Νεκτάριος Φαρμάκης: "Σύντομα θετικές εξελίξεις για τον αγωγό φυσικού αερίου"

Μιλά στο tempo24 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

 

 

Σύντομα η Δυτική Ελλάδα θα ανατρέψει τα δεδομένα που επί χρόνια την κρατούν απομονωμένη, αδύναμη και μη ανταγωνιστική. Η «απουσία» της από τα σύγχρονα ενεργειακά δίκτυα, είναι ένα πολυετές έλλειμμα και μία μεγάλη «πληγή» που πρέπει να κλείσει, προκειμένου η περιοχή να γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και να διαμορφώσει τις συνθήκες σύγχρονης ανάπτυξης.

 

«Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από την πρώτη μέρα της θητείας μας, εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να σχεδιάσουμε και να πετύχουμε την άρση της ενεργειακής απομόνωσης. Γι’ αυτό και παλέψαμε με πολλούς και με πολλά, προκειμένου ο προϋπάρχων σχεδιασμός για τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου να μην μετατραπεί σε… μαύρη τρύπα, αλλά και για να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα… Και αυτό το βήμα για εμάς, ήταν να επαναφέρουμε στο προσκήνιο, ως διεκδίκηση αλλά και ως υλοποιήσιμο όραμα, τον αγωγό φυσικού αερίου» αναφέρει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, μιλώντας στο tempo24.

 

Όπως ο ίδιος έχει πει πρόσφατα, μέσα στις επόμενες μέρες, η Περιφέρεια θα εκδώσει την σχετική πρόσκληση προς τη ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη των τοπικών δικτύων φυσικού αερίου. Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2002», με απαράβατο χρονικό όριο το τέλος του 2023. Και προβλέπει την κατασκευή ενός δικτύου συνολικού μήκους 210 χλμ που θα καλύπτει κυρίως οικιακούς και εμπορικούς χρήστες σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι περίπου στα 43 εκατ. Ευρώ και σε πρώτη φάση  θα αφορά 10.000 συνδέσεις.

 

Παρά ταύτα, ο Περιφερειάρχης λέει: «Δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι με αυτό το σχέδιο, που όπως πολλές φορές έχω πει, είναι μικρό σχετικά με τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες της περιοχής. Είναι όμως ένα σχέδιο που το βελτιώσαμε και το κάναμε μεγαλύτερο σε συνδέσεις, αλλά και το πρώτο βήμα για να… βάλουμε πόδι στο κλαμπ των  σύγχρονων ενεργειακών δικτύων και να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Για εμάς όμως, αυτό το σχέδιο είναι απλά το… ορεκτικό. Το… κυρίως πιάτο ακολουθεί. Και είναι η μεγάλη και πιο ουσιαστική διεκδίκηση της έλευσης αγωγού φυσικού αερίου στην περιοχή, κάτι που έχουμε ήδη θέσει στην κυβέρνηση, παραθέτοντας μάλιστα και σοβαρά επιχειρήματα για την σκοπιμότητα του έργου. Μάλιστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Φωκίωνας Ζαίμης, έχει ήδη έρθει σε επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εταιρείες, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΔΑ και ΔΕΠΑ, κάνοντας κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις. Πρόκειται για ένα ζήτημα που ο κ. Ζαίμης έχει αναλάβει να τρέξει με πολύ μεγάλη αγάπη και ενδιαφέρον και για το οποίο ελπίζουμε βάσιμα ότι και ως προς αυτή την κατεύθυνση, οι εξελίξεις θα είναι θετικές. Ασφαλώς, πρόκειται για ένα έργο που θα έχει βάθος χρόνου. Θα είναι πολύ σημαντικό όμως να πετύχουμε τώρα, αυτό που δεν πέτυχε η περιοχή μας το 2011. Εργαζόμαστε πολύ σοβαρά και πιστεύω σύντομα να μπορούμε να πούμε περισσότερα…»

 

Επιπλέον όμως, η «ατζέντα» της Περιφέρεις περιλαμβάνει και άλλους σχεδιασμούς. «Η Δυτική Ελλάδα δεν πρέπει να υστερήσει σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας στην ηλεκτροκίνηση. Στον συγκεκριμένο τομέα δεν πρέπει να επαναληφθεί ότι συνέβη με τις υποδομές σε οδικά δίκτυα ή με το φυσικό αέριο. Θέλουμε η Δυτική Ελλάδα να μπει στην πρώτη γραμμή του συγκεκριμένου σχεδιασμού, που τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθεί πολύ έντονα» αναφέρει ο κ. Φαρμάκης.

 

Τέλος, κυρίαρχη θέση στους σχεδιασμούς της Περιφέρειας κατέχει η πράσινη ενεργειακή ανάπτυξη, η ανάπτυξη των υπαρχόντων, αλλά και η δημιουργία νέων αιολικών πάρκων και υδροηλεκτρικών έργων. «Πετύχαμε, η Δυτική Ελλάδα να καταλαμβάνει σημαντική θέση στο 10ετές σχέδιο εθνικής ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, ως ένας από τους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε. Στην επόμενη προγραμματική περίοδο, η πράσινη ανάπτυξη και η πράσινη ενέργεια, θα αποκτήσουν κυρίαρχο ρόλο. Και εμείς, στην Περιφέρεια, θα είμαστε έτοιμοι για μία επιθετική και εμπροσθοβαρής πολιτική» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης.

 

Διαβάστε επίσης