Πάτρα: Διαφορετικά Θεοφάνεια - Πως θα γίνει ο εορτασμός - "Take away" ο αγιασμός

Φωτογραφία Αρχείου

Ο πιο διαφορετικός εορτασμός των Θεοφανείων - χωρίς τον καθιερωμένο Αγιασμό των Υδάτων στον Μόλο της Αγίου Νικολάου - θα είναι ο φετινός για τη μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας στην Πάτρα.

Ήδη το μήνυμα έχει δοθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κύριο Ιερώνυμο, ο οποίος απηύθηνε θερμή παράκληση προς όλους τους Μητροπολίτες για ευλαβική τήρηση των μέτρων.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επανήλθε με νέα επιστολή του, αργά το απόγευμα της Τρίτης και προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ απόφασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και κυβερνητικών εντολών, δίνοντας το δικό του παράδειγμα, με λειτουργία νωρίς το πρωί και τελώντας τον Αγιασμό των Υδάτων μέσα στην εκκλησία και όχι σε εξωτερικό χώρο.

Στις ίδιες ασκήσεις ισορροπίας επιδίδεται και η τοπική εκκλησία της Πάτρας.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι θα ακολουθήσει όλα όσα προβλέπει η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Αυτό σημαίνει ότι οι ναοί στην Πάτρα θα λειτουργήσουν κανονικά, με τις πόρτες ανοικτές για τους πιστούς, με αυστηρά όμως μέτρα ως προς τον αριθμό των προσερχομένων, στα πρότυπα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Δηλαδή μέχρι 25 πιστοί σε όλους τους ιερούς ναούς της πόλης, εξαιρουμένης της Ευαγγελίστριας, που ως Μητροπολιτικός Ναός, μπορεί να "χωρέσει" μέχρι 50 άτομα.

Ο ίδιος θα βρίσκεται στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευγγελίστριας για την Αρχιερατική Θεία Λείτουργία, ενώ 3 θείες λειτουργίες προβλέπονται στον Άγιο Ανδρέα: 1 πρωινή στον παλιό Ιερό Ναό και 2 αργότερα στον νέο ιερό ναό.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει μέσα στην εκκλησία και όχι σε εξωτερικό χώρο.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί θα μπορούν να προσέρχονται στις εκκλησίες (τηρώντας τα μέτρα) και να παίρνουν, σε ειδική φιάλη, τον αγιασμό.

Μάλιστα, σε κάποιες ενορίες, όπως στα Δεμένικα, παιδάκια βγήκαν στο δρόμο από σήμερα, μοιράζωντας τα μπουκαλάκια με τον αγιασμό στους πιστούς κατ' οίκον, όπως αναφέρει ο Μένιος Σταθόπουλος στο Facebook, αναρτώντας μάλιστα και τις σχετικές φωτογραφίες.

bbewnrtpnc5ff4b08e16020.jpg

Διακριτική αλλά αισθητή η παρουσία της Αστυνομίας

Ερωτηματικό κυριαρχεί για τη στάση που θα κρατήσει η τοπική αστυνομία. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόθεση να προκληθεί ένταση με πιστούς ή και ιερείς. Από την άλλη πλευρά τα μέτρα της κυβέρνησης είναι σαφή: οι λειτουργίες πρέπει να γίνου ν κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία πιστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσία της Αστυνομίας θα είναι διακριτική από νωρίς το πρωί σε όλους τους ιερούς ναούς της πόλης.

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Πρέπει όλοι να δείξουν την ανάλογη ευθύνη στην κοινή προσπάθεια για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού», λένε πηγές από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης