Ανδρέας Ξανθός: «Είναι η ώρα της ευθύνης»

 

Στο ραδιόφωνο το ΣΚΑΪ και την εκπομπή Ημερολόγιο με τον Παύλο Τσίμα μίλησε ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός. Ο πρώην υπουργός υγείας είπε ότι «βρισκόμαστε στην πλέον κρίσιμη φάση μέχρι σήμερα της πανδημίας στην χώρα, αλλά δεν είναι η ώρα καταμερισμού ευθυνών, είναι η ώρα της ευθύνης. Και σε αυτό το πλαίσιο της ευθύνης, της συνεννόησης και της συστράτευσης εντάσσεται και η δέσμη προτάσεων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, εκπόνηση ενός κοινού  σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης, πάγωμα παρεμβάσεων που πλήττουν την κοινωνική συνοχή και συμφωνία για έναν Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, προκειμένου να υπάρξει και ο αναγκαίος πολιτικός συμβολισμός συναίνεσης και συνευθύνης.»

Ο Ανδρέας Ξανθός επισήμανε την ανάγκη  για υπεύθυνη συμβολή σε μία θετική κατεύθυνση καθώς και την υποχρέωση όσων έχουν δημόσιο ρόλο και λόγο να συμβάλουν με τη στάση τους στο αναγκαίο κλίμα κοινωνικής συμμόρφωσης, ιδίως σε μία περίοδο όπου υπάρχει αυξημένη δυσπιστία στην κοινωνία. «Δυσπιστία που», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «αποτυπώνεται και σε πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ που παρουσιάσε ο Guardian και δείχνει ότι περίπου ένας στους δύο Έλληνες κατατάσσεται στους αρνητές θνησιμότητας του ιού, πιστεύει δηλαδή ότι οι άνθρωποι που έχουν πεθάνει από κορονοϊό είναι λιγότεροι από τους επίσημα καταγεγραμμένους.»

Στο επιχειρησιακό μέτωπο της πανδημίας ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τόνισε ότι   «οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής κάνουν έκκληση να επιστρατευτούν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και των στρατιωτικών νοσοκομείων. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη επανέλαβε την πρόταση άμεσης αξιοποίησης ως νοσοκομείο Covid  του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου» και κάλεσε την Κυβέρνηση «έστω και τώρα να υιοθετήσει  λογική επένδυσης στο σύστημα υγείας και παρακαταθήκης στο ΕΣΥ για την επόμενη μέρα, κίνηση που θα δώσει προοπτική και στους ανθρώπους που εργάζονται αυτή τη στιγμή ως συμβασιούχοι στο σύστημα υγείας, αλλά και στους νέους επιστήμονες εντός και εκτός χώρας. Δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη πλάνο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων με 15.000 μόνιμες προσλήψεις και την ώρα που το ΕΣΥ αντιμετωπίζει την πιο μεγάλη κρίση της ιστορίας του να μην έχει πλάνο μόνιμης ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας».

Κατέληξε δε ότι « δίνεται λάθος σήμα όταν καλούνται γιατροί του ιδιωτικού τομέα να συνδράμουν αυτή την περίοδο το ΕΣΥ με απολαβές  που δεν παρέχονται στους γιατρούς που υπηρετούν στο σύστημα. Βεβαίως να αξιοποιηθούν και ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί στη μάχη κατά της πανδημίας, αλλά πρέπει να δοθούν ως αμοιβή βάσης τα χρήματα που τους δίνονται και σε όσους γιατρούς υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση του ηθικού των ανθρώπων του συστήματος αυτή την περίοδο είναι πολύ σημαντική υπόθεση και δεν μπορεί παρά να είναι άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ