Σακελλαροπούλου: Μήνυμα εθνικής αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας από το Αγαθονήσι

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

«Η Ελλάδα επιδιώκει διαχρονικά σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με την Τουρκία και επενδύει στην ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία των δύο λαών. Δεν είναι διατεθειμένη, όμως, να απεμπολήσει κυριαρχικά της δικαιώματα ή να αποδεχθεί αμφισβητήσεις εθνικών εδαφών», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Αγαθονήσι. Όπως σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής». «Η χώρα μας σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις και επιδιώκει μία εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές της.

Παράλληλα, όμως, είναι αποφασισμένη να προασπίσει με κάθε δυνατό τρόπο, όταν και αν χρειαστεί, την εθνική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», πρόσθεσε. «Θέλω από αυτήν την ακριτική γωνιά της πατρίδας μας να στείλω ένα μήνυμα εθνικής αυτοπεποίθησης και ταυτόχρονα εθνικής υπερηφάνειας, όπως μου το μετέδωσαν οι κάτοικοι του Αγαθονησίου, σταθεροί θεματοφύλακες των συνόρων, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης», τόνισε.

Η κ. Σακελλαροπούλου έφθασε σήμερα το πρωί στο Αγαθονήσι, όπου την υποδέχτηκαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος, Ευάγγελος Κόττορος. Ξεκίνησε την επίσκεψή της από το φυλάκιο του νησιού, όπου συνομίλησε και ενημερώθηκε από τον επικεφαλής της φρουράς. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στο φυλάκιο, έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών, υπογραμμίζοντας την τιμή και την υπερηφάνεια της που βρίσκεται στο ακριτικό φυλάκιο του Αγαθονησίου. «Νιώθω τιμή και υπερηφάνεια που βρίσκομαι σήμερα στο Επιτηρητικό Φυλάκιο του Αγαθονησίου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φρουρούς των συνόρων μας. Τους μαχητές της πρώτης γραμμής, που με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, αυταπάρνηση και υψηλό φρόνημα υπερασπίζονται την εθνική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, χωρίς να πτοούνται από προκλήσεις και απειλές. Χάρη σε σας, καθώς και στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι ότι η χώρα μας είναι και θα παραμείνει πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», έγραψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια μετέβη στο σχολείο, όπου συναντήθηκε με τους εννέα μαθητές που φοιτούν εκεί και συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς για τις ξεχωριστές προκλήσεις του σχολικού βίου στο ακριτικό νησί. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Αγαθονησίου, παρουσία του δημοτικού συμβουλίου, του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, του καθηγούμενου Πάτμου, αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Κύριλλου και του πατέρα Γεώργιου Κάνδρου.

Κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής της, η κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε για την εξαιρετική τιμή και έκανε λόγο για καθήκον και υποχρέωση από πλευράς της να βρίσκεται κοντά τους σήμερα, σε αυτό το ακριτικό νησί, που από τα βάθη της ιστορίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού χώρου.

Διαβάστε επίσης