Στα 820 εκατ. το όφελος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Thessaloniki Helexpo Forum

Στα 820 εκατ. ευρώ ετησίως εκτιμάται πως ανέρχεται το όφελος από την πρόσφατα εξαγγελθείσα διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ εκείνο που θα προκύψει από τα μέτρα για την εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται πως διαμορφώνεται σε 770 εκατ., «χρήματα που επιστρέφουν στην τσέπη των επιχειρήσεων, των φορολογούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Οι εργαζόμενοι θα δουν αύξηση εισοδήματος από αυτές τις δύο διαδικασίες», όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, Ιωάννης Βρούτσης, μιλώντας σήμερα -μέσω τηλεδιάσκεψης- στο Thessaloniki Helexpo Forum.

«Από την πρώτη στιγμή η Πολιτεία στάθηκε δίπλα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους (...). Πρόκειται για πρωτοβουλίες χωρίς προηγούμενο, ενώ το ύψος της παρέμβασής μας θα φτάσει συνολικά στα 24 δισ. ευρώ» τόνισε και συμπλήρωσε ότι η κρίσιμη διάταξη για τις 100.000 θέσεις εργασίας, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα του ίδιου Φόρουμ, κατατίθεται -και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα- στη Βουλή. 

Υπενθύμισε ότι η διάταξη για τις 100.000 θέσεις εργασίας αφορά όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις, αρκεί αυτές να είναι συνεπείς, φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή με ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία και να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων μέχρι το τέλος του εξάμηνου προγράμματος. «Η Πολιτεία θα καταβάλει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για κάθε εργαζόμενο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ύψος του μισθού. Η προσδοκία μας είναι όχι απλά η διατήρηση, αλλά και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε μέσα στην καρδιά του προβλήματος να προσπαθήσουμε να "γυρίσουμε" τα πράγματα». Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι το δεύτερο, διαρθρωτικό -και για αυτό πολύ σημαντικό- μέτρο είναι αυτό που αφορά τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, κάτι που -όπως είπε- αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην αποκλιμάκωση της ανεργίας στο μέλλον. 

«Το 2012 ήμασταν στο 46,6% ύψος μη μισθολογικού κόστους, το παραδώσαμε το 2014 στο 40,60% και σήμερα, με τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε ο πρωθυπουργός, έχουμε ήδη κάνει μια πρώτη παρέμβαση 0,90% και από 1ης Ιανουαρίου 2021 θα μειώσουμε κατά ακόμα 3% τις ασφαλιστικές εισφορές», σημείωσε και πρόσθεσε ότι όλα γίνονται με τρόπο που δεν θίγονται συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: «Λάθος διάγνωση και λάθος πρόταση θεραπείας από την κυβέρνηση»

Ως μείγμα αδράνειας και αμηχανίας στη λήψη πρωτοβουλιών χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης για τα εργασιακά η τομεάρχισσα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υποστηρίζοντας πως «κάνουν λίγα και τα κάνουν πολύ αργά» και ότι «πρωθυπουργός και κυβέρνηση ΝΔ, από ιδεοληψία, κάνουν και λάθος διάγνωση και λάθος πρόταση θεραπείας, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο φαύλο κύκλο ύφεσης». Σχολιάζοντας δε το ποσό των 24 δισ. ευρώ που ανέφερε ο κ.Βρούτσης -και χτες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας- σημείωσε ότι οι  ίδιες οι ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του κράτους δείχνουν ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου το ποσό που είχε πραγματικά δοθεί για τη στήριξη της οικονομίας και της εργασίας φτάνει μόλις στα 4,6 δισ.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πολιτικής, ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει άμεσα όλες τις δυνατότητες που δίνουν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς «το 2021 θα είναι πάρα πολύ αργά για αυτές τις μικρές ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές ή για (τις αλλαγές σε ό,τι αφορά) τη συνεισφορά αλληλεγγύης». Οπως είπε, «τώρα είναι η στιγμή, γιατί αν τώρα δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, ώστε η οικονομία να στηριχθεί για να αντιμετωπίσει την ύφεση,  φοβάμαι πως θα μπούμε σε πολύ μεγάλη περιπέτεια τους επόμενους μήνες και πως όλο αυτό το πλαίσιο θα οδηγήσει στην ανάγκη να μπούμε σε νέα, δυστυχώς, περιοριστικά και μνημονιακά μέτρα». 

Η κα Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι η διάταξη για τις 100.000 θέσεις εργασίας ενδέχεται να οδηγήσει σε ανακύκλωση ανεργίας και φθηνής εργασίας, καθώς δεν βάζει όρο για απαγόρευση των απολύσεων το προηγούμενο διάστημα της εφαρμογής του προγράμματος. «Καθώς υπάρχει διασφάλιση μόνο για τον αριθμό των θέσεων εργασίας και όχι για συγκεκριμένους εργαζομένους και συγκεκριμένες συμβάσεις, με το καθεστώς απελευθέρωσης των απολύσεων, που έχει καθιερώσει η ΝΔ, θα έχουμε ανακύκλωση της ανεργίας και της φθηνής εργασίας» υποστήριξε. 

ΚΙΝΑΛ: Προτείνει διπλασιασμό της διάρκειας του προγράμματος για τις 100.000 θέσεις εργασίας

Τον διπλασιασμό τόσο του αριθμού των 100.000 θέσεων εργασίας που επιδοτούνται, όσο και της χρονικής διάρκειας ισχύος αυτού του μέτρου, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου. «Οι ανάγκες για ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι για 200.000-300.000 άτομα και δεν μπορεί να έχει διάρκεια μόνο έξι μηνών, γιατί τότε μπορεί μεν να έχει αντιμετωπιστεί η πανδημία (στο υγειονομικό σκέλος), αλλά η κρίση στην οικονομία και την εργασία θα διαρκέσει πολύ περισσότερο. Το πρόγραμμα έπρεπε να έχει διάρκεια τουλάχιστον ενός-ενάμιση χρόνου, με δέσμευση της επιχείρησης ότι θα διατηρήσει τους εργαζόμενους, αλλά και με κίνητρο ότι για κάθε 1000 ευρώ που θα δίνει για νέα επιπλέον θέση εργασίας, η επιχείρηση θα απαλλάσσεται από φόρους για 1500 ευρώ. Διπλασιάστε -τουλάχιστον- τους ωφελούμενους και τον χρόνο εφαρμογής προγράμματος και δεσμεύστε τις επιχειρήσεις (να διατηρήσουν τους εργαζόμενους) για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη λήξη του» πρότεινε. 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, διερωτήθηκε -αναφερόμενος στο πρόγραμμα για τις 100.000 θέσεις εργασίας- αν η πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας ή να σώσουμε τις θέσεις που κρατιούνται με το ζόρι. Τόνισε δε πως η πανδημία μπορεί να μην έχει ταξικά χαρακτηριστικά σε υγειονομικό επίπεδο, αλλά οι επιπτώσεις της είναι ασύμμετρες όσον αφορά τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, καθώς πλήττει κυρίως τους αδύναμους εργαζόμενους.

Tην επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας σε ποσοστό 30%, την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και τη διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης, πρότεινε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης. 

Την ανάγκη να στηριχθεί ο ελεύθερος επαγγελματίας υπογράμμισε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, ζήτησε βελτίωση της λειτουργίας του ΕΦΚΑ, ενώ υποστήριξε ότι σε μια αγορά που καταρρέει, τα μέτρα δεν φτάνουν, εκφράζοντας τον φόβο ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν σε αδιέξοδο και θα αναγκαστούν να μειώσουν θέσεις εργασίας και μισθούς, με ό,τι αυτό σημαίνει και για την κατανάλωση.

 

ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ