Κουτσούμπας: Προϋπολογισμός μνημείο αντιλαϊκότητας

 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην σημερινή του ομιλία στη Βουλή τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 και οι εκτιμήσεις για τη διαχείριση της κρίσης του 2020 όπως καταγράφονται σε αυτόν είναι «μνημείο αντιλαϊκότητας σε βάρος των εργαζομένων».

Είπε ότι ο προϋπολογισμός για το 2021 φέρνει «έμμεσους φόρους που φθάνουν το 56% των φορολογικών εσόδων, ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο απ’ το παρελθόν. Δραστική αύξηση της φορολογίας των εργαζόμενων 3.5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020, που θα γονατίσουν τους εργαζόμενους που περιμένουν το 2021 για να πάρουν μια ανάσα».

Επισήμανε ότι «τα αντιλαϊκά «μαντάτα» δεν περιορίζονται στον προϋπολογισμό του 2020» αλλά και στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της κυβέρνησης που τώρα ονομάζεται «σχέδιο Πισσαρίδη».

Όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η πολιτική της «έκθεσης Πισσαρίδη» είναι «πολιτική φθηνότερης εργατικής δύναμης με κεντρικούς άξονες, το νέο γύρο επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα, την αύξηση της φορολογίας των εργαζόμενων για να ελαφρυνθεί το κεφάλαιο, την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, τη νέα μείωση των παροχών σε υγεία, παιδεία και κοινωνική προστασία, την προώθηση των επενδύσεων».

«Το αναπτυξιακό πρόταγμα του καπιταλισμού στη χώρα μας για την επόμενη δεκαετία έχει βαθιά αντιλαϊκό πρόσημο. Προβλέπει χαμηλούς μισθούς, συγκέντρωση της παραγωγής με καταστροφή των αυτοαπασχολουμένων και των μικρών επιχειρήσεων, διάλυση των όποιων κοινωνικών κατακτήσεων είχαν απομείνει, ολοένα και περισσότερα φορολογικά βάρη στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα».

Λέγατε ψέμματα ένα χρόνο πριν

Στην αρχή της ομιλίας του είπε ότι η κυβέρνηση ένα χρόνο πριν έλεγε συνειδητά ψέμματα συγκαλύπτοντας τις προβλέψεις επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας και της στασιμότητας στην ΕΕ, όπως και τις αυτονόητες επιπτώσεις που αυτές θα είχαν στην ελληνική οικονομία. «Συγκαλύπτατε πως η εγχώρια οικονομία βρισκόταν ήδη σε υποχώρηση. Ουσιαστικά οι διαβεβαιώσεις σας συγκάλυπταν τη νέα διεθνή κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που πλέον είχε ξεκινήσει να εκδηλώνεται» ανέφερε.

Είπε ότι η εμφάνιση του COVID-19 και τα μέτρα διαχείρισής του, ήρθαν να επιδράσουν πάνω σε μια καπιταλιστική οικονομία, στην Ελλάδα και διεθνώς, η οποία βρισκόταν σε εξαιρετικά αδύναμη φάση, οδηγώντας στη βαθύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση.

«Οι εκτιμήσεις της ισχυρής Ελλάδας του 2004 θρυμματίστηκαν στην κρίση του 2008, οι δικές σας εκτιμήσεις έναν χρόνο πριν, όταν εμφανιζόσασταν να διαγκωνίζεστε με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα πιστωθεί την ισχυρή Ελλάδα του 2019, θρυμματίστηκαν με την κρίση του 2020. Την ίδια ακριβώς αναξιοπιστία έχουν οι προβλέψεις σας σήμερα, για την ανάκαμψη του 2021, που βάζετε μέσα στον προϋπολογισμό σας, που είναι ανεδαφικός, αντιφατικός και ατεκμηρίωτος» τόνισε.

Πλασιέ μεγάλων εμπορικών ομίλων

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «πλασιέ των μεγάλων εμπορικών ομίλων», και πρόσθεσε ότι «μοναδική ανακούφιση για τους χιλιάδες μικροεπαγγελματίες είναι η διαγραφή και όχι η προσωρινή αναστολή χρεών».

Είπε ότι η κυβέρνηση άφησε χωρίς μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό τους χώρους δουλειάς, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και άλλους χώρους, «αλλά σας πείραξαν κάποιες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων που τις κάνουν, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα προστασίας».

Υπογράμμισε ότι όπως η κυβέρνηση «δεν αναστέλλει το αντιλαϊκό της έργο έτσι και οι αγώνες των εργαζομένων δεν αναστέλλονται. Η μάσκα είναι μέσο προστασίας και όχι φίμωτρο».

Ο εμβολιασμός πρέπει να αποτελέσει συνειδητή πράξη και απαίτηση του λαού

Αναφορικά με το εμβόλιο τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «το ΚΚΕ θεωρεί ότι με ευθύνη του κράτους πρέπει να γίνει σωστή ενημέρωση του λαού και να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα μαζικού και δωρεάν εμβολιασμού, με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, με την προϋπόθεση ότι θα λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση, όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους από τις διεθνείς και κρατικές αρχές. Όπως στο παρελθόν (για παράδειγμα με τη γρίπη Η1Ν1), έτσι και τώρα συνιστούμε τον εμβολιασμό καθ’ υπόδειξη του γιατρού, για να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Ο εμβολιασμός πρέπει να αποτελέσει συνειδητή πράξη και απαίτηση του λαού, για να προστατέψει την υγεία του»

Ο Δ. Κουτσούμπας στην ομιλία του είπε ότι «η στρατηγική σύμπλευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων, μέσα κι έξω από αυτήν την αίθουσα, πλην ΚΚΕ, είναι πια τόσο πρόδηλη, που χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να εντοπίσει κανείς διαφορές».

Όχι στην πρόταση Βαρουφάκη για εξεταστική επιτροπή

Αναφερόμενος στην πρόταση του Γ. Βαρουφάκη για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το χρέος από την μεταπολίτευση και μετά, την χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική από την πραγματική αιτία των προβλημάτων, τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει πολιτική άποψη για όλα αυτά και έθεσε το ερώτημα «αυτή η πολιτική εκτίμηση είναι ζήτημα μιας εξεταστικής επιτροπής με τη ΝΔ, το ΚΙΝΑλ και τον ΣΥΡΙΖΑ όπως προτείνετε;»

«Το πιο σημαντικό είναι η ανυπόστατη, η αποπροσανατολιστική θεωρία ότι την καπιταλιστική κρίση και το χρέος τα δημιουργεί μια κακοδιαχείριση, αυτή την πολύ βολική για το σύστημα και τις κυβερνήσεις του θεωρία ουσιαστικά υιοθετείτε και με αυτή σας την πρόταση» τόνισε, απαντώντας στον Γ. Βαρουφάκη ο Δ. Κουτσούμπας.

Η χώρα γίνεται «μπράβος» του ΝΑΤΟ

Ως προς την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είπε ότι «αποτελεί οργανική συνέχεια την πολιτικής που άσκησε την προηγούμενη περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ», με την κυβέρνηση να συνεχίζει την «έτοιμη δουλειά που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα με την δήθεν αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ» και να χτίζει «πάνω στην πολιτική του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή».

«Η πολιτική σας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετατρέπει τη χώρα κυριολεκτικά σε «μπράβο» του ΝΑΤΟ, μόνο που οι «σύμμαχοί» σας, ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟϊκοί, έχουν στενές οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με την Τουρκία και τα «δίνουν όλα», προκειμένου, πάση θυσία να την κρατήσουν στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την ένταση με την Τουρκία για να πείσει για την αναγκαιότητα των νέων εξοπλισμών «κρύβοντας ότι όταν μιλάμε για εξοπλισμούς, μιλάμε για μεγάλα επιχειρηματικά, αλλά και γεωστρατηγικά συμφέροντα».

«Το κυριότερο είναι ότι και αυτό το εξοπλιστικό πακέτο δεν έχει ως προτεραιότητα την άμυνα του λαού και της χώρας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αντίθετα, στόχος του είναι να υποστηρίξει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Τον ίδιο στόχο υπηρετούν συνολικά η δομή και η διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια γίνονται με αυστηρά ΝΑΤΟϊκά κριτήρια, σε βάρος των στρατευμένων παιδιών, του λαού και της χώρας» υπογράμμισε.

«Η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων προϋποθέτει απεμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων από τα ΝΑΤΟϊκά δόγματα και τους σχεδιασμούς, από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε όλο τον κόσμο.

Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας για τους λαούς της περιοχής, θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της άμυνας της χώρας» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης