Αλλαγές έρχονται στα σούπερ μάρκετ καθώς από σήμερα, Τετάρτη τίθενται περιορισμοί στην πώληση ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης.
Με την επιβολή του νέου γενικού απαγορευτικού -εν μέσω της πλέον εμπορικής εποχής του χρόνου- και μετά από σειρά διαβημάτων αποφασίστηκε τελικώς να εκδοθεί σχετική απόφαση και να τεθεί άμεση ισχύ.
Η κυβέρνηση υιοθετεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών απαγορεύοντας την πώληση διαρκών αγαθών -ένδυση, υπόδηση, ηλεκτρονικά, έπιπλα κλπ – στα σούπερ μάρκετ.
Ποια προϊόντα απαγορεύονται στα σούπερ μάρκετ
Η λίστα με τα προϊόντα που παύουν να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ B’ 4946/10-11-2020), απαγορεύεται κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στα καταστήματα και τις υπεραγορές τροφίμων (super markets) να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα εξής προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:
Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, περιφερειακές μονάδες υπολογιστών και λογισμικού (ΚΑΔ 47.41),
Τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό (ΚΑΔ 47.42),
Εξοπλισμό ήχου και εικόνας (ΚΑΔ 47.43),
Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (ΚΑΔ 47.51),
Χαλιά, κιλίμια και επενδύσεις δαπέδου και τοίχου (ΚΑΔ 47.53),
Ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (ΚΑΔ 47.54),
Έπιπλα, φωτιστικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης – εξαιρούνται ανταλλακτικά (π.χ. λαμπτήρες), σάρωθρα για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), καθώς και
Σκούπες και βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37) (ΚΑΔ 47.59),
Βιβλία (ΚΑΔ 47.61),
Παιχνίδια (ΚΑΔ 47.65),
Ενδύματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43) (ΚΑΔ 47.71),
Υποδήματα και δερμάτινα είδη (ΚΑΔ 47.72).
Να σημειωθεί ότι ανοιχτά θα είναι τα σούπερ μάρκετ την Κυριακή 15 Νοεμβρίου από τις 09:00 έως της 17:00.
Άλλες χώρες
Ανάλογη πρακτική ακολουθείται στη Γαλλία, όπου με σχετικό διάταγμα αναφέρεται τι μπορεί και τι όχι να πωληθεί από τα σούπερ μάρκετ, απαγορεύοντας την πώληση ειδών ένδυσης- υπόδησης, παιχνιδιών, βιβλίων, ειδών μουσικής και ταινιών και κοσμημάτων.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκδοθεί οδηγία προς τα σούπερ μάρκετ να μη διαθέτουν «μη βασικά είδη», για την προστασία όμως της διασποράς του κοροναϊού και όχι για την προστασία του ανταγωνισμού. Για τον λόγο αυτόν, η σύσταση αφορά τις περιπτώσεις που τα τμήματα με τα μη βασικά είδη βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο από αυτόν με τα βασικά είδη, για παράδειγμα σε διαφορετικό όροφο.