Ο Ανδρέας Ξανθός, Βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή την συμμετοχή του ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της παράταξης «Ενωτικής Συνεργασίας Ιατρών – Ε.Σ.Ι.» με θέμα το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ΕΣΥ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 10.11 στην Πάτρα, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί νωρίτερα υγειονομικές μονάδες της Αχαΐας.
Συγκεκριμένα, ο Α. Ξανθός πραγματοποίησε επίσκεψη – περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Ακράτας, στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων, στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας και στο ίδρυμα «Κιβωτός Αγάπης» συνοδευόμενος από τους Βουλευτές Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, της Νομαρχιακής Επιτροπής αλλά και μέλη των τοπικών οργανώσεων μελών σε κάθε περιοχή.
Είναι η δεύτερη επίσκεψη του Τομεάρχη Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην περιοχή μέσα σε διάστημα λίγων μηνών γεγονός που καταδεικνύει την πολιτική πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την ανάδειξη των υγειονομικών ζητημάτων της Αχαΐας.
Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Ανδρέα Ξανθού ήταν το ΚΥ Ακράτας όπου ο Διευθυντής του ΚΥ Σ. Μαρκου του ζήτησε, μεταξύ άλλων, να παρέμβει στην νομοθετική ρύθμιση για τους Συντονιστές Διευθυντές που δεν προβλέπονται για τα ΚΥ Αγροτικού τύπου.
Επόμενος σταθμός ήταν το Νοσοκομείο Καλαβρύτων, όπου η αναπληρώτρια Διοικήτρια Ι. Σφυρή, γιατροί και διοικητικά στελέχη τον ενημέρωσαν για την διαχείριση των ασθενών κατά την πανδημία, γεγονός που εντυπωσίασε τον πρώην υπουργό Ανδρέα Ξανθό και σχολίασε πώς ’’είναι ίσως μοναδικός στην Ελλάδα’’.
Ακολούθησε το ΚΥ Χαλανδρίτσας όπου ο Διευθυντής Γρ. Αλόκριος του εξέθεσε τα προβλήματα του ΚΥ και τις ανάγκες σε προσωπικό αλλά και τις απαραίτητες ενισχύσεις που απαιτούνται στον εργαστηριακό τομέα ώστε να μην μετακινούνται οι ασθενείς στα νοσοκομεία της Πάτρας.
Το απόγευμα ο Ανδρέας Ξανθός με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας, επισκέφθηκε την ‘’ΚΙΒΩΤΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ’’ όπου ενημερώθηκε από μέλη της Διοίκησης για τα κρίσιμα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα εξ αιτίας της υποχρηματοδότησης αλλά και της στρεβλής αντιμετώπισης από τον ΕΟΠΥΥ στην καταβολή των Νοσηλίων-Τροφείων των περιθαλπόμενων και υποσχέθηκε κοινοβουλευτική παρέμβαση, αναγνωρίζοντας πώς τέτοιου τύπου ιδρύματα αναπληρώνουν το έλλειμμα του κράτους στον τομέα της περίθαλψης των πασχόντων από βαριές νοητικές παθήσεις.
Η επίσκεψη του Ανδρέα Ξανθού στην Αχαΐα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του στην εκδήλωση της παράταξης «Ενωτικής Συνεργασίας Ιατρών – Ε.Σ.Ι.» με θέμα το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ΕΣΥ που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του ΤΕΕ- Τμήμα Δυτικής Ελλάδας.
Η ομιλία του Ανδρέα Ξανθού επικεντρώθηκε στην ανάγκη ανασυγκρότησης της Δημόσιας Υγείας ενώ εξήγησε πως η Νέα Δημοκρατία, κυριευμένη από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, επιχειρεί να διαλύσει το ΕΣΥ με ένα νομοσχέδιο ‘’έκτρωμα’’ και να παραδώσει τις υπηρεσίες υγείας στην επιχειρηματικότητα που σημαίνει πώς ‘’θα δοθεί σε αυτούς έτοιμο και έμπειρο επιστημονικό δυναμικό του ΕΣΥ’’ αλλά και ‘’πελατεία ασθενών’’ ενώ και οι ίδιοι ασθενείς θα βρεθούν στην προ ΕΣΥ εποχή όταν, για να νοσηλευθούν σε δημόσιο Νοσοκομείο έπρεπε ‘’να έχουν λεφτά αλλά γνωριμία με κάποιον βουλευτή’’ γεγονός που αποτελεί ‘’Κοινωνική οπισθοδρόμηση’’! .
Επίσης, επεσήμανε ο Ανδρέας Ξανθός, ‘’επιμένουμε ότι το ΕΣΥ πρέπει να διατηρήσει τον αξιακό του πυρήνα, με τους γιατρούς ως Δημόσιους λειτουργούς’’ και γι’ αυτό λέμε:
· ΝΑ αντιστρέψουμε το κλίμα φυγής των γιατρών,
· ΝΑ αντιμετωπίσουμε το ΕΣΥ με όρους ‘’επούλωσης πληγών’’,
· ΝΑ αναπληρώνουμε άμεσα τα κενά σε προσωπικό όπου παρουσιάζονται,
· ΝΑ μείνουν οι επικουρικοί εργαζόμενοι στο ΕΣΥ με την κατάλληλη νομοτεχνική προετοιμασία,
· ΝΑ επιστρέψουν άμεσα στις δομές υγείας, όσοι είναι σε αναστολή,
· ΝΑ σχεδιάσουμε πλάνο προσλήψεων σε όλες τις βαθμίδες του ΕΣΥ, ΠΦΥ, Επείγουσα ιατρική-ΤΕΠ, Εργαστήρια, Κοινοτική Φροντίδα,
· ΝΑ συμφωνήσουμε πώς χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις στους μισθούς των γιατρών, με αύξηση των αποδοχών τους,
· ΝΑ μεριμνήσουμε για την Οδοντιατρική περίθαλψη, για την περιβαλλοντική Υγεία’’, χαρακτηρίζοντας την ‘’Οικονομία της Φροντίδας’’ του ασθενή, ως ‘’Πρόταγμα της Εποχής’’.