Σε επαγρύπνηση οι Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι να λήξει η Navtex - Τα σημάδια αποκλιμάκωσης και τα τουρκικά "παιχνίδια" στο Twitter

 

Η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών πλοίων δείχνει ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία. Όπως είχαμε γράψει στο enikos.gr, από το απόγευμα του Σαββάτου παρουσιάζεται τάση προς αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει και όπως έγινε γνωστό έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους.

Ωστόσο, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε ο Χρήστος Μαζανίτης για το enikos.gr , σε καμία περίπτωση δεν πανηγυρίζουμε. Η κατάσταση αξιολογείται. Οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε επαγρύπνηση, υπό το καθεστώς της αυξημένης επιφυλακής, όσο η τουρκική navtex παραμένει εν ισχύ, μέχρι τις 2 Αυγούστου.​

Τα "παιχνίδια" με το Ορούτς Ρέις

Κι ενώ είχε ξεκινήσει η μετακίνηση μονάδων του τουρκικού στόλου προς τις βάσεις τους, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανακοίνωνε την έναρξη σεισμικών ερευνών από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. "Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο", αναφερόταν στην ανάρτηση. Η ίδια ανάρτηση σημείωνε ότι "η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο". Βέβαια, στον χάρτη του Marine Traffic, φαινόταν ξεκάθαρα ότι το σκάφος εξακολουθούσε να φαίνεται αγκυροβολημένο ανοιχτά της Αττάλειας. Αμετακίνητο είναι και σήμερα, όπως βλέπετε παρακάτω.

Σε άλλες αναρτήσεις της, η τουρκική πρεσβεία κατηγορούσε την Ελλάδα ότι παριστάνει ότι η περιοχή των ερευνών βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων "σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις της, που στηρίζονται στο Καστελόριζο". " Είναι απαράδεκτο να πιστεύει κανείς ότι ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία, αλλά 360 μίλια μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο. Το Καστελόριζο ​​δεν μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή ναυτικής δικαιοδοσίας πέρα ​​από τα χωρικά του ύδατα και να διακόψει παράκτια προβολή της Τουρκίας προς τη Μεσόγειο, δεδομένου του μεγέθους του και της εγγύτητάς τους με την Τουρκία" ανέφερε η τουρκική πρεσβεία, μεταξύ άλλων, σε σειρά tweets που δημοσιεύτηκαν στον λογαριασμό της.

Πάντως το επίμαχο tweet σχετικά με την "έναρξη σεισμικών ερευνών εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο", όπως ανέφερε η τουρκική πρεσβεία, κατέβηκε λίγο αργότερα ως δια μαγείας. Στο νέο tweet, η τουρκική πρεσβεία έγραψε ότι το Oruc Reis είχε δηλώσει στις 21 Ιουλίου ότι θα ξεκινήσει τις έρευνες.

Διαβάστε επίσης