Κορονοϊός: Κορυφώνεται η ανησυχία για τα κρούσματα - Τι θα γίνει με σχολεία και εμπόριο

Καθολικό λουκέτο σε γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας για 1 βδομάδα ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες οι επιδημιολόγοι. «Παράθυρο» για τα γυμνάσια αφήνει η Κεραμέως. Αλλαγές στην αγορά μετά την αύξηση των κρουσμάτων. 

Ο ήδη «γνωστός» κορονοϊός σε συνδυασμό με το μεταλλαγμένο στέλεχος που εξαπλώνεται σταδιακά στην Ελλάδα, έχουν δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» και το newsit.gr σας παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις που κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η σύσκεψη των επιδημιολόγων έχει ήδη ολοκληρωθεί και η κατάσταση είναι κρίσιμη.

Ζητούν κλειστά γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα

Η εκτίμηση είναι πως οι επιδημιολόγοι θα ζητήσουν την Παρασκευή στην ευρεία σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους να μην ανοίξουν τα λύκεια σε ολόκληρη τη χώρα για μία εβδομάδα, ίσως και τα γυμνάσια.

Το άνοιγμα της 1ης Φλεβάρη, δηλαδή, που έχει ήδη προαναγγελθεί να «παγώσει» για όλη την Ελλάδα τουλάχιστον για την ερχόμενη εβδομάδα και στην συνέχεια η κατάσταση να επαναξιολογηθεί.

Αλλαγές στην αγορά

Επιπροσθέτως, οι επιδημιολόγοι αναμένεται να ρίξουν στο τραπέζι το σενάριο του «πισωγυρίσματος» σε ό, τι αφορά την λειτουργία του λιανεμπορίου και να επιστρέψουμε στην μέθοδο του click away. Ενδεχομένως και μόνο για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης να προκριθεί η μέθοδος του click in shop, δηλαδή το ραντεβού που είχε φτάσει ένα βήμα πριν την εφαρμογή του, όταν τελικά -αντ’ αυτού- προτιμήθηκε το καθολικό άνοιγμα της αγοράς πριν λίγες ημέρες.

Φταίνε μόνο οι ουρές;

Πολλοί, ειδικοί και μη, βλέποντας τις προηγούμενες μέρες τις εικόνες συνωστισμού σε ορισμένους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, όπως και τις ουρές έξω από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ένδυσης, προέβλεψαν ότι η διασπορά του της πανδημίας θα φουντώσει και θα ριζωθεί σε τόσο πρόσφορο έδαφος ώστε να εξαπλωθεί σαν τρίτο κύμα, ακόμη πιο ανησυχητικό, ακόμη πιο φονικό.

Ομως την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι της αγοράς και ειδικοί με περισσότερες γνώσεις από πολλούς άλλους πάνω στη δυναμική των ιογενών μεταδόσεων, παρατηρούν ότι ο πυρετός των κρουσμάτων στην Αττική δεν ήταν απόρροια μερικών δεκάδων καταστημάτων έξω από τα οποία σχηματίστηκαν συντεταγμένες ουρές αλλά σε κοσμοσυρροή σε λίγους εμπορικούς δρόμους-περατζάδες, σε κατάχρηση των SMS, στην έλλειψη ελέγχων τη στιγμή που το κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Αθήνα είναι χειρότερο από ποτέ, στην απουσία των καινούργιων μέσων μαζικής μεταφοράς και γενικά εξαιτίας μίας υπαγορευμένης στάσης ανοχής, ενός ιδιότυπου κοινωνικού συμβολαίου, που δυστυχώς οδήγησε σε αδιέξοδο. Αλλά με ολέθριο όμως αντίκτυπο.

Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Αχιλλέας Γκίκας, σημείωσε ότι «είχαμε πάρει την απόφαση για τα γυμνάσια και τα λύκεια από την περασμένη εβδομάδα, εκτός από τις κόκκινες περιοχές. Η Αττική είναι οριακά προς το κόκκινο. Επειδή η Αττική είναι το μισό της χώρας, τότε είναι πολύ πιθανό να συμπαρασύρει και την υπόλοιπη χώρα».

Ξανά δύο βήματα πίσω

Χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν να μην επιστρέψουν ούτε την 1η Φεβρουαρίου στα σχολεία τους, χιλιάδες καταστήματα κινδυνεύουν να κλείσουν ξανά κι ας είναι περίοδος εκπτώσεων κι ας μην πρόλαβαν να ανακτήσουν ένα χαρτζιλίκι από τον χαμένο τζίρο των προηγούμενων μηνών, για την βιομηχανία της εστίασης οι όποιες προσδοκίες σταμάτησαν να εκφέρονται ακόμη και ως σενάριο επί χάρτου.

Το κοκτέιλ είναι εκρηκτικό και το ωστικό κύμα δεν αντηχεί μόνο στην οικονομία του τόπου που κατρακυλά στην ύφεση αλλά και στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που η ζωή τους συνυφάνθηκε και εξαρτήθηκε από τις υπουργικές ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες καταβολής του κάθε υποστηρικτικού επιδόματος.

Οι «πονοκέφαλοι» των επιδημιολόγων

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιδημιολόγοι ανησυχούν ιδιαίτερα από το γεγονός πως ειδικά στην Αττική, ο δείκτης μεταδοτικότητας, το γνωστό R δηλαδή, έχει πια ξεπεράσει το κρίσιμο 1 και βρίσκεται στο 1,1.

Από τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους, διαπιστώνουν μια αύξηση των κρουσμάτων της τάξης του 40% (!), ωστόσο αποδίδουν ένα μέρος της μεγάλης αυτής αύξησης στο ότι πλέον γίνονται καθημερινά περισσότερα μοριακά τεστ κορονοϊού συγκριτικά με τα rapid.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα rapid test, επειδή δεν είναι τόσο αξιόπιστα, «έδιναν» συχνά ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, συνεπώς τώρα που τα μοριακά -που είναι πιο αξιόπιστα- είναι περισσότερα, τα θετικά τεστ κορονοϊού εμφανίζονται αυξημένα.

Παρέμβαση Κεραμέως και νέα σενάρια για τα σχολεία

Εν τω μεταξύ αργά το βράδυ της Πέμπτης, 28.01.2021, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε τηλεοπτική της εμφάνιση στο Action 24 τόνισε πως με την Αττική στο «κόκκινο», θα πρέπει πιθανώς να μην ανοίξουν καθόλου τα λύκεια. Επίσης είπε πως στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές ίσως θα πρέπει να ανοίξουν τα γυμνάσια και όχι τα λύκεια. Όπως γίνεται αντιληπτό, όλα είναι αυτή την ώρα υπό επεξεργασία και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Τι θα γίνει τώρα

Εδώ πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Η σύσκεψη στην οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα, έγινε μόνο με την παρουσία των επιδημιολόγων και όχι όλων των ειδικών που συμμετέχουν στην Επιτροπή. Αυτό σημαίνει πως τα δεδομένα που προαναφέραμε αποτελούν προς το παρόν μόνο την δική τους εισήγηση. Δεν είναι καν -ακόμα- σε μορφή πρότασης, καθώς την Παρασκευή, 29.01.2021, θα γίνει η ευρεία σύσκεψη όλων των ειδικών, η οποία θα εξετάσει τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων και ακολούθως θα καταθέσει την πρότασή της στην κυβέρνηση, η οποία με την σειρά της θα λάβει και τις αποφάσεις.

Η γνώμη των επιδημιολόγων, βέβαια, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς είναι και οι πλέον ειδικοί για το θέμα κι έτσι οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες.

Είναι δεδομένο πως τα πράγματα ειδικά στην Αττική είναι δύσκολα και το ρεπορτάζ αναφέρει πως κανένα μέτρο δεν μπορεί αυτή τη στιγμή μετά βεβαιότητας να αποκλειστεί.

Η φράση είναι κλισέ, αλλά αποτελεί τούτη την ώρα την πραγματικότητα: Όλα είναι στο τραπέζι.

Τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού, το μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά και ο «τσιμπημένος» δείκτης μεταδοτικότητας προκαλούν μεγάλη ανησυχία και η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις.

Ένας παράγοντας που κάνει τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα σε ό, τι αφορά την Αττική, είναι πως πρόκειται για μια Περιφέρεια με αρκετές ιδιαιτερότητες. Η έκτασή της είναι πολύ μεγάλη, ο πληθυσμός της… η μισή Ελλάδα κι έτσι το να παρθούν αποφάσεις «κόκκινου επιπέδου» είναι αντικειμενικά πιο δύσκολο συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της χώρας.

Όλα, λοιπόν, θα κριθούν το επόμενο 24ωρο, με την κυβέρνηση να βρίσκεται ξανά μπροστά σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Διαβάστε επίσης