Κορονοϊός: Το σχέδιο για το καλοκαίρι σε περίπτωση διασποράς - ΒΙΝΤΕΟ

Τι αναφέρουν ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιοκρίνης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

Στα νέα κρούσματα κορονοϊού  που εντοπίστηκαν στο Κιλκίς, την Ξάνθη και τον Βόλο, αλλά και στα διαγνωστικά τεστ που γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται σε Έλληνες και τουρίστες το καλοκαίρι μίλησαν σε τηλεοπτική τους συνέντευξη το πρωί της Παρασκευής (5/6)  ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος και ο δήμαρχος Παιονίας, Κωνσταντίνος Σιωνίδης

Όπως τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης καθημερινά πραγματοποιούνται 3.000 με 4.000 τεστ. Μάλιστα, γίνονται σε ασυμπτωματικούς ως κομμάτι της επιτήρησης που κάνει ο ΕΟΔΥ με τα περισσότερα από αυτά να βγαίνουν αρνητικά.

Για το κρούσμα που εντοπίστηκε σε κέντρο προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή της Νέας Καβάλας, ο κ. Σιωνίδης υποστήριξε πως εν μέσω πανδημίας είναι επικίνδυνο να μεταφέρονται μετανάστες από άλλες δομές της χώρας,  γιατί είναι πολύ πιθανό το κρούσμα να έχει μεταφερθεί από άλλη περιοχή.

powered by Rubicon Project

Για τον λόγο αυτό με δική του απόφαση, όπως δήλωσε έκλεισαν τέσσερα δημοτικά σχολεία, ένα γυμνάσιο κι ένα λύκειο.

Από την πλευρά του ο κ. Καραδέδος υποστήριξε πως υπάρχει ανησυχία στην περιοχή, ωστόσο μια ακόμα καραντίνα θα ήταν καταστροφική για την τοπική οικονομία. «Οι φωνές που μιλούν για νέα καραντίνα στην περιοχή θα αποτελέσουν ‘ταφόπλακα’ για την οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό που ζητάνε είναι η παρέμβαση του ΕΟΔΥ να είναι μια ουσιαστική και όχι μιντιακή διαχείριση της κρίσης.

Όσον αφορά τα μαζικά τεστ στους τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα, ο κ. Μαγιορκίνης υποστήριξε πως πρόκειται για μία πρόταση που θα υλοποιηθεί σε έναν βαθμό αν και το προτιμότερο θα ήταν οι τουρίστες να προβαίνουν σε τεστ πριν επισκεφθούν τη χώρα.

«Αν υπάρξουν μαζικά κρούσματα σε μια περιοχή, η προσπάθεια που θα γίνει περιλαμβάνει την περιχαράκωση της ροής των κρουσμάτων και τα τεστ στις επαφές. Θα είναι αρκετό για να περιορίσει την περαιτέρω εξάπλωση», δήλωσε

Διαβάστε επίσης