Και για όσους δεν το έχουν πληροφορηθεί ακόμα, ιδού η αποκάλυψη: «Ποιος κορωνοϊός... Μας κλείνουν στο σπίτι για να μας κουβαλήσουν ελεύθερα τους λαθρομετανάστες και να αποικίσουν τη χώρα μας».
Ευτυχώς που οι ταμένοι να φυλάττουν τις μετακινούμενες Θερμοπύλες (από τα Βρασνά στη Χίο, και από την Κρήτη στην Πέλλα) δεν αφήνουν να περάσει ούτε κουνούπι λαθρομεταναστευτικό. Με πέτρες και φωτιές, με μαγκούρες, βρισιές και αλυσοπρίονα, και με τις καμπάνες να χτυπάνε για να τρομάξουν τους αλλόθρησκους, υψώνουν κάστρα άπαρτα.
Το αλυσοπρίονο εθεάθη στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, όπου συγκεντρώθηκαν λίγες εκατοντάδες ακροδεξιοί για να αποτρέψουν την... «ισλαμοποίηση του νησιού» και τη «γενοκτονία των Ελλήνων». Πώς τους ήρθε τέτοιος φόβος; Ακουσαν ότι κάποια λιμάνια της Κρήτης θα χρησιμοποιηθούν για την υποδοχή μεταναστών που ίσως διασωθούν στα νερά της Μεσογείου από τον ευρωπαϊκό στολίσκο της επιχείρησης «IRINI». Ο στολίσκος θα συγκροτηθεί για να περιπολεί κοντά στη Λιβύη και να επιβάλλει το εμπάργκο όπλων που έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ. Οχι, δεν θα μένουν στην Κρήτη αυτοί οι «τυχεροί» μετανάστες. Θα μεταφέρονται γρήγορα στη Γαλλία και τη Γερμανία, που συμφώνησαν να αναλάβουν την οριστική φιλοξενία τους. Και; Και δύο μέρες να μείνουν οι νεοσαρακηνοί στο νησί, θα το μαγαρίσουν. Οπότε, «όξω από δω».
«Οξω από δω» φώναξαν και στην Παναγίτσα και την Αρνισσα της Πέλλας οι ομοϊδεάτες των Κρητικών. Με κάπως διαφορετική προφορά, αλλά με το ίδιο ιερό πάθος, αφού ίδιος είναι και ο ανόητος φόβος: ότι 57 «λάθρο» αρκούν για να εξισλαμίσουν την Ελλάδα. Τόση εμπιστοσύνη πια στο φρόνημά μας και την πίστη μας. Οπότε, «φωτιά στα τόπια», στον ξενώνα δηλαδή που προοριζόταν για τους «έποικους». Το είπε καθαρά η ομιλητικότερη από τους συγκεντρωμένους: «Φωτιά θα βάλουμε στο ξενοδοχείο. Μαζί μ’ αυτούς. Ποιος κορωνοϊός ρε! Τι λέει μωρέ πες τους. Να γίνει πραξικόπημα, στρατός να κυβερνάει και να σηκωθούν να φύγουν».
Λίγο πιο κει, στον πραγματικό κόσμο, και λίγο νωρίτερα, στις 21 Μαρτίου, η νεοσύστατη Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φρούτων -Πυρηνοκάρπων και Αχλαδιών έθεσε σε κυβερνητικούς αξιωματούχους το αίτημα να αξιοποιηθούν σε χωράφια και περιβόλια πρόσφυγες που ζουν σε δομές της Βέροιας, της Αλεξάνδρειας και της Πιερίας. Δίχως τους Αλβανούς, αποκλεισμένους λόγω κορωνοϊού, και με το ενδιαφέρον των Ελλήνων ισχνό, τα ξένα χέρια ίσως σώσουν τη σοδειά. Κι ας είναι και αφρικάνικα ή μουσουλμανικά.