Το έργο Αξιοποίηση Τεχνολογιών 5G-IoT για την Ορθολογική Διαχείριση και Εξοικονόμηση Υδάτινων Πόρων στην Αγροτική Παραγωγή αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής στο πεδίο των συνδεδεμένων αντικειμένων (Internet of Things, IoT) για την ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων στη γεωργία.
Τα συστήματα άρδευσης που χρησιμοποιούνται σήμερα εφαρμόζουν νερό με ομοιόμορφους ρυθμούς σε ολόκληρα πεδία και η άρδευση διεξάγεται με βάση την εμπειρία των αγροτών.
Για την προώθηση της αειφόρου χρήσης νερού στις καλλιέργειες επιδιώκεται η αξιοποίηση του Διαδικτύου των Πραγμάτων και του δικτύου πέμπτης γενιάς (5G).
Μέσω μιας σειράς εργασιών αναπτύσσεται ένα ευφυές σύστημα άρδευσης για την αποτελεσματική χρήση του νερού. Η αρχιτεκτονική του συστήματος αποτελείται από:
α) υποσύστημα μετρήσεων: μονάδες αισθητήρων για τις περιβαλλοντικές συνθήκες, μονάδα μικροελεγκτή για τον έλεγχο των αισθητήρων, μονάδα ραδιοεπικοινωνίας για την προώθηση των συλλεγόμενων δεδομένων προς μια πύλη δεδομένων,
β) υποσύστημα μεταγωγής, που συγκεντρώνει μετρήσεις από τους απομακρυσμένους κόμβους του ελαιώνα και λειτουργεί και ως πύλη δεδομένων για τη διασύνδεση της τοπικής εγκατάστασης με το κυρίως σύστημα.
Επίσης, υπάρχουν κεντρικά τοποθετημένα υποσυστήματα που αναπτύσσονται σε υποδομή υπολογιστικού νέφους και περιλαμβάνουν: α) υποσύστημα διακομιστή και β) υποσύστημα διεπαφής χρήστη.
Τα υποσυστήματα που αφορούν τη διασύνδεση είναι: α) υποσύστημα πρόσβασης, β) υποσύστημα δικτύου και γ) υποσύστημα διασύνδεσης μέσω του διαδικτύου.
Τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο μεταβιβάζονται στον εξυπηρετητή συννέφου μέσω της πύλης IoT για τη λήψη αποφάσεων και ελέγχων ενεργειών.
Η πιλοτική εγκατάσταση γίνεται σε ελαιώνα και αμπελώνα στην κοινότητα Πέτα Δυτικής Αχαΐας. Επιστημονική υπεύθυνη του έργου είναι η Αναπληρώτρια καθηγήτρια Λίτσα Λιόπα – Τσακαλίδη.
Οι φορείς του έργου είναι η εταιρεία ΝΤΑΤΑΒΕΡΣ Ε.Π.Ε., το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», στα πλαίσια της δράσης «ΕΡΕΥΝΩ -ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ».