«Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών, θα πρέπει να συγκρίνουμε με το μηδέν και όχι με τα πάνω από 30 εκατομμύρια επισκεπτών που είχαμε πέρυσι», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στο Mega Channel για τον τουρισμό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι πριν από τρεισήμισι μήνες δεν πίστευε κανείς ότι θα ανοίγουν τα σύνορά μας, έστω με περιορισμένο τρόπο και με προσοχή.
«Ξεκινάμε από το μηδέν, θα πάμε προσεκτικά έως 15 Ιουλίου», υπογράμμισε και εξέφρασε την ελπίδα οι περιορισμοί σταδιακά να αίρονται και να μη γίνονται πιο ασφυκτικοί. «Φυσικά θα υπάρχουν κρούσματα από τον ιό, αλλά πρέπει να προσέχουμε να μην έχουμε διασπορά. Είμαστε έτοιμοι. Βλέποντας και τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων διαπιστώνουμε ότι δεν επιβαρύνονται τα νοσοκομεία μας, παρά τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων», σημείωσε. Μίλησε ακόμα και για τις βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Συν-εργασία» και ειδικότερα για μείωση της γραφειοκρατίας και για επέκταση του χρονικού διαστήματος που θα καλύπτει τους εργαζόμενους είτε με μεγαλύτερο κίνητρο σε επίπεδο επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. «Αυτά τα δύο τα μελετούν στο οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις», εξήγησε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό επανέλαβε: «Δεν υφίσταται θέμα ανασχηματισμού. Αυτό είναι ένα προνόμιο του πρωθυπουργού. Όποτε αποφασίσει ο πρωθυπουργός...».
Σχετικά με το θέμα της Αγιάς Σοφιάς τόνισε την αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη υπογραμμίζοντας πως θα είναι τεράστιο λάθος αν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση η Τουρκία. «Θα δημιουργήσει ένα μεγάλο ψυχικό χάσμα -ενδεχομένως αγεφύρωτο- ανάμεσα στους Χριστιανούς, όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά του Χριστιανούς παντού στον κόσμο, και στις τουρκικές Αρχές. Γιατί η Αγιά Σοφιά είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και επομένως πρέπει να διαφυλαχθεί η ιστορικότητά του», υπογράμμισε. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι τέτοια θέματα δεν συζητήθηκαν στην επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν, αλλά ζητήματα επικαιρότητας και χαμηλής πολιτικής, όπως η πανδημία και η επανέναρξη των τουριστικών ροών. «Δεν μπήκαν σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Οι δύο ηγέτες ήθελαν να έχουν μία επικοινωνία μετά από πολύ καιρό και έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας αν χρειαστεί. Αλλά όσον αφορά την Αγιά Σοφιά δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά και πολλά μεγάλα κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλα, καθώς και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί που συνιστούν στην Τουρκία να μην κάνει αυτό το λανθασμένο βήμα», σχολίασε.
Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με όσα έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα, είπε ότι η Προανακριτική Επιτροπή διερευνά το νομικό σκέλος των υποθέσεων, ασχολείται με την υπόθεση του κ. Παπαγγελόπουλου και δεν ασχολείται με άλλες υποθέσεις. «Επομένως, το νομικό σκέλος είναι στη Βουλή. Και είναι πολύ σαφώς καθορισμένο. Το πολιτικό σκέλος, όμως, είναι αυτό το οποίο αναδεικνύουμε. Έχουμε κάτι πρωτοφανές, τουλάχιστον στη Μεταπολίτευση: Έναν υπουργό Επικρατείας και έναν αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να αναγνωρίζουν την ύπαρξη ενός παρακράτους, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες του κ. Παππά με τον κ. Μιωνή, τις οποίες δεν διέψευσε», συνέχισε.
Επ'αυτού ανέφερε ότι οι Έλληνες πολίτες θέλουν να ξέρουν, να απαντήσει ο κ. Τσίπρας αν το γνώριζε όλο αυτό ή όχι. «Αυτό δεν είναι κάτι ήσσονος σημασίας. Είναι βασικό ζήτημα της δημοκρατίας μας. Να βγει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τότε πρωθυπουργός, να τοποθετηθεί δημόσια», συμπλήρωσε. Χαρακτήρισε «θέατρο άνευ σημασίας αυτό που είδαμε και από τον κ. Τσίπρα και από τον κ. Παππά στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ».
«Περιμένουμε μια σοβαρή δημόσια τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», επανάλαβε ο κ. Πέτσας ενώ για την υπόθεση Novartis είπε πως αποκαλύφθηκε πως ήταν ένα οικονομικό σκάνδαλο, το οποίο αντί να διευρευνηθεί χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστεί μια πολιτική σκευωρία. «Αυτή η πολιτική σκευωρία διερευνάται τώρα με την εμπλοκή του κ. Παπαγγελόπουλου. Περιμένουμε το πόρισμα και ενδεχομένως μέσα στις επόμενες εβδομάδες να έχουμε και τη σύγκληση της Ολομέλειας, προκειμένου να πάρει την οριστική απόφαση στο πρώτο σκέλος που αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο», συνέχισε.
Για την αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου είπε ότι η κυβέρνηση θα διερευνήσει κάθε πρόσφορο τρόπο, σημειώνοντας πως δεν έγινε καμία προσπάθεια διερεύνησης από την προηγούμενη κυβέρνηση στο σκέλος των γιατρών ή άλλων που εμπλέκονται με την υπόθεση. «Ήδη το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους διερευνά τις επιλογές που έχει, οι οποίες μπορεί να είναι από ένα εξωδικαστικό συμβιβασμό μέχρι κανονικά ένδικα μέσα. Όλες τις επιλογές που έχει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τις εξετάζει, θα εισηγηθεί και αναλόγως θα αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε», εξήγησε.
Για τα παρακρατικά κυκλώματα είπε ότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποια κατεύθυνση θα πάρει αυτή η υπόθεση και υπενθύμισε ότι η έρευνα αυτή έχει γίνει από την ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ. «Δηλαδή, αυτή η έρευνα την οποία αξιοποιεί σήμερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ολοκληρωθεί με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό κάτι λέει», επισήμανε, αναφέροντας ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει αρχίσει να κάνει τις ενέργειες που πρέπει.
«Το παρακράτος έχει πολλές μορφές. Όταν εξυφαίνεται κάτω από τη μύτη σου, κάποιες ευθύνες έχεις. Το λιγότερο που πρέπει να κάνεις, είναι να βγεις να μιλήσεις και να πεις αν το γνώριζες», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.