Παιδί και υπνοβασία: Πως αντιμετωπίζεται

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Τι κάνουμε αν συνειδητοποιήσουμε ότι μεγαλώνουμε έναν μικρό υπνοβάτη; Πρώτα από όλα, φροντίζουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, μιας και πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει περιστασιακά στα περισσότερα παιδιά, και το οποίο συνήθως υποχωρεί από μόνο του μέχρι την εφηβεία. Ενώ υπνοβατούν, τα παιδιά μπορεί να κάνουν απλές κινήσεις, όπως να στέκονται όρθια, αλλά και να προβαίνουν σε επικίνδυνες ή απλώς ακατάλληλες πράξεις, όπως για παράδειγμα να επιχειρούν να βγουν έξω ή να ουρούν σε έναν τυχαίο χώρο του σπιτιού. Συνήθως, όταν ξυπνούν δεν έχουν ανάμνηση του περιστατικού.

Γιατί συμβαίνει;

Μεταξύ άλλων ενδέχεται το μικρό σας να υποφέρει από έλλειψη ύπνου ή κούραση ή απλώς να μην τηρεί ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να οφείλεται σε κάποια ασθένεια, ιδίως αν συνοδεύεται από πυρετό, σε ορισμένα φάρμακα, αλλά και στο άγχος του. Ενίοτε μπορεί να συνδυάζεται με εφιάλτες, νυχτερινή ενούρηση ή υπνική άπνοια.

Τι να κάνετε

Μην το ξυπνήσετε για να μην τρομάξει. Απλώς οδηγήστε το στο κρεβάτι και βοηθήστε το να ξαπλώσει.

Ασφαλίστε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού, ακόμη και αν μέχρι στιγμής δεν έχει επιχειρήσει να τα ανοίξει.

Φροντίστε το κρεβάτι του να μην είναι υπερυψωμένο (π.χ. κουκέτα).

Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε εκτεθειμένα αιχμηρά ή άλλα αντικείμενα που μπορούν να γίνουν επικίνδυνα.

Αν το φαινόμενο επαναλαμβάνεται πολύ συχνά ή συνεχίζεται στην εφηβεία, ρωτήστε τον γιατρό σας αν χρειάζεται κάποια παρέμβαση. Ενδεχομένως να σας προτείνει να το ξυπνάτε

ανά τακτά διαστήματα, ώστε να διακόπτετε τον κύκλο του ύπνου του και να αποτρέπετε την υπνοβασία. Σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται και φαρμακευτική αγωγή.
Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου και φροντίστε να μην δέχεται ερεθίσματα όπως φως ή ήχους ενώ κοιμάται.

Φροντίστε να μην πίνει πολλά υγρά μια – δυο ώρες πριν ξαπλώσει, αλλά και να επισκέπτεται πάντα την τουαλέτα πριν πέσει για ύπνο.

Καθιερώστε αυστηρό πρόγραμμα ύπνου, με ξυπνητήρια που θα χτυπούν τόσο για να το ενημερώσουν ότι πρέπει να ξαπλώσει, όσο και για να ξυπνά το πρωί.

Μετατρέψτε το δωμάτιό του σε έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο που θα το βοηθά να χαλαρώσει.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης