Τόνια Σωτηροπούλου: Πρέπει κάθε μία από μας να μιλήσει, να φωνάξει

 

 

«Δυστυχώς ως γυναίκα κι εγώ έχω υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Στον χώρο της δουλειάς, στον δρόμο, στην καθημερινότητά μου.

Την πρώτη φορά που μου έτυχε, η αρχική μου σκέψη ήταν μήπως έκανα εγώ κάποιο λάθος κι έδωσα λάθος δικαίωμα. Δυστυχώς, αυτή είναι πάντα η σκέψη και είναι λάθος. Δεν χρειάζεται να δοθεί δικαίωμα όταν κάποιος έχει ήδη αποφασίσει πως μπορεί να σε μεταχειριστεί με συγκεκριμένο τρόπο και πως εσύ δεν θα κάνεις τίποτα γι’ αυτό». Με αυτά τα λόγια η Τόνια Σωτηροπούλου περιγράφει στα «ΝΕΑ» την προσωπική της εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης. Η ηθοποιός ενώνει τη φωνή της με δεκάδες άλλες γυναίκες που μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου μιλούν ανοιχτά πλέον για τα δικά τους περιστατικά παρενόχλησης.

Οπως αναφέρει και η ίδια, έχει πέσει θύμα παρενόχλησης αρκετές φορές σε διαφορετικές φάσεις της ζωής της. Η πιο δύσκολη περίπτωση, ωστόσο, συνέβη στις αρχές της καριέρας της κατά τη διάρκεια γυρισμάτων, στην πρώτη τηλεοπτική της απόπειρα. «Είχα μια μέρα γύρισμα και εκεί ήταν ένας ηθοποιός που παίζαμε σε κάποιες σκηνές μαζί. Εγώ ήμουν τότε 18 κι εκείνος 54. Οταν τελείωσε το γύρισμα πήγα στο καμαρίνι μου, αλλάζω, πάω να πάρω την τσάντα μου και μπαίνει μέσα και πάει να με φιλήσει. 

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν τι σιχαμένο και τρομακτικό είναι αυτό που κάνει, που απλά μπήκε στον χώρο μου και ήρθε πάνω μου» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά τον περασμένο Νοέμβριο μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ2 «Συν γυναιξί» που σκηνοθετεί η Νικόλ Αλεξανδροπούλου.

Οταν η ηθοποιός αντέδρασε κι αρνήθηκε να υποκύψει, ο άνδρας που της επιτέθηκε συνέχισε να την πιέζει, δοκιμάζοντας τα όριά της. Της είπε με νόημα πως οι περισσότερες κοπέλες στην ηλικία της, αν θέλουν να κάνουν καριέρα στην υποκριτική, περνούν πρώτα από το κρεβάτι σκηνοθετών, γνωστών ηθοποιών και παραγωγών ώστε να τύχουν της απαραίτητης «στήριξης» στον χώρο.

Το «όχι»

«Οχι σημαίνει όχι». Υστερα από αρκετά πλέον χρόνια κι έχοντας δουλέψει με τον εαυτό της για να τον θωρακίσει από ενδεχόμενες παρενοχλήσεις, η Τόνια Σωτηροπούλου μοιράζεται με τους αναγνώστες των «ΝΕΩΝ» τη γνώμη της για το ελληνικό #ΜeΤoo.

«Το πρόβλημα του σεξισμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης ξεκινάει από τη βαθιά ριζωμένη πεποίθηση που έχει μια μερίδα αντρών, ότι οι γυναίκες είναι υποδεέστερα όντα, άρα κάτι από εμάς τούς ανήκει άκριτα. Είναι τραγικό και άκρως απογοητευτικό ότι το 2021 πασχίζουμε για δικαιώματα ισότητας και σεβασμού που θα έπρεπε να είναι δεδομένα από όλους! Στην Ελλάδα μία στις δύο γυναίκες έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης, αυτό δυστυχώς συμβαίνει όχι μόνο στον εργασιακό χώρο, συμβαίνει στον δρόμο, στα μέσα μεταφοράς, στο σπίτι.
Δυστυχώς δεν έχει να κάνει μόνο με ανθρώπους που είναι σε θέση ισχύος και υπεροχής, είναι ένα παγιωμένο κομμάτι της κοινωνικής μας συνείδησης.

Οχι, δεν φταίει η Χ κοπέλα  που φοράει φούστα που έδωσε το δικαίωμα ούτε η Χ κοπέλα που δεν μίλησε από ντροπή ή φόβο ότι θα χάσει τη δουλειά της, φταίει η ιδιοσυγκρασία του άντρα που αισθάνεται ανώτερο ον. Πρέπει η κάθε μία από εμάς να μιλάει, να φωνάξει, να φέρνει στο φως πρόσωπα και ονόματα μέχρι να αυστηροποιηθούν οι νόμοι και ο σεβασμός να είναι το καινούργιο νορμάλ.
Οχι σημαίνει όχι – και, ναι, άσχημα πράγματα συμβαίνουν κάθε μέρα, αλλά κάθε πρωί που ξημερώνει είναι μια καινούργια μέρα, με την κατάλληλη βοήθεια οι πληγές κλείνουν και γινόμαστε δυνατότεροι. Το καλό θα νικήσει και οι γυναίκες θα είναι ασφαλείς».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ