλα, στον δημόσιο σχολιασμό που κατέκλυσε το διαδικτυακό τοπίο, εκφράστηκε για μια ακόμη φορά η άποψη, αν ο διαγωνισμός θα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι Πανελλήνιος. Από την άποψη του, πώς μπορεί κάποιος που μένει εκτός Πάτρας όσο κι αν αγαπάει το θεσμό, να δώσει το ακριβές στίγμα της εποχής, συνδυάζοντας χρώματα, εικόνες και συναισθήματα... 

Μάλιστα, υπήρχαν και απόψεις για συγκεκριμένη συμμετοχή, η οποία κατά την άποψη πολλών, εξέφραζε απόλυτα το κορονο- κλίμα του Πατρινού Καρναβαλιού αλλά και την προσδοκία όλα του χρόνου να είναι όπως παλιά! Χωρίς μάσκες και πολύχρωμα, αντί για το σκούρο γκρι σκηνικό που "πνίγει" και φέτος τους Καρναβαλιστές.

Σε όλο αυτό το κλίμα, έρχεται να προστεθεί και μια πολύ ευγενική δημόσια παρέμβαση του γνωστού Πατρινού φωτογράφου, Βασίλη Παπαϊωάννου για τη φωτογραφία που επέλεξε ο νικητής του διαγωνισμού:

"Το Πατρινό Καρναβάλι είναι εδώ για άλλη μια φορά, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας. Ελπίζουμε ότι θα μας δώσει μια αίσθηση ανεμελιάς, χαμόγελου και απόδρασης από τη σκληρή καθημερινότητα, τηρώντας πάντα όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα!!!
Από σήμερα απέκτησε και αφίσα το Πατρινό Καρναβάλι στο πλαίσιο των Καρναβαλικών Εκδηλώσεων της
Πατρινό Καρναβάλι Κοινωφελής Επιχείρηση
και θα ήθελα να συγχαρώ τον νικητή του σχετικού διαγωνισμού, σχεδιαστή της αφίσας Αλκίνοο Μοβάτση.
Με έκπληξη και χαρμολύπη διαπίστωσα ότι η βασική φωτογραφία της αφίσας είναι δικιά μου, η οποία απεικονίζει το επί χρόνια φίλο
George Logaras
.
Μια φωτογραφία που είχα βγάλει στις 19 Ιανουαρίου 2013 κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής Τελετής Έναρξης που είχε πραγματοποιηθεί τότε. Δημοσιεύτηκε βιαστικά πρώτη φορά την 21 Ιανουαρίου 2013 (https://www.facebook.com/photo?fbid=10151244431405945&set=a.101512444305...) σε ένα από τα άλμπουμ που ανεβάζω φωτογραφίες φίλων και στις 16 Ιανουαρίου 2014 (https://www.facebook.com/photo?fbid=10151924603715945&set=a.101562655523...) σε καλύτερη ποιότητα, όσο σου επιτρέπει το Facebook...
Δεν γνώριζα ότι θα χρησιμοποιείτο φωτογραφία μου καθώς δεν είχα κάποια προσέγγιση από τον γραφίστα, που δεν τον γνωρίζω άλλωστε...
Αντιπαρέρχομαι του γεγονότος ότι θα έπρεπε να έχει ζητηθεί η άδεια μου για τη χρήση της φωτογραφίας και ασχολούμαι με το αισθητικό αποτέλεσμα της χρήσης μια κακής ποιοτικά φωτογραφίας, κατεβασμένης από το διαδίκτυο, για τη δημιουργία μιας αφίσας του Πατρινού Καρναβαλιού, της μαζικότερης πολιτιστικής δράσης που γίνεται στην Ελλάδα και αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης μας!
Το αρχείο της φωτογραφίας σε πλήρη ανάλυση (7072 x 4720 pixel) είναι διαθέσιμο στο γραφίστα γιατί είμαι σίγουρος ότι το αρχικό υπόβαθρο στη δημιουργία ενός γραφιστικού παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.
Καλό μας Καρναβάλι!!!"

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΦΙΣΑΣ 

Ανακοίνωση της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας για την καρναβαλική αφίσα

Μετά τον διαδικτυακό θόρυβο για την κεντρική αφίσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2021, χτες αργά το βράδυ ο δημιουργός της αφίσας κος Αλκίνοος Μοβάτσης έστειλε στην ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας το ακόλουθο ενημερωτικό σημείωμα:

«Μετά τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα της αφίσας μου , και συγκεκριμένα ότι δεν είχα τα δικαιώματα της βασικής φωτογραφίας , θα ήθελα από την πλευρά μου να σας ενημερώσω ότι την φωτογραφία την βρήκα στο διαδίκτυο και δεν υπήρχε αναφορά δημιουργού. Μετά από την ανάρτηση του κύριου Παπαϊωάννου Βασίλειου και την έκταση που πήρε το θέμα στα social media  επικοινώνησα τηλεφωνικά μαζί του μια και είναι ο δημιουργός της φωτογραφίας και μου έχει ήδη παραχωρήσει  όλα τα δικαιώματα της φωτογραφίας για να είμαι καθόλα νόμιμος».

Διαβάστε επίσης