Κορονoϊός : Αναζητούνται τρόποι για χαλάρωση των μέτρων – «Crash test» το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων

Στον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή στην κανονικότητα, επικεντρώνονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, με την επαναλειτουργία από Δευτέρα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, να αποτελεί και ένα τεστ αντοχής, που θα υποδείξει τις επόμενες αποφάσεις και κινήσεις.

Τα αμέσως επόμενα 24ωρα εξάλλου θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμα σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς αναμένεται να φανεί η επίδραση των γιορτών, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έξαρση κρουσμάτων.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να αποφευχθεί το τρίτο κύμα και η περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ, για αυτό και οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται ανά εβδομάδα, προκειμένου να εξετάζονται τα επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα και να υπάρχει μία πρώτη εικόνα των επιπτώσεων από τις κινήσεις που ήδη έχουν γίνει.

Η επάνοδος άρα, θα είναι σταδιακή, από τη στιγμή, μάλιστα, που όπως επισημαίνουν  οι ειδικοί, όσες περισσότερες δραστηριότητες μένουν ανοιχτές τόσο μεγαλύτερη είναι η κινητικότητα και τόσο πιο πολύ κινδυνεύει η χώρα με νέα έξαρση κρουσμάτων.

Η πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων, έχει ως προτεραιότητα το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη την λειτουργία του λιανεμπορίου, έστω και με την μέθοδο του click away.

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα έχει η επιστροφή στα θρανία και των μαθητών της Γ΄ τάξης του λυκείου, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προετοιμάζονται δεν είναι οι καλύτερες.

Αν μετά θα ακολουθήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ή των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου, είναι κάτι που θα κληθούν να αποφασίσουν οι ειδικοί τις επόμενες μέρες, ενώ παραμένει απροσδιόριστο πότε θα σταματήσουν οι μετακινήσεις με sms.

Αν και θεωρείται παρήγορο ότι το Σάββατο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκε μείωση της τάξεως του 7-8% στις εντατικές, οι επιστήμονες προϊδεάζουν ότι οι μήνες Ιανουάριος, Φεβρουάριος αλλά και Μάρτιος θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι και χαμηλώνουν τις όποιες προσδοκίες ότι θα αρθούν, σύντομα όλοι οι περιορισμοί. 

«Πιλότος» τα σχολεία

«Πιλότος» για τα επόμενα βήματα, αναμένεται να είναι και το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων από αύριο Δευτέρα, το οποίο ούτως ή άλλως γίνεται σε κλίμα αβεβαιότητας, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία από το αποτύπωμα των γιορτών στην πορεία της πανδημίας.

Το τι θα γίνει με τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης αναμένεται να αποφασιστεί στο τέλος της εβδομάδας, ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι ότι το άνοιγμα πρέπει να γίνει με ασφάλεια, και εδώ τονίζεται ο σημαντικός ρόλος που θα παίξουν σε αυτό οι γονείς.

«Πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μια προσπάθεια ώστε αυτό το πρώτο βήμα άρσης του lockdown να γίνει με ασφάλεια. Εδώ θα παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο οι γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια να μη δουν το άνοιγμα των σχολείων ως μια ευκαιρία κοινωνικοποίησης δικής τους. Δηλαδή θα πρέπει να μην το δουν σαν μια ευκαιρία να συναντηθούν οι γονείς των παιδιών που αναπτύσσουν και φιλικές σχέσεις μεταξύ τους, να μην συναντιούνται το πρωί ή το μεσημέρι να πιουν καφέ η να συζητούν, γιατί ειδικά την ώρα που κάνουμε διάλειμμα ή πίνουμε καφέ, κατεβαίνουν οι μάσκες και εκεί υπάρχει διάδοση του κοροναϊού», τόνισε, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όσον αφορά στο άνοιγμα των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε, στο Open, ότι αν είμαστε σε ασφαλές περιβάλλον όλα πρέπει να ανοίξουν. «Δεν είπε κανείς ότι πρέπει να καθόμαστε σε αυτή τη μίζερη κατάσταση, αλλά αυτό θα το καθορίσουν τα δεδομένα που θα πρέπει να δείχνουν μικρή διασπορά του ιού στην κοινότητα και να αρθεί η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας», επεσήμανε. Είναι η πρώτη φορά – το Σάββατο- που εντοπίζεται μείωση της τάξεως του 7-8% στις εντατικές, το οποίο είναι παρήγορο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Σημαντικός ο ρόλος των γονέων

«Νομίζω το θέμα των σχολείων έχει συζητηθεί αναλυτικά. Η διεθνής βιβλιογραφία δείχνει ότι το άνοιγμα και το κλείσιμο των σχολείων στις διακυμάνσεις της πανδημίας παίζει σχετικά μικρό ρόλο. Υπάρχουν και σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις από το να παραμένουν κλειστά τα σχολεία. Βεβαίως είναι διαφορετική η δομή στην Ελλάδα από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία», είπε από την πλευρά του μιλώντας στο MEGA, o πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Ιατρικής Σχολής Θάνος Δημόπουλος.

Θέση με την οποία συμφώνησε και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Όπως είπε: «Είναι ένα στοίχημα πάντα το άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας. Ένα σημείο που πρέπει να υπάρξει προσοχή είναι η προσέλευση και η αποχώρηση των μαθητών, κυρίως η κινητικότητα στις εισόδους. Στο εξωτερικό ο γονέας δεν πλησιάζει καν την πόρτα του σχολείου. Πιστεύουμε ότι και οι γονείς θα συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα και θα ληφθούν και ειδικά μέτρα, θα είναι ανοιχτές περισσότερες πόρτες, ενδεχομένως κάποιος να προσέχει να μη δημιουργείται συνωστισμός στις εισόδους».

Χρειάζεται ισορροπία – Το σχέδιο για τμηματικό άνοιγμα

Εν αναμονή της επιδημιολογικής εικόνας των επόμενων ημερών, οπότε θα φανεί και το αποτύπωμα των γιορτών στην πορεία της πανδημίας, και με το lockdown να έχει παραταθεί μέχρι, τουλάχιστον τις 18 Ιανουαρίου, κυβέρνηση και ειδικοί, εστιάζουν στον τρόπο άρσης των περιορισμών και την σταδιακή επανεκκίνηση της κοινωνικο-οικονομικής ζωής της χώρας.

«Σε σχέση με τα μαγαζιά και τις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες, θέλουμε να ανοίγουν τμηματικά ώστε να έχουμε έλεγχο της κατάστασης. Είναι απόλυτα σαφές ότι είμαστε σε μία ισορροπία ανάμεσα στην υγεία και την οικονομία. Σχηματικά το λέω. Πρέπει αφενός να έχουμε ασφάλεια και από την άλλη και η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει. Καταστρέφονται άνθρωποι και μαγαζιά, είναι σαφές αυτό», ανέφερε, ο κ. Βατόπουλος. «Καλό είναι κανείς να προλαμβάνει. Μπορεί να προβλέψει την αύξηση των κρουσμάτων και να ανοίγουν οι δραστηριότητες τμηματικά. Αυτό είναι το σχέδιο», πρόσθεσε.

 Την ίδια ώρα ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, Χαράλαμπος Γώγος (Open) υπογράμμισε πως οι ειδικοί έχουν μεγάλη ανησυχία για το ιικό φορτίο των γιορτών.Επίσης, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι «στο τέλος της άλλης εβδομάδας θα αποφασίσουμε αν θα ανοίξουν άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης».

Από την πλευρά του, ο κ. Εξαδάκτυλος, υπογραμμίζει ότι θα ήταν προτιμότερο να ανοίξει το λιανεμπόριο, αντί του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων.

«Μεταξύ του πατέρα που ζητά να ανοίξει το μαγαζί του και του παιδιού που θέλει να πάει στους συμμαθητές και τη δασκάλα του, νομίζω προηγείται ο πατέρας. Καλύτερα να έρθει εισόδημα στο σπίτι και να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση» επισημαίνει.

Αποφάσεις ανά εβδομάδα με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία

Οι αποφάσεις είτε για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων,  είτε για χαλάρωση θα λαμβάνονται, ανά εβδομάδα, με βάση τα επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα. Με αυτό τον τρόπο θα φαίνεται και η επίπτωση, του κάθε βήματος.

Όπως είπε, μιλώντας στο MEGA, o αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, όταν οι λοιμωξιολόγοι βρουν το περιθώριο της κινητικότητας που μπορεί να μπει, τότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της αγοράς. Πρόσθεσε δε πως την εβδομάδα που έρχεται θα ληφθεί απόφαση για το πότε θα ανοίξει η επόμενη δραστηριότητα, τονίζοντας ότι «το σημαντικό είναι να ανοίξουν τα σχολεία».

Τι ισχύει μέχρι τις 18/1

Από τη στιγμή που το lockdown έχει παραταθεί μέχρι, τουλάχιστον τις 18 Ιανουαρίου ισχύουν τα εξής μέτρα:

Ανοίγουν δημοτικά, νηπιαγωγεία, σχολεία ειδικών βαθμίδων και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα πρόληψης που προβλέπει ο ΕΟΔΥ για την λειτουργία των σχολείων (χρήση μάσκας, αντισηπτικών κλπ.)
Η χρήση μάσκας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς είναι υποχρεωτική.
Παραμένει η αναστολή του λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και κέντρων αισθητικής
Ισχύουν τα προβλεπόμενα μέτρα για τις εκκλησίες
Παραμένει σε ισχύ το μέτρο της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό
Για την κατάταξη των στρατευσίμων της 2021 Α’ ΕΣΣΟ, θα πρέπει να γίνεται μόνον με τη συνοδεία των γονιών τους.
Υποχρεωτικός περιορισμός κατ’ οίκον για επτά ημέρες, για όσους έρχονται από το εξωτερικό

Διαβάστε επίσης