Με τρεις κινήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση να μειώσει την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων, προκειμένου, σε πρώτη φάση, να στηρίξει τη ρευστότητα της αγοράς, ανακουφίζοντας τις επιχειρήσεις από τις παρενέργειες του κορωνοϊού και σε δεύτερο χρόνο να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να ελαφρύνει με μόνιμου χαρακτήρα φοροελαφρύνσεις τα φορολογικά βάρη τους.
Η πρώτη κίνηση θα γίνει τους επόµενους µήνες, µε τη µείωση της προκαταβολής φόρου για το 2020 που θα αφορά τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδηµία και κατέγραψαν µεγάλες απώλειες στον κύκλο εργασιών τους, δηλαδή την πλειονότητα των επιχειρήσεων. Η µείωση, σύµφωνα µε την εισήγηση που έχει υποβληθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν θα είναι οριζόντια, λόγω υψηλού δηµοσιονοµικού κόστους και, βάσει συντελεστών, θα ξεκινά από το 30% και θα φτάνει έως το 50%, ανάλογα µε τη συρρίκνωση που κατεγράφη στον τζίρο της κάθε επιχείρησης.
Για το 2021, σχεδιάζεται νέα οριζόντια µείωση κατά 30% στην προκαταβολή φόρου σε όσες επιχειρήσεις, από αυτές που επλήγησαν, προχωρήσουν σε επενδύσεις, µέσω της αλλαγής χρήσης των κερδών από τα ελληνικά οµόλογα.
Ανεξάρτητα από τις δύο παρεµβάσεις που έχουν έκτακτο χαρακτήρα, στον κυβερνητικό σχεδιασµό, σύµφωνα µε πληροφορίες της Realnews, περιλαµβάνεται µια νέα µείωση της προκαταβολής φόρου για το σύνολο των επιχειρήσεων που θα έχει µόνιµο χαρακτήρα. Ο χρόνος εφαρµογής της δεν έχει αποφασιστεί ακόµα, καθώς συνδέεται άµεσα µε τη δηµοσιονοµική κατάσταση της χώρας, αλλά τοποθετείται το αργότερο έως το 2022. Οι ασκήσεις που θα «τρέξουν» το επόµενο διάστηµα θα προβλέπουν οριζόντια µείωση από 5% έως 10%, µε στόχο να επικρατήσει το σενάριο του 10%, αλλά είναι ανοιχτό το ενδεχόµενο η µόνιµη µείωση να είναι ακόµα µεγαλύτερη.
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα στην Realmoney
Πηγή - enikos