Πάτρα: Η ανάπτυξη και ασφάλεια του λιμανιού στη συνάντηση Παπαθεοδώρου - Κοντοέ

χθες το πρωι

Με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠΑ Νίκο Κοντοέ, συναντήθηκε την Παρασκευή ο Θόδωρος Παπαθεοδωρου Βουλευτής Αχαΐας Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα προβλήματα και τις προοπτικές του λιμανιού της Πάτρας.

 

Βασικά θέματα της συζήτησής ήταν η πορεία της οικονομικής ανάπτυξης του λιμανιού, η διασύνδεσή του με το τρένο και η αύξηση  της  εμπορευματικής κίνησης, η δημιουργία σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και τα προβλήματα ασφάλειας που οξύνονται από τη διόγκωση του αριθμού αντικανονικών μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα. Είναι σήμερα δεδομένο ότι η οικονομική ανάπτυξη της Πάτρας και της Αχαΐας έχει ως αναπόσπαστο κομμάτι της την οικονομική ανάπτυξη του λιμανιού.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να επικεντρωθούν οι δράσεις της Κυβέρνησης, του ΟΛΠΑ, του Δήμου και των συναρμόδιων φορέων.  Κάθε καθυστέρηση ισοδυναμεί με υστέρηση στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Είχα την ευκαιρία να επισημάνω στον κ.Κοντοέ ότι δεν υπάρχει σύγχρονη πόλη χωρίς να διασυνδέεται το λιμάνι της με σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή, όπως και δεν μπορεί να νοηθεί ανάπτυξη του λιμανιού της Πάτρας χωρίς τη διασύνδεσή του με τον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Η σημερινή κατάσταση και οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί πρέπει να καλυφθούν με γρήγορες και αποτελεσματικές δράσεις.  Ενημέρωσα σχετικά τον κ. Κοντοέγια τις παρεμβάσεις μου στην Βουλή και στα αρμόδια Υπουργεία για τα θέματα αυτά, όπως και για τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μου ειδικά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με το ζήτημα της αύξησης του αριθμού αντικανονικών μεταναστών γύρω από το χώρο του λιμανιού. Η δράση των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, η αύξηση της επικινδυνότητας για τους εργαζόμενους στο λιμάνι, τους επαγγελματίες αλλά και τους πολίτες της περιοχής πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και να εκκενωθούν οι χώροι συγκέντρωσης αντικανονικών μεταναστώνστην περιοχή. Οι ίδιοι μετανάστες είναι θύματα εκμετάλλευσης και κακοποίησης από τα κυκλώματα που δρουν στους άτυπους καταυλισμούς και πρέπει και αυτοί να προστατευθούν.

Πριν  είναι πολύ  αργά,  το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να επέμβει αποτελεσματικά. Τέλος, συζήτησα με τον κ. Κοντοέ για τη καθυστέρηση των διαδικασιών παραχώρησης μέρος του παλαιού λιμανιού στην πόλη, ένα θέμα το οποίο έχει βαλτώσει στην γραφειοκρατία των Υπουργείων. Για  όλα τα παραπάνω θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις μου στη Βουλή και στους αρμόδιους φορείς το αμέσως επόμενο διάστημα, με άξονα την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης της Αχαΐας.

 

Διαβάστε επίσης