Η πανδημία και η διαχείρισή της

του Νίκου Κοντοέ, τ. Διευθύνοντος συμβούλου ΟΛΠΑ - τ. Προέδρου ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας

 

Το δεύτερο κύμα της φονικής νόσου,αν δεν έχει ήδη ενσκήψει, είναι προ των πυλών.
Πάνω απο Διακόσια τα νέα κρούσματα και σήμερα.
Για έκτη συνεχή ημέρα τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων με σαφή ανοδική τάση.

Ο περίφημος συντελεστής R0 ήταν προ τεσσάρων ημερών 1,1 , όπως προκύπτει απο δήλωση του λοιμωξιολόγου κ Σύψα, μέλους της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας.
Ο εν λόγω συντελεστής, με τη λήξη του lock down, στις αρχές Μαΐου ήταν, σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του κ Τσίοδρα, στο 0,35 περίπου.

Απο το διάγραμμα των ημερήσιων κρουσμάτων, που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, φαίνεται ότι απο τα τέλη Ιουνίου η καμπύλη άρχισε να στρέφει τα κοίλα προς τα άνω.Αυτό δείχνει επιτάχυνση του ρυθμού μετάδοσης τής νόσου από τότε.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αυξητική πορεία του R0, προφανώς εξέπεμψε ισχυρό σήμα κυνδύνου στους επιστήμονες του Υπουργείου Υγείας. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς εισηγήθηκαν στην πολιτική του ηγεσία.

Σε κάθε περίπτωση την απόλυτη πολιτική ευθύνη, της άκρως δυσμενούς εξέλιξης, την έχει αποκλειστικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση που αποφασίζουν τα μέτρα που λαμβάνονται καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έχει το συντονισμό της όλης επιχείρησης αντιμετώπισης της φονικής πανδημίας.
Από τo success story του Μαίου φθάσαμε στον ορατό, πλέον, κίνδυνο να θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών στο δεύτερο κύμα που ήδη μας κτυπά την πόρτα.

Υπήρξε, δυστυχώς, δυσεξήγητος εφησυχασμός, χαλάρωση και αδράνεια μετά την λήξη της καραντίνας.Δεν πάρθηκαν, έγκαιρα, τα κατάλληλα μέτρα και,τώρα, θα το πληρώσει ακριβά η κοινωνία σε απώλειες ζωών, οικονομικών πόρων και θέσεων εργασίας.
Θυμόμαστε όλοι τον πρωθυπουργό περιχαρή, για την επιτυχή έκβαση τής μάχης κατά του πρώτου κύματος του ιού να σπεύδει στη Σαντορίνη , συνοδευόμενο όπως πάντα απο τον πολυπληθή και καλοπληρωμένο επικοινωνιακό μηχανισμό, να εξαγγέλει το άνοιγμα των συνόρων. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμμία σοβαρή μελέτη για τα αναγκαία μέτρα που θα έπρεπε να συνοδεύουν την απόφαση αυτή.
Οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις των ημερών εκείνων σχετικά με τα τέστ των εισερχομένων απο τις πύλες εισόδου της χώρας έχουν καταγράφει και στον φιλοκυβερνητικό τύπο.
Αρχικά ανακοίνωσαν ότι όποιος εισέρχεται στη χώρα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με πρόσφατο αρνητικό τεστ 72 ωρών ή θα πραγματοποιείται τεστ,στην πύλη εισόδου, κατά την άφιξη τους. Στη συνέχεια αποφάσισαν μόνο δειγματοληπτικά τέστ, προφανώς, για οικονομικούς λόγους.

Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι έπρεπε, με το άνοιγμα τών συνόρων να επιβάλουν για κάθε εισερχόμενο την ύπαρξη τεστ είτε στη χώρα προέλευσης είτε στις πύλες εισόδου. Το κόστος θα ήταν διαχειρίσιμο και πάντως μικρότερο εκείνου που θα προκύψει από την διασπορά του ιού που προήλθε από την μη εφαρμογή του μέτρου. Γιατί οι αρχικές εστίες αναζωπύρωσης της εξάπλωσης του ιού ήταν οι πύλες εισόδου της χώρας, όσο και αν επιχειρούν να το κρύψουν.

Στη συνέχεια κάποια μέτρα, που τώρα ασθμαίνοντες παίρνουν, έπρεπε να έχουν αποφασισθεί αρκετά νωρίτερα, στις αρχές με μέσα Ιουλίου. Ο περίφημος δείκτης R0 δέν έφθασε σε μία μέρα από τι 0,35 στο τέλος της καραντίνας στο 1,1 ( ίσως και παραπάνω) που είναι σήμερα. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ Γώγος μέλος της επιστημονικής επιτροπής το είπε, κομψά και διακριτικά σε πρόσφατη δήλωσης του. Να « προτρέχουμε και όχι να ακολουθούμε τον ιό.»
Προφανώς μια τέτοια προτροπή δεν απευθύνεται στούς πολίτες αλλά στου έχοντες την ευθύνη των αποφάσεων.

Όσον αφορά το «δέον γενέσθαι» σήμερα, ομολογώ ότι δεν είμαι ειδικός και δεν μπορώ να διατυπώσω μια ολοκληρωμένη πρόταση.
Θα έλεγα όμως, ως γενικές αρχές, ότι απαιτούνται κατακόρυφη αύξηση των τέστ και αυστηρά μέτρα που να διασφαλίζουν την κοινωνική αποστασιοποίηση,
σε συνθήκες , που επιτρέπουν τη λειτουργία της οικονομικής ζωής.
Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες του εγχειρήματος αλλά λύση μπορεί να βρεθεί.
Απαιτείται, όμως, επειγόντως ,σοβαρός συνολικός σχεδιασμός μέτρων με την καταλυτική συμβολή των επιστημόνων και εξ ίσου σοβαρή και συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης για την εφαρμογή τους.
Δέν είμαι πολύ αισιόδοξος.
Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση εξαντλεί όλη της την «Αριστεία» και την επιμέλεια στην ...”επιτελική” επικοινωνιακή διαχείριση.
Εύχομαι, για το καλό όλων μας, να κάνω λάθος.

(ανάρτηση από το facebook)

Διαβάστε επίσης