Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Πάτρας, σε συνδυασμό με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, φαίνεται πως έχει διατυπώσει ο όμιλος Γκριμάλντι (Minoan Lines), με στόχο την ενίσχυση της θέσης του, αλλά και τη θέση των δύο ελληνικών λιμανιών στον «άξονα της Αδριατικής».
Το ενδιαφέρον του ιταλικού ομίλου για το λιμάνι της Πάτρας δεν είναι νέο, φαίνεται όμως να παραμένει πάντοτε «ζεστό», αναμένοντας και τις σχετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο με τη σειρά του, εμφανίζεται έτοιμο να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες προκήρυξης των διαγωνισμών
Μάλιστα, όπως ανέφερε προχθές ο Υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκης, με αφορμή την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη νησιωτική πολιτική, «το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο παρά την πανδημία που έχει πλήξει και τη χώρα μας», τονίζοντας παράλληλα πως «τα περιφερειακά λιμάνια μας έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν παγκόσμιους λιμενικούς παρόχους και λόγω της γεωστρατηγικής τους θέσης».
Ο όμιλος Γκριμάλντι έχει εκφράσει σοβαρό ενδιαφέρον και για το λιμάνι του Ηρακλείου, καθώς όπως είχε δηλώσει ο Εμανουέλ Γκριμάλντι (φωτό), τον περασμένο Οκτώβριο, η εταιρεία ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη logistics στα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Ηρακλείου.
Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
Έντονη επενδυτική «κινητικότητα» εμφανίζουν και τα άλλα περιφερειακά λιμάνια της χώρα. Στην Αλεξανδρούπολη, τα πράγματα να είναι πλέον ξεκάθαρα, καθώς υπάρχει έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον μέσω της ONEX, το οποίο επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τζέφρεϊ Πάιατ, αναφέροντας σε πρόσφατη συνέντευξη του (στην «Καθημερινή») ότι, «η DFC έχει προτεραιότητα σε ολόκληρο το πλέγμα έργων γύρω από την Αλεξανδρούπολη, την ιδιωτικοποίηση λιμένων, το FSRU, τον υπόγειο αποθηκευτικό χώρο της Καβάλας, την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας. Όλα αυτά αποτελούν μέρος αυτού του κόμβου εφοδιασμού και μεταφοράς γύρω από την Αλεξανδρούπολη. Είναι ευπρόσδεκτη είδηση ότι το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι η ιδιωτικοποίηση της Αλεξανδρούπολης θα προχωρήσει με το λιμάνι της Καβάλας και ότι αυτή θα είναι μία από τις προτεραιότητες».
Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης θα είναι παράλληλοι και η αξιοποίηση θα γίνει με πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στο πρότυπο των ΟΛΠ και ΟΛΘ και οι διαγωνισμοί ενδέχεται να προβλέπουν και μια σειρά υποχρεωτικών επενδύσεων, ώστε να εξασφαλίζεται και η επιπλέον δημιουργία αξίας στην περιοχή των λιμένων από τους νέους μετόχους.
Τέλος, στα λιμάνια που αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η αξιοποίηση συγκαταλέγεται και αυτό του Βόλου, ενώ ακολουθούν τα λιμάνια Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας και Κέρκυρας.
ΠΓΗ: ΓΝΩΜΗ