Πάτρα: Πολιτιστικός Σύλλογος Αγυιάς για την Εργατική Πρωτομαγιά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τα συνθήματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς δεν αποτελούν επετειακά συνθήματα ή συνθήματα μιας άλλης εποχής. Παραμένουν επίκαιρα  -ακόμα περισσότερο τώρα- μπροστά  σε αυτή την επικείμενη νέα κρίση κατά την οποία θα κληθεί πάλι ο λαός να πληρώσει, ξεπουλώντας την εργατική του δύναμη και πληρώνοντας δυσβάσταχτη φορολογία. Τα νέα εργασιακά μέτρα είναι ακόμα πιο σκληρά και εξαναγκάζουν τα νοικοκυριά σε ακραία εξουθένωση, χωρίς καμία προοπτική για το μέλλον. Το επιχείρημα ότι αυτή η τακτική είναι μονόδρομος για την ανάκαμψη, δεν πείθει κανέναν. Ο λαός μας τα τελευταία 11 χρόνια βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε μια κλιμακούμενη ανέχεια.

Ποιόν καλούμαστε κάθε φορά να σώσουμε; Γιατί να ζούμε με τις ελάχιστες απαιτήσεις, μη γνωρίζοντας «τι μας ξημερώνει»;

Η πρόοδος της ζωής δεν μπορεί να διασφαλιστεί από ένα αφοπλισμένο σύστημα υγείας και ασφάλισης, ούτε από ένα σύστημα παιδείας που προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς και μόνο. Οι νέες γενιές αδυνατούν να οργανώσουν τη ζωή τους, καθώς εξαναγκάζονται σε μετανάστευση και ανεργία. Η ανθρωπότητα έφτασε στον 21ο αιώνα εκτοξεύοντας την τεχνολογική και επιστημονική γνώση. Δεν είναι δίκαιο να απολαύσουμε τα αγαθά της; Ποιος μας τα στερεί;

Για να ανατραπεί αυτή η σημερινή κατάσταση, πρέπει να αντιδράσουμε μέσα από κάθε χώρο. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτελούν κομμάτι που ενώνεται και ζωντανεύει από τους ανθρώπους της γειτονιάς, οι οποίοι ζητούν βελτίωση της εικόνας του τόπου τους, αδάπανη ψυχαγωγία, αλληλεγγύη, επιμόρφωση, ανάδειξη κοινωνικών ζητημάτων, προάσπιση λαϊκών και εργασιακών δικαιωμάτων. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι διεκδικούν όσα είναι απαραίτητα και δίκαια για την ευτυχία και την ευημερία των λαϊκών οικογενειών. Είμαστε «πολιτιστικοί» όχι με τη μονοδιάστατη οπτική της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά με την έννοια της κοινωνικής και τεχνολογικής προόδου, αφού  γνωρίζουμε πως κανένας πραγματικός πολιτισμός δεν ακμάζει σε συνθήκες κοινωνικής εξαθλίωσης. Ο πολιτισμός είναι συνώνυμο μιας αλληλέγγυας κοινωνίας, όπου τα οφέλη της κοινωνικής και τεχνολογικής προόδου είναι προσιτά σε όλο το κοινωνικό σύνολο. Εκπληρώνοντας το ρόλο που πρέπει να  έχει πραγματικά ένας πολιτιστικός σύλλογος, συμμετέχουμε:

•           τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου (έτσι όπως διαμορφώνονται στη σημερινή περίοδο του κορονοϊού)

•           διεκδικούμε μαζί με τους συνοίκους μας δουλειά με δικαιώματα για όλους

 

Αυτοί που χτίζουνε τον κόσμο

με τα χέρια και τη λογική,

δικαίωμα σε αυτούς να τον απολαμβάνουν

 

Διαβάστε επίσης