Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη "Πάτρα, η δική μας πόλη" αναφέρει:
Τον νέο πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, επισκέφθηκε η γραμματεία της Δημοτικής μας Παράταξης ΄Πάτρα η δική μας πόλη’.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκεαφενός για να ευχηθούμε στον κ. πρύτανη, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του και αφετέρου να συζητήσουμε και να διερευνήσουμε τις προθέσεις του, για το αυτονόητα ζητούμενο τα τελευταία χρόνια, τους τρόπους σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την πόλη.
Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο προβληματίζει και την ίδια την κοινωνία, μιας και το Πανεπιστήμιο αποτελεί το δυνατό χαρτί της πόλης και η λειτουργία του, κάνει την Πάτρα να ξεχωρίζει ανάμεσα στις υπόλοιπες πόλεις της Ελληνικής Περιφέρειας.
Ιστορικά είναι καταγεγραμμένη, η γύρω στο 1960, δυναμική προσπάθεια της ίδιας της κοινωνίας, κυρίως μέσω του τότε Εμπορικού συλλόγου και της συγκρότησης Πρωτοβουλίας πολιτών, να διεκδικήσει εκτός των άλλων, τόσο την ακτοπλοϊκή σύνδεση της πόλης με την Ευρώπη, όσο και την ίδρυση του τρίτου Πανεπιστημίου στη χώρα.
Είχαν δει πως η πόλη χρειαζόταν ουσιαστικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, προκειμένου να προχωρήσει στο μέλλον.
Παραδόξως στην προσπάθειά τους αυτή, βρήκαν ισχυρή αντίσταση από την τότε Δημοτική Αρχή, την οποία η κομματική της αγκύλωση την υποχρέωνε, να υποταχθεί στην πολιτική απόφαση του κόμματος που την είχε στηρίξει και ας ήταν αυτή, υπέρ των συμφερόντων άλλων πόλεων.
Δημιουργήθηκε μια σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ της Πρωτοβουλίας των πολιτών και της τότε Δημοτικής Αρχής, η οποία ήταν και η βασική αιτία στις επόμενες εκλογές, να αναδειχθεί νέα δημοτική αρχή, της οποίας και ο Δήμαρχος τέθηκε επικεφαλής της επιτυχημένης τελικά προσπάθειας, αρχικά για την ακτοπλοϊκή σύνδεση και αργότερα για την ίδρυση του Πανεπιστημίου μας.
Ο κ. Μπούρας, μας ενημέρωσε λεπτομερώς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο, το οποίο σήμερα παρόλες τις δυσκολίες, βρίσκεται αξιολογημένο σε πολύ καλή θέση ανάμεσα σε 900Πανεπιστήμια παγκοσμίως, ενώ συγχρόνως μας επεσήμανε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει, αν άμεσα δεν υπάρξει ουσιαστική βοήθεια και στήριξη από την πολιτεία.
Μας ανέλυσε διεξοδικά τις διεκδικήσεις του Πανεπιστημίου από την κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθεί το αδιέξοδο, πράγμα που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και για την πόλη. Θεωρεί όπως μας εξήγησε, ως αυτονόητη τη βοήθεια και στήριξη της πόλης,αφούτο Πανεπιστήμιο αποτελεί ουσιαστικά, όπως παραπάνω αναφέραμε, ‘πνευματικό της παιδί’.
Προσπαθεί να επιτύχει την άμεση και ουσιαστική συνεργασία, ιδιαίτερα με το Δήμο Πατρέων.
Ενημερωθήκαμε διεξοδικά για τις μέχρι τώρα προσπάθειες του, να ‘επικοινωνήσει’ με τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη, δίχως μέχρι σήμερα καμία ανταπόκριση.
Δεν αιφνιδιαστήκαμε από την συμπεριφορά του κ. Πελετίδη, όχι μόνο επειδή μόλις πριν από λίγες ημέρες με αλαζονικό και άκρως προσβλητικό τρόπο απάντησε στις έγγραφες εκκλήσεις του κ. πρύτανη για συνεργασία, με το απρεπές,«όποιος θέλει να μας πει κάτι να έρθει να μας βρει», αλλά επειδή γνωρίζουμε καλά την διαχρονική απρεπή και ανοίκεια συμπεριφορά του, απέναντι στο σύνολο των πρυτάνεων, από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση του Δήμου.
Τους αντιμετωπίζει ως ταξικούς εχθρούς και διαχρονικά έχει δηλώσει πως για να υπάρξει σύγκλιση με το Πανεπιστήμιο, ακόμα και απλή επικοινωνία προϋπόθεση είναι να προϋπάρξει «…αλλαγή κατεύθυνσης στην Έρευνα και στην Εκπαίδευση, στήριξη του αγώνα των φοιτητών και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων που παλεύουν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».
Κλασική απόδειξη πως δεν τον ενδιαφέρει η πόλη και οι ανάγκες της, δεν υπολογίζει πως ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο αποτελεί το οξυγόνο της πόλης, όχι μόνο ως οικονομικός τροφοδότης της αλλά και ως το δυνατότερο όπλο εξωστρεφούς και αναπτυξιακής προοπτικής της.
Πιστός απόλυτα ο κ. Πελετίδης στις κομματικές του αγκυλώσεις, δεσμεύσεις και υποταγές, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως, δεν είναι διαχρονικά απλώς απρεπής, απέναντι στους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου που φιλοξενεί η πόλη στην οποία έχει την τιμή να είναι Δήμαρχος, αλλά τείνει να εξελιχθεί και στο Δούρειο Ίππο της.
Εξακολουθεί να μένει πιστός στο δόγμα του, πως μπροστά στη διάχυση των ιδεολογικών αγκυλώσεων, στο συμφέρον του κόμματός του, δεν χωρά το συμφέρον και το μέλλον της πόλης του το έχει τιμήσει ως Δήμαρχο.
Από την πλευρά μας ευχαριστούμε τον κ. πρύτανη για τη συνάντηση και δεσμευόμαστε για το αυτονόητο. Την προσπάθεια να αλλάξει ρότα η Δημοτική Αρχή και να κατανοήσει, πως η στήριξη και συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για να είναι ευοίωνο το μέλλον της πόλης μας.
Το παράδειγμα της αντίδρασης της ίδιας κοινωνίας και της πρωτοβουλίας πολιτών τη δεκαετία του 1960, ίσως πρέπει να μας προβληματίσει!
Πάτρα η δική μας πόλη
Νίκος Τζανάκος