Όλοι οι νεαροί που είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ της Τετάρτης στην πλατεία Αγίου Ιωάννου, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής αποχώρησαν στις 02.00 τα ξημερώματα, έπειτα από τις παραινέσεις των αστυνομικών.
Την ίδια ώρα αποχώρησαν και οι αστυνομικές δυνάμεις.
Τι προηγήθηκε
Λίγο πριν το κλείσιμο της πλατείας Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή, το οποίο ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εξαιτίας των χθεσινών περιστατικών, στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ έχει μαζευτεί κόσμος που αρνείται να αποχωρήσει.
Περισσότερα από 100 άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, έχουν μαζευτεί στην πλατεία και αρνούνται να αποχωρήσουν, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Δεν υπήρξε ένταση, παρά μόνον συνθήματα από τους παρευρισκόμενους και δεν σημειώθηκαν επεισόδια.
Μερικοί κάτοικοι πρότειναν να αναλάβουν οι ίδιοι την «εκκένωση» της πλατείας, αρκεί, όπως είπαν, πρώτα να φύγουν οι αστυνομικές δυνάμεις από τον χώρο. Ο επικεφαλής των αστυνομικών απάντησε πως, εφόσον αποχωρήσουν οι συγκεντρωμένοι, δεν έχει κανέναν λόγο παραμονής η αστυνομία. Για την ώρα επικρατεί ηρεμία και αναμονή.
Οι αστυνομικοί ζητούν από τους πολίτες να αποχωρήσουν, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή διασποράς της νόσου του κορωνοϊού, όμως οι κάτοικοι δείχνουν απρόθυμοι. Πέντε φορές τουλάχιστον έχει ακουστεί από τα μεγάφωνα των περιπολικών η έκκληση για την αποχώρηση των συγκεντρωμένων, ενώ η απάντηση ήταν κάθε φορά συνθήματα κατά της αστυνομίας.
Υγειονομική βόμβα τα υπαίθρια πάρτι
Εικόνες συγχρωτισμού εκατοντάδων ανθρώπων σαν αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας για ακόμη μια μέρα, κυρίως σε Αγία Παρασκευή, Λυκαβηττό και Παγκράτι αφενός δεν τιμούν κανέναν και αφετέρου είναι ικανές να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά στα μέτρα περιορισμού διάδοσης της πανδημίας του κοροναϊού, καθώς αποτελούν υγειονομική βόμβα.
Αβλεψία, ελλιπής ενημέρωση, άγνοια κινδύνου ή απλά «δίψα» για διασκέδαση; Οι ειδικοί προειδοποιούν σε δραματικούς τόνους, φέρνοντας στη μνήμη όλων μας τις εικόνες με τα στρατιωτικά οχήματα στην Ιταλία να μεταφέρουν φέρετρα. Κρούουν δε, τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν πως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας θα χειροτερέψει.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να λάβει οποιαδήποτε μέτρα απαιτηθούν -το έδειξε άλλωστε με το λουκέτο στην πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή- και στέλνει το μήνυμα πως η περίοδος χάριτος έληξε και μαζί εξαντλήθηκε και η όποια επιείκεια. Ήδη, έχει ξεκινήσει εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλη χώρα.
Κανείς δεν θέλει να ρισκάρει ενδεχόμενη επιστροφή σε lockdown υπό πιο αυστηρές συνθήκες, κι ενώ η χώρα κέρδισε την πρώτη μεγάλη μάχη με την πανδημία. Ιδιαίτερη σημασία δε, αποκτά η περίοδος την οποία διανύουμε, καθώς καταβάλλεται από όλους τους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία και η χώρα να επανέλθει σταδιακά σε μια πιο σταθερή μορφή κανονικότητας με λιγότερες αβεβαιότητες.
Μπορεί να υπάρχουν σκέψεις για άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης νωρίτερα από το προβλεπόμενο, δηλαδή την 1η Ιουνίου, ωστόσο οι αρμόδιοι φορείς οι οποίοι αποτιμούν καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, έχουν διαμηνύσει πως, όπως για την ενδεχόμενη επιτάχυνση, υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα και προς την αντίθετη κατεύθυνση: νέα lockdown, είτε γεωγραφικά είτε σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, στην περίπτωση που διαπιστωθούν αρνητικές επιπτώσεις στα επιδημιολογικά δεδομένα.
Προκειμένου, λοιπόν, να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, οι αρχές απευθύνουν αυστηρές συστάσεις σε όσους κατάφωρα παίζουν με τη δημόσια υγεία και κρούουν καμπανάκι κινδύνου ότι από εδώ και στο εξής θα είναι αμείλικτες σε ενδεχόμενες παραβιάσεις των μέτρων.
in.gr