Το ξέφωτο είναι μπροστά μας

Του Ιάσονα Φωτήλα*

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε ένα σφοδρό δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Ο ιός είναι πιο επιθετικός και μεταδίδεται εύκολα σαρώνοντας ακόμα και νεότερες ηλικίες. Τα συστήματα υγείας δέχονται μεγάλη πίεση σε όλες τις χώρες όπως και στη δική μας.

Οι υγειονομικοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στα όριά τους νυχθημερόν προκειμένου να περιθάλψουν τους αρρώστους. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μην υπάρξει ούτε ένας πολίτης που χρήζει περίθαλψης απροστάτευτος αξιοποιώντας τις υποδομές υγείας και εντάσσοντας κάθε μέρα νέες κλίνες στο σύστημα υγείας. Παρά την πολύ δύσκολη συγκυρία όμως, το ξέφωτο είναι μπροστά μας.

Είναι καταρχάς τα ευχάριστα νέα από τα εμβόλια που έρχονται. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνει όπως φαίνεται δυνατό να εμβολιαστούν οι πρώτοι 200.000 συμπολίτες μας υγειονομικοί και όσοι ανήκουν στις πιο ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού από το πρώτο κοινό εμβόλιο μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Και από την καινούργια χρονιά θα έχουμε εμβολιασμό όλου του πληθυσμού ώστε να καταφέρουμε να μπούμε επιτέλους στην κανονικότητα μέχρι τα μέσα του 2021.

Τα ευχάριστα όμως δεν τελειώνουν εκεί. Εχθές ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν ότι, μέχρι να έρθουν τα εμβόλια, η Ελλάδα απέκτησε πρόσβαση σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα SURE για την άμεση ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται σφοδρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αποτελεί κρίσιμη βοήθεια για τους συμπολίτες μας που αναζητούν εναγωνίως στήριξη. Επίσης, οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας (μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ, ευάλωτα νοικοκυριά) θα ενισχυθούν από την κυβέρνηση με κοινωνικό μέρισμα την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ έχουν ανασταλεί πλειστηριασμοί και υπάρχει και ρύθμιση για τις επιταγές.

Τέλος, δεν πρέπει να υποτιμώνται όλες αυτές οι ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου όταν βγούμε από την κρίση η ελληνική οικονομία να εκτοξευθεί. Έχουν γίνει δηλαδή εκείνες οι μεταρρυθμίσεις ώστε να έρθουν επενδύσεις στη χώρα μας. Ήδη έχουν ανακοινωθεί μερικές όπως της Microsoft στην Αθήνα, της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer στη Θεσσαλονίκη, της Sisco (εταιρείας τεχνολογίας) αλλά και της αυτοκινητοβιομηχανίας Φολκσβάγκεν στην Αστυπάλαια. Είναι μερικές μόνο από τις δεκάδες που είναι έτοιμες να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Δεν χρειάζεται να υπερθεματίσω για την αναγκαιότητα των επενδύσεων αυτών και το κρίσιμο για την ανάσχεση της ανεργίας. 

Είναι κρίσιμο λοιπόν να τηρήσουμε τις επόμενες μέρες πιστά τα μέτρα περιορισμού. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε σύντομα το δεύτερο κύμα. Και στις πιο δύσκολες στιγμές που βιώνουμε όλοι, σε αυτές είναι που χαράζει η ελπίδα για την ανθρωπότητα. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε με ενότητα και αλληλεγγύη!

* Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας

 

Διαβάστε επίσης