Αχαΐα: Έλεγχοι για τη τήρηση των μέτρων σε επιχειρήσεις, σχολεία και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΠΟΝΑΝΟΥ

Την περίοδο από 1η μέχρι 7 Ιουνίου 2020, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Αχαΐας, πραγματοποίησε ελέγχους σε σαράντα οκτώ (48) επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ σε συνεργασία με τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκαν απογευματινοί και νυχτερινοί έλεγχοι σε τριάντα πέντε (35) επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε όλες τις περιπτώσεις, έγιναν συστάσεις και δεν επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο.

Επιπλέον, όμως, έγιναν έλεγχοι σε δημόσια σχολεία και ιδιωτικά φροντιστήρια, ενώ δόθηκαν επί τόπου οδηγίες σε προσωπικό των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), για την ασφαλή επαναλειτουργία τους. Τέλος, κλιμάκια της υπηρεσίας επισκέφθηκαν τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) στην περιοχή της Αχαΐας.

Η υπηρεσία θα συνεχίσει την ενημέρωση και τους ελέγχους τόσο των εργαζομένων όσο και των πολιτών, για την προστασία  της Δημόσιας Υγείας και την αποφυγή διασποράς της Covid-19.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, δήλωσε: «Πρόθεση όλων μας πρέπει να είναι, να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία και δικός μας στόχος είναι να συνεργαστούμε και να συμβουλεύουμε τους επιχειρηματίες και τους φορείς της περιοχής μας για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προστασίας. Εφόσον έχουμε πλήρη συνείδηση ότι ο ιός είναι εδώ και εξακολουθεί να απειλεί, μπορούμε να λειτουργούμε σχεδόν σε απόλυτη κανονικότητα, τηρώντας τις τρεις απλές συμβουλές: Καλό πλύσιμο χεριών, τήρηση των αποστάσεων και χρήση μάσκας όπου επιβάλλεται. Σκοπός μας, ποτέ δεν είναι η τιμωρία και η επιβολή προστίμων, αλλά η εφαρμογή των κανόνων που θα προστατεύσουν εμάς και τους άλλους γύρω μας».

ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ

Εξάλλου, ανακοινώνεται πως η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας πραγματοποίησε δύο κύκλους δειγματοληψιών θαλασσινού νερού κατά μήκος των ακτών (όλων των περιοχών κολύμβησης) της Π.Ε. Αχαΐας.

Ο Α’ Κύκλος πραγματοποιήθηκε από τις 18/05/2020 έως 20/05/2020 και ο Β΄ Κύκλος από την 01/06/2020 έως τις 04/06/2020. Ελήφθησαν συνολικά ογδόντα τέσσερα (84) δείγματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων τα θαλασσινά νερά κατά μήκος των ακτών είναι κατάλληλα για κολύμβηση σε όλες τις περιοχές της  Π.Ε. Αχαΐας.

Επισημαίνεται ότι ανεξαρτήτως της ποιότητας των θαλασσινών νερών, σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν επιτρέπεται η κολύμβηση  σε

1. Όλα τα λιμάνια και μόνιμα αγκυροβόλια.

2.  Σε ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν του στομίου εκβολής όλων των αγωγών όμβριων υδάτων στη θάλασσα.

3. Σε ζώνη 200 μέτρων από κάθε πλευρά των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων,

Με την ολοκλήρωση του Γ΄ κύκλου δειγματοληψιών θα εκδοθεί η προβλεπόμενη απόφαση καταλληλότητας των ακτών κολύμβησης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, δήλωσε: «Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας επαγρυπνεί για την προστασία της υγείας των πολιτών και την ασφαλή κολύμβηση στις ακτές της ΠΕ Αχαΐας. Η ποιότητα των θαλασσίων νερών της περιοχής μας προσφέρεται για κολύμβηση, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι».

Διαβάστε επίσης