Πάτρα: Ανακατατάξεις και στον Ι. Ναό του Αγίου Ανδρέου λόγω κορονοϊού - Πως χωροθετήθηκε - ΦΩΤΟ

Με πιστούς οι λειτουργίες την Κυριακή 17 Μαΐου

Με ελεγχόμενη είσοδο, αποστάσεις ασφαλείας και με μέγιστο αριθμό ατόμων σε κάθε ναό, θα επιστρέψουν οι πιστοί στις Εκκλησίες από τη ερχόμενη Κυριακή 17 Μαΐου, προκειμένου να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά την χθεσινή συνεδρίασή της.

Στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιφέρεια έχουν ήδη αρχίσει οι προετοιμασίες για την υποδοχή των πιστών με βάσει τα νέα δεδομένα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. 

Πάτρα: Ανοίγουν την Κυριακή οι εκκλησίες για τους πιστούς - Ετοιμασίες στους Ιερούς Ναούς - ΦΩΤΟ

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα. Πρόκειται για τον επιβλητικό Ναό του Πολιούχου της Πάτρας, όπου από την Κυριακή θα μπορούν κατά τη τέλεση της Θείας Λειτουργίας να εισέλθουν μόλις 50 άτομα, την ώρα που η συνολική χωρητικότητα (μαζί με όρθιους) του ανέρχεται στις 8.000! Στο εσωτερικό του τοποθετήθηκαν μόλις 50 από τις συνολικά 800 καρέκλες που υπήρχαν. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για χώρο που αλύπτει εμβαδόν περίπου 1.800 τετραγωνικών μέτρων (άλλες πηγές αναφέρουν εμβαδό 2.000 τετραγωνικών μέτρων και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος Ναός στα Βαλκάνια. 

agios_andreaw.jpg

agios_andreas1.jpg

agios_andreas_4.jpg

Η ΔΙΣ αποφάσισε να στείλει σχετικό διευκρινιστικό Εγκύκλιο Σημείωμα προς τους Μητροπολίτες για συγκεκριμένα μέτρα για το άνοιγμα των ναών, όπως καθορίσθηκαν από την Πολιτεία.

Τα μέτρα αυτά ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος.

Στην είσοδο των ναών θα υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών, ενώ απαραίτητη είναι η τήρηση αποστάσεων 1,5 μ., με μέγιστο αριθμό πιστών τα 50 άτομα. Το άτομο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια, ενώ ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας, οι οποίες θα είναι περισσότερες όπου υπάρχει η δυνατότητα.

agios_andreas6.jpg

agios_andreas3.jpg

Τονίζεται ότι οι ευπαθείς ομάδες καλό είναι να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι και πως στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά, με τον φυσικό εξαερισμό να  είναι υποχρεωτικός.

Θα γίνεται επίσης συχνή και σχολαστική καθαριότητα, ενώ τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων.

Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα και να κρατούν αποστάσεις κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης.

Οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου, τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού και δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.

Η ΚΥΑ

Με ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους θρησκευτικής λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων και των γάμων και των βαπτίσεων) με την συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Η ισχύς της είναι από 17 Μαΐου έως και 5 Ιουνίου.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ.

Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων είναι 30. Οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα πρέπει να τηρούνται αφορούν μεταξύ άλλων τη σύσταση για τη χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών και συχνό καθαρισμό επιφανειών.

Αποσαφηνίζεται, επίσης, ότι σε περίπτωση τέλεσης λειτουργιών η θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ