Έντερο: Οι καλύτερες τροφές για την ομαλή λειτουργία του

 

Το πεπτικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά τα οποία απορροφά στη συνέχεια το σώμα.

Όταν το σώμα δεν μπορεί να εκτελέσει αυτή τη λειτουργία, η οποία προϋποθέτει συγχρονισμένη προσπάθεια πολλών οργάνων, τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά δεν αφομοιώνονται από το σώμα.

Περίπου το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος «κατοικεί» στο έντερό μας, συνεπώς η διατήρηση της υγείας του εντέρου και του πεπτικού είναι σημαντική για τη συνολική υγεία.

Ο τρόπος ζωής είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Ακολουθούν συμβουλές διατροφής για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού:

Ακολουθήστε τη διατροφή FODMAP: Όσοι υποφέρουν από κράμπες, διάρροιες και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορούν να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα ακολουθώντας αυτή τη διατροφή. Το ακρωνύμιο FODMAPs σημαίνει ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες και αναπτύχθηκε για να περιγράψει αυτούς τους ανεπαρκώς απορροφούμενους υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική συσσώρευση υγρών και αερίων, με αποτέλεσμα φούσκωμα, μετεωρισμός, κοιλιακό άλγος και διαταραχές του γαστρεντερικού. Τα FODMAP στη διατροφή είναι: Φρουκτόζη (κάποια φρούτα, μέλι, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη), λακτόζη (γαλακτοκομικά), φρουκτάνες ή ινουλίνη (σιτάρι, κρεμμύδι, σκόρδο κ.ά.), γαλακτάνια (φασόλια, φακές, όσπρια όπως σόγια κ.ά.), πολυόλες (γλυκαντικά που περιέχουν σορβιτόλη, μαννιτόλη, ξυλιτόλη, μαλτιτόλη, φρούτα με κουκούτσι όπως αβοκάντο, βερίκοκα, κεράσια, νεκταρίνια, ροδάκινα, δαμάσκηνα κ.ά.).

Προβιοτικά και πρεβιοτικά: Όταν στο έντερο υπάρχει ανισορροπία στα βακτήρια, τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας, καθώς είναι τα καλά βακτήρια του εντέρου που χρειάζεται ο πεπτικός σωλήνας. Τα πρεβιοτικά βοηθούν επίσης την πεπτική διαδικασία διασπώντας τη λακτόζη και βοηθώντας την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Βρίσκονται σε ωμά φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως και βοηθούν στην υποστήριξη της ανάπτυξης βακτηρίων του εντέρου.

Φυτικές ίνες: Δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μπορούν να ανακουφίσουν από τη δυσκοιλιότητα, να βελτιώσουν την πέψη και να αποτρέψουν την επιδείνωση των προβλημάτων του πεπτικού.

Νερό: Η ενυδάτωση είναι σημαντική. Το νερό μαλακώνει τα κόπρανα και διευκολύνει την αφόδευση. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε το κάπνισμα, την καφεΐνη και το αλκοόλ, καθώς μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

 

Πηγή: Medical Daily

 

Διαβάστε επίσης