Εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου: Καταδικαστέα η ρίψη Σταυρού στο Αίγιο

"Η απόφαση των Ιερωνύμου και Αμβροσίου είναι αντίθετη με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου"

Καταδικαστέα χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας στον Alpha 98,9 την απόφαση του Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερώνυμου και του πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων, Αμβρόσιου, να ρίξουν κανονικά τον Σταυρό για τον αγιασμό των υδάτων τα Θεοφάνεια, παρά την απαγόρευση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, η απόφαση των Ιερωνύμου και Αμβροσίου είναι αντίθετη με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Παράλληλα, αναγνώρισε πως η Εκκλησία επέδειξε ανυπακοή με την ανοχή της κυβέρνησης ενώ τόνισε πως δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Σε ερώτηση αν υπήρξε κάποια συνεννόηση της κυβέρνησης με την Εκκλησία γύρω από τη λειτουργία των ναών τα Θεοφάνεια σχολίασε: «Κοιτάξτε. Νομίζω ότι ας πούμε η συνεννόηση, αν υπήρξε συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο δεν το γνωρίζω. Δεν γνωρίζω καν τι συζητήθηκε ανάμεσα στον κ. πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο. Αλλά νομίζω ότι σοφά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εφήρμοσε αναλογικά μέτρα όπως γίνεται και στις διαδηλώσεις. Νομίζω ότι αυτό ήταν μία απόφαση δικιά του και των στελεχών της Αστυνομίας. Δηλαδή παραδείγματος χάριν εμείς δεν είχαμε καθόλου αστυνόμευση εδώ στο Ίλιον. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ο διοικητής του τμήματος με τους αστυνομικούς είχαν περάσει από τις εκκλησίες. Ήταν η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη πιστεύω, δεν ξέρω. Δεν το ξέρω μετά βεβαιότητας. Αποφάσισε να εφαρμόσει ότι κάνει και με τις διαδηλώσεις. Και επειδή δεν είμαστε τα παιδάκια των Εξαρχείων να έχουμε καδρόνια, σιδερολοστούς και λοιπά ήταν πιο ήπια».

«Η κυβέρνηση έδειξε ανοχή. Νομίζω κάπως έτσι πρέπει να έγινε. Αλλιώς έπρεπε να είχαμε μέτρα, να ήμουν στο αυτόφωρο τώρα. Έτσι δεν είναι;», ανέφερε. «Εδώ υπάρχει πρόβλημα. Διότι και εχθές το βράδυ αργά, το απόγευμα νομίζω εστάλη η επιστολή από τον Αρχιεπίσκοπο σε όλους τους μητροπολίτες της Ελλάδος που έλεγαν ότι εφαρμόζοντας την ΚΥΑ την προηγούμενη εκεί απαγόρευε τη ρίψη σταυρού στα ύδατα είτε είναι θαλάσσια, είτε λιμναία, είτε ποταμίσια. Εφόσον έκαναν αυτό. (Είναι καταδικαστέα πράξη) επειδή πηγαίνει είναι αντίθετη στην απόφαση που είχε πάρει η σύνοδος».

Διαβάστε επίσης