Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την επιχειρηματική κοινότητα

Στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά, να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό, παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο επιχειρηματικότητας και οικονομίας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την δημιουργία του «Πλαισίου για τις μικροχρηματοδοτήσεις και άλλες διατάξεις»

Ο Χρήστος Σταικούρας, παρουσιάζοντας το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, επισήμανε πως η κυβέρνηση προχωράει με ταχύτητα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα από την κρίση της πανδημίας υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι και οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους «θα πρέπει να αναλάβουν και αυτές το δικό τους μερίδιο ευθύνης για τη διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης, την τόνωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας, και την επιτυχή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο». «Να πρωταγωνιστήσουν στη μετάβαση σε ένα καινούργιο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, βασισμένο σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, σε τομείς όπου η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτό είναι το "κλειδί", ώστε όλοι μαζί -kράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι- να επιτύχουμε το αναπτυξιακό άλμα που χρειάζεται η χώρα και να θέσουμε στέρεες βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε πως προσφέρεται «ένα ακόμη εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρών επιχειρήσεων». Σημείωσε πως πρόκειται για ένα «λαίσιο που ξεκίνησε μεν να διαμορφώνει -πράγματι- η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά που τελικά ουδέποτε υλοποίησε» και επισήμανε: «Σε αντίθεση, η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωράει στη νομοθέτησή του, έχοντας συμπεριλάβει σημαντικές βελτιώσεις, προσθήκες και διορθώσεις, αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης, αλλά και προτάσεων κομμάτων της αντιπολίτευσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλων φορέων».

Στόχος είναι, είπε ο κ. Σταϊκούρας, «να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο, που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό το οποίο υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα και πλήττει, κυρίως, όσους βρίσκονται στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Ανέφερε ότι οι μικροπιστώσεις αυτές παρέχουν τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως 25.000 ευρώ, στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, σε φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, σε άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στον χώρο εργασίας και σε άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. «Είναι ένα εργαλείο συνεκτικό, συμβατό με τις ευρωπαϊκές πρακτικές, ρεαλιστικό, κοινωνικό. καινοτόμο, αυστηρό, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια αλλά παράλληλα και ελκυστικό και ευέλικτο» είπε ο υπουργός

Απαντώντας στις επιφυλάξεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με την εποπτεία των ιδρυμάτων αυτών, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως δεν επιτρέπεται η λήψη εμπράγματων εξασφαλίσεων για τη χορήγηση των μικροχρηματοδοτήσεων ενώ με νομοτεχνική βελτίωση θεσπίζεται η υποχρέωση του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος να συντάσσουν, ετησίως, Έκθεση για την πορεία εφαρμογής του πλαισίου χορήγησης των μικροχρηματοδοτήσεων. Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα ανέφερε πως «η κυβέρνηση εξέτασε λεπτομερώς τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη προχωρήσει στη νομοθέτηση σχετικού πλαισίου μικροχρηματοδοτήσεων, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία κ.ά., και ενσωμάτωσε, στο παρόν νομοσχέδιο, βέλτιστες πρακτικές, που να είναι όμως συμβατές με την ελληνική πραγματικότητα».

Διαβάστε επίσης