Σκυλακάκης: Αναμενόμενη η μείωση στα έσοδα από φόρους τον Μάιο

 

Τον Μάιο είχαμε, όπως αναμενόταν, σημαντική μείωση των εσόδων της τάξης του 33,5%» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας για το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού τον μήνα Μάιο. Όπως τόνισε «τα έσοδα επλήγησαν ταυτόχρονα από το μαζικό lockdown της οικονομίας τον μήνα Απρίλιο, από τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων για πολύ μεγάλο μέρος της οικονομίας και από την προπληρωμή (λόγω της έκπτωσης του 25%) μέρους του ΦΠΑ που επρόκειτο να εισπραχθεί τον Μάιο, στο τέλος Απριλίου. Η τελευταία παρατήρηση εξηγεί και τη μικρή απόκλιση, σε σχέση με την πρόβλεψη των εσόδων που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας».

Επιπλέον, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, «από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού προκύπτει επίσης ότι η επεκτατική πολιτική αντιμετώπισης της ύφεσης που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει προσεγγίσει μέχρι τον Μάιο, μόνο για το Κεντρικό Κράτος (χωρίς δηλαδή να συνυπολογιστούν και τα νομικά πρόσωπα της Γενικής κυβέρνησης, όπως ο ΕΦΚΑ), τα 5 δισ. ευρώ, με τη μορφή πρόσθετων δαπανών και μειωμένων εσόδων, λόγω COVID-19».

Σύμφωνα πάντως με αρμόδιες πηγές, τα έσοδα του Ιουνίου δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι τον Μάιο, παρά τα προβλήματα λόγω τουρισμού.

Για τον Μάιο πάντως ο κ. Σκυλακάκης πάντως έκανε λόγο για «μικρή απόκλιση σε σχέση με την πρόβλεψη των εσόδων που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σταθερότητας. Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού προκύπτει επίσης ότι η επεκτατική πολιτική αντιμετώπισης της ύφεσης που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει προσεγγίσει μέχρι το Μάιο, μόνο για το κεντρικό κράτος (χωρίς δηλαδή να συνυπολογιστούν και τα νομικά πρόσωπα της Γενικής κυβέρνησης όπως ο ΕΦΚΑ), τα 5 δισ. ευρώ, με τη μορφή πρόσθετων δαπανών και μειωμένων εσόδων λόγω COVID-19».

Με τα μέτρα Μαΐου κατεγράφη διεύρυνση πρωτογενούς αποτελέσματος στο -3% του ΑΕΠ (από -2% του ΑΕΠ που υπολογιζόταν τον Απρίλιο). Περιλαμβάνεται εν μέρει και το μέτρο τα μειωμένης Προκαταβολής φόρου και εκτιμάται πως με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν θα προκαλέσουν δημοσιονομικές πιέσεις το 2021 (τουναντίον κάποια μέτρα όπως η προκαταβολή φόρου θα «ελαφρύνουν» το 2021). Επίσης εκτιμάται πως το 2021 θα υπάρχει κάποια δημοσιονομική χαλάρωση αλλά όχι ανάλογη με αυτή που υφίσταται φέτος ανά την Ε.Ε. (γενική ρήτρα διαφυγής).

Για την πορεία του ΑΕΠ αναφέρθηκαν αρμόδιες πηγές σε μία αρχική εκτίμηση για 20% σε έναν μήνα επίπτωσης από Lockdown. Αλλά μένει να φανεί αν ισχύει γιατί πάντα σε ένα lockdown είναι δυσκολότερες. Επίσης πρέπει να φανεί τι στήριξη προσέφεραν τα 5 δις ευρώ που έδωσε το κράτος αλλά και η αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας που έχει σχέση με το τι θα διαθέσουν οι τράπεζες και αυτό θα φανεί το Δεκέμβριο. Προς το παρόν έτσι η εκτίμηση για ύφεση 5%-8% παραμένει.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν επίσης πως η πτώση κατά τουλάχιστον 60% στον τουρισμό το καλοκαίρι, θα έχει επιπτώσεις στο ΑΕΠ (ύφεση 3,6% στο θερινό τρίμηνο) που προφανώς θα επιφέρει και σοβαρές επιπτώσεις στα έσοδα. Μάλιστα έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται οι πιέσεις.

Οι ίδιες πηγές εξήγησαν πως τα χρήματα που θα έρθουν από την ΕΕ και ειδικά από το ΕΣΠΑ (σ.σ. χρήματα για τις αποζημιώσεις των 800 ευρώ, για την επιστρεπτέα προκαταβολή, για το ΤΕΠΙΧ κλπ) θα ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία, αλλά και θα προσμετρηθούν στο πλεόνασμα. Επίσης η πρόσβαση στις αγορές ενισχύει τα ταμειακά διαθέσιμα.
 

Διαβάστε επίσης