Επικρίσεις κατά την κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά εξαπέλυσε από τα Ιωάννινα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης του ΕΣΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά «όταν λες ότι έχεις πόλεμο στην Δημόσια Υγεία, τότε πρέπει να ενισχύσεις το στράτευμα και όχι να αδιαφορείς για αυτό».
«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε, πως η κρίση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι με εγκληματική ολιγωρία και αδράνεια, όπως την αντιμετώπισε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αλλά ως μια ευκαιρία, να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, τώρα που δεν έχουμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας, να μας λέει πόσους θα προσλάβουμε και πόσους θα απολύσουμε. Τώρα που δεν υπάρχουν περιορισμοί στις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία, αλλά αντιθέτως και η Ε.Ε μας δίνει το πράσινο φως να δαπανήσουμε , οφείλουμε να αλλάξουμε στρατηγική», τόνισε ο Αλέξης Ταίπρας σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και τη συζήτηση-ενημέρωση με τους εργαζόμενους.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ο πρωθυπουργός δεν έκανε ούτε μία πρόσληψη «γιατί έχει στο μυαλό του τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού και στη Υγεία, καθώς προεκλογικά μιλούσε για τα Δημόσια Νοσοκομεία, τα οποία είναι άχρηστα και πρέπει μέσα από την συνεργασία με ιδιώτες να γίνουν πιο αποτελεσματικά». «Ελπίζω να συνειδητοποίησε πόσο άστοχες ήταν αυτές οι σκέψεις, πόσο άδικό είχε, τώρα που όλοι αντιλαμβανόμαστε την αξία του ΕΣΥ» προσέθεσε και τόνισε:
«Έστω και στο και πέντε, οφείλει η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να αυτοαποθεώνεται και να αυτοθαυμάζεται. Μας οδήγησε με την ολιγωρία της εδώ που μας οδήγησε. Ας έρθει εδώ να ζητήσει την βοήθεια όλων μας , να καταστρώσουμε ένα σχέδιο ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο πρόβλημα στο σύστημα της τηλεκπαίδευσης που -όπως είπε- «δεν μπόρεσε να λειτουργήσει για δεύτερη ημέρα σήμερα» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να φέρει τη σύμβαση με τη Cisco στη Βουλή.
«Πράγματι, η εταιρεία με την οποία συμφώνησε να δώσει το 100% της τηλεκπαίδευσης είχε προβλήματα με τον server της στο Λονδίνο. Πράγματι, υπήρξαν στην Ευρώπη προβλήματα με αυτή την εταιρεία. Όμως καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έδωσε την εκπαιδευτική διαδικασία σε έναν μόνο πάροχο. Οι περισσότερες χώρες αξιοποίησαν τις δημόσιες πλατφόρμες. Εδώ υπάρχει το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, δεν το αξιοποίησε η κυβέρνηση και έδωσε την τηλεκπαίδευση σε ένα μόνο πάροχο» σημείωσε και προσέθεσε:
«Ζητούμε εδώ και μήνες, έστω και τώρα οφείλει ο κ. Μητσοτάκης -όχι η κ. Κεραμέως, δεν υπάρχουν ευθύνες στους υπουργούς , ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη- να φέρει στη Βουλή την σύμβαση του υπουργείου Παιδείας με τον πάροχο, ο οποίος ευθύνεται για την κατάρρευση τους συστήματος Γιατι δεν φέρνει την σύμβαση; Μήπως γιατί θα δούμε ότι υπάρχουν όροι που αφορούν τη δυνατότητα του παρόχου να κάνει χρήση προσωπικών δεδομένων όσων συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση και μάλιστα για πολλά χρόνια; Λέω μήπως; Σε κάθε περίπτωση οφείλει να έρθει η σύμβαση στην Βουλή».
«Η πανδημία δεν σημαίνει κατάλυση της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία δεν μπαίνεις σε καραντίνα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του και προσέθεσε: «Θα υπάρξει λογοδοσία από δω και στο εξής, δεν πρόκειται στο όνομα της πανδημίας να συναινέσουμε με μια αυταρχική διακυβέρνηση, γιατί σε αυταρχική διακυβέρνηση συντείνει ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα και για την Δημόσια Υγεία και για την Δημόσια Παιδεία».