Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας: Τα μέτρα ελάφρυνσης για τους πολίτες - Τι εισηγήθηκε ο Διονύσης Πλέσσας

ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης, είναι τα «μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης δημοτών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού».

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοίκησης, Διονύσης Πλέσσας, ανέφερε τα εξής:

«Ως Δημοτική Αρχή είναι γνωστό ότι διεκδικούμε την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό,  για τη λειτουργία των Υπηρεσιών των Δήμων, στην κατεύθυνση ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.

Οι κυρίαρχες πολιτικές όμως που εφαρμόζονται διαχρονικά, σύμφωνα με τους αστικούς νόμους των εκάστοτε κυβερνήσεων, του πολιτικού συστήματος δηλαδή,  είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τη θέση μας αυτή, στο δόγμα ότι η κάθε υπηρεσία που προσφέρεται στο λαό πρέπει να πληρώνεται από αυτόν ως ανταποδοτική, παρά του ότι την έχει προπληρώσει πολλαπλάσια με άμεση και έμμεση ληστρική φορολόγηση.

Στόχος μας είναι η κατάργηση κάθε είδους τελών και φόρων για υπηρεσίες παρεχόμενες προς το λαό, όπως σε υγεία, πρόνοια, παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό, αγωγή προσχολικής ηλικίας, καλλιτεχνικής παιδείας. Αυτός ο στόχος μας συνδυάζεται με την ανάπτυξη της πάλης για ανατροπή των συσχετισμών δύναμης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, με τις θέσεις μας αυτές και τους στόχους για τους οποίους αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε την πλήρη κρατική χρηματοδότηση των Δήμων και την επιστροφή των παρακρατηθέντων θεσμοθετηθέντων πόρων, που με νόμους έχουν ψηφιστεί για την Τοπική Διοίκηση και που οδηγούν, με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, ενώ οι Δήμοι θα έπρεπε να λάβουν 6 δις 857 εκατ. ευρώ, να λαμβάνουν 1 δις 857 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4 δις 205 εκατ. ευρώ λιγότερα, τα οποία δεν «πάνε στη θάλασσα», αλλά ενισχύουν «επενδυτικά» μονοπώλια και το τραπεζικό κεφάλαιο, που λεηλάτησαν και λεηλατούν το λαό μας.

Στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις αρχές Δεκέμβρη του 2019 για τα ανταποδοτικά τέλη του 2020, είχαμε αναφέρει ότι «στο βαθμό που περνάει από το χέρι μας και μέσα σε αυτό το τοπίο της υποχρηματοδότησης, κάνουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τη λαϊκή οικογένεια και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες που πλήττονται από τις πολιτικές των μνημονίων, που η κάθε κυβέρνηση υλοποιεί». Βεβαίως, δεν είναι μόνο τα μνημόνια, αλλά και όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που άφησαν πίσω τους και που επίσης η κάθε κυβέρνηση υλοποιεί.

 Σε αυτή τη κρίσιμη όμως περίοδο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η κατάσταση για το λαό μας έχει επιδεινωθεί. Στη συνέχεια της επίθεσης που δέχτηκε από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, η πανδημία του κορωνοϊού δρα ως καταλύτης στην ύφεση της καπιταλιστικής οικονομίας, η οποία θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων.

Είναι απαραίτητο να δυναμώσει η πάλη, η οργάνωση του κινήματος και η διεκδίκηση, για να μην πληρώσει ξανά ο λαός και αυτή την κρίση. Για να μην μείνουν τα «έκτακτα» αντιλαϊκά μέτρα, που στόχο έχουν να μείνουν και να ανατρέψουν ακόμη περισσότερο εργασιακές σχέσεις και εισοδήματα. Έτσι εφαρμόστηκαν και τα  μέτρα «έκτακτων συνθηκών» με τα μνημόνια από όλες της κυβερνήσεις και έχουν γίνει πλέον μόνιμα. «Αγκάλιασαν» εργαζόμενους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εμπόρους, που ήδη έδιναν μάχη για την επιβίωση τους και τώρα με την πανδημία δέχονται το τελειωτικό χτύπημα.

Σε συνέχεια, λοιπόν, όσων αναφέρονται στην Πολιτική Εισήγηση του Δημάρχου, παίρνουμε μία σειρά μέτρων ανακούφισης.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

Την περαιτέρω μείωση του οικιακού συντελεστή του ανταποδοτικού τέλους σε καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό από 1,50 που είναι σήμερα σε 1,20 και από 0,90 που είναι σήμερα σε 0,81.

Ήδη είχαμε προβεί μέχρι σήμερα σε προηγούμενες μειώσεις από 1,95 που ήταν ο συντελεστής το 2014 όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου σε 1,70 και σε 1,50 αντίστοιχα.

Είμαστε ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα, που με βάση την έκτασή του, για την οποία απαιτείται σημαντικό κόστος υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, έχουμε τους χαμηλότερους  συντελεστές  του τέλους αυτού.

2) Την απαλλαγή ενοικίων για ακίνητα και καταστήματα που έχει εκμισθώσει ο Δήμος, για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

3) Την απαλλαγή ενοικίων για κυλικεία στα σχολικά συγκροτήματα και για κυλικεία κοιμητηρίων, καθώς και Δημοτικών γηπέδων, για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σημειώνουμε εδώ ότι οι σχετικές Κ.Υ.Α αναφέρουν μόνο μείωση ενοικίων κατά 40% σε εκμισθωμένα ακίνητα των Δήμων και όχι απαλλαγή ενοικίων, ενώ για τα κυλικεία αναστολή της καταβολής του ενοικίου για το χρονικό αυτό διάστημα και όχι απαλλαγή αυτών, ενώ εμείς προτείνουμε την πλήρη απαλλαγή όλων αυτών των ενοικίων για το διάστημα αυτό.

4) α) Την απαλλαγή των επιχειρήσεων που ανήκουν στον επαγγελματικό συντελεστή 3,40 – 1,80 – 1,20 – 0,9, καθώς και των  ξενοδοχείων που ανήκουν στον συντελεστή 4,5 και έχει απαγορευτεί η λειτουργία τους, σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, από το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, για το χρονικό διάστημα που ισχύει η αναστολή λειτουργίας των υπόψη επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού.

β) Την απαλλαγή από τα τέλη παραχωρημένων κοινοχρήστων χώρων (τέλος κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων), για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς και

γ) Από το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων 0,5%.

δ) Από το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων 0,5%.

ε) Από το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης – ζωντανής μουσικής 5%.

Οι περιπτώσεις γ, δ και ε ισχύουν, επίσης, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η αναστολή λειτουργίας των υπόψη επιχειρήσεων, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σημειώνουμε ότι τις απαλλαγές από τα ενοίκια των κυλικείων των σχολικών συγκροτημάτων που αναφέραμε, θα τις υλοποιήσουν οι σχολικές επιτροπές, οι οποίες είναι και καθ΄ ύλην αρμόδιες.

Επιπλέον, οι σπουδαστές και οι μαθητές των πολιτιστικών δομών των Οργανισμών του Δήμου, δεν θα καταβάλλουν τη συμβολική συμμετοχή τους για το διάστημα που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

Αντίστοιχα, θα γίνει απαλλαγή των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και στο Δημοτικό Βρεφοκομείο.

Παράλληλα συνεχίζουμε και για το έτος 2020 τις μειώσεις σε ποσοστό 50%, αλλά και απαλλαγές κατά 100% των «ευπαθών ομάδων» από τα ανταποδοτικά τέλη, χωρίς νέα αίτηση τους για το 2020.

Νέα αίτηση υποβάλλουν μόνο οι άνεργοι και οι δικαιούχοι ΚΕΑ, προκειμένου να ενταχθούν στις απαλλαγές όσοι καθίσταται εντός του 2020 άνεργοι και νέοι δικαιούχοι ΚΕΑ.

Πρόκειται για 12 κατηγορίες συνδημοτών μας, όπως άνεργοι, άποροι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, δικαιούχοι ΚΕΑ κλπ., που έχουμε απαλλάξει από τέλη και που όλοι γνωρίζουμε, με τις αποφάσεις που έχουμε λάβει στα Δ.Σ. από το 2014 μέχρι σήμερα.

Γνωρίζουμε, όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος, τις οικονομικές επιπτώσεις αυτών των συνειδητών επιλογών και το γεγονός ότι πρέπει να διεκδικήσουμε έκτακτη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση.

Θα υποχρεωθούμε σε τροποποίηση του σχεδιασμού μας σε σχέση με δαπάνες που έχουμε προγραμματίσει, διαφυλάσσοντας τη μισθοδοσία των εργαζομένων μας και λειτουργία των Υπηρεσιών. Έχουμε υπ’ όψη και τις οικονομικές απαιτήσεις που υπάρχουν για την μετεγκατάσταση των Υπηρεσιών καθαριότητας  της Ξερόλακας. Με πείσμα θα διεκδικήσουμε τα κονδύλια που απαιτούνται, για να χρηματοδοτηθούν τα έργα που περιλαμβάνονται στο Τοπικό Σχέδιο μας για την Διαχείριση Αποβλήτων και να μην ανατραπεί  ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει για να φύγουμε από την Ξερόλακα.

Βεβαίως, δεν είναι μόνο αυτές οι υποχρεώσεις μας, διότι έχουμε και αποπληρωμές δανείων που οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές είχαν πάρει (πλην του κ. Δημαρά όπως έχουμε πει) και  πληρώνουμε εμείς. Παραλάβαμε δάνεια στην αρχή της θητείας μας την 1η Σεπτέμβρη 2014 ύψους 21 εκατ. 123 χιλιάδες ευρώ και στις 31/12/19 τα έχουμε φτάσει στα 10 εκατ. 500 χιλιάδες ευρώ, έχοντας αποπληρώσει πάνω από το 50% αυτών. Παραλάβαμε όμως και δάνεια ύψους 2 εκατ. 800 χιλιάδων ευρώ ακόμα και από ανταποδοτικές Υπηρεσίες, τις οποίες πλήρωνε ο λαός με τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία και αυτά αποπληρώνουμε.

Θα εξετάσουμε και το αν μας συμφέρει η πιθανή αναστολή δόσεων των δανειακών μας υποχρεώσεων,  με τρόπο που να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος μας ούτε με ένα ευρώ προσαύξηση.

Συνεχίζουμε μέσα στο λαϊκό μετερίζι που έχουμε επιλέξει, γιατί το σύνθημα μας είναι «πρώτα οι λαϊκές ανάγκες» και εν μέσω αυτής της έκτακτης κατάστασης. Είμαστε δίπλα στο λαό και ενάντια σε όσα βιώνει και από τα οποία απειλείται.

Η προστασία της υγείας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας του λαού μας όμως, απαιτεί τη λήψη συνολικής δέσμης μέτρων από την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή.

Γι’ αυτό και διεκδικούμε:

Τη μονιμοποίηση των επικουρικών και όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Με πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού. Να παρθούν μέτρα και να εξασφαλιστούν τα μέσα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των υγειονομικών, με ταυτόχρονη ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Να διατεθούν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα στα σχολικά συγκροτήματα και τους μαθητές, δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ).

Να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος και το 409. Να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση οι μονάδες του Αγίου Αλεξίου και του Νότιου Τομέα, με ταυτόχρονη επίλυση όλων των προβλημάτων υλικοτεχνικής υποδομής και στελέχωσης που αντιμετωπίζουν.

Να δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό γενναία επιχορήγηση στους Δήμους, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες των δημοτών τους.

Να επιστραφούν οι παρακρατηθέντες από το λαό φόροι, οι όποιοι είναι θεσμοθετημένοι πόροι για τους Δήμους.

Να νομοθετήσει η κυβέρνηση, ώστε να είναι δυνατή η διαγραφή χρεών προς τους Δήμους, με ευθύνη των Δημοτικών Συμβουλίων, για όλους όσους αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν. Να μπορούν περιπτωσιολογικά να απαλλάσσονται από χρέη οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ενταγμένοι στο ΚΕΑ με βάση τα στοιχεία που τηρούνται σε κάθε Δήμο, τα άτομα με αναπηρία, οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες κλπ.

Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος όσων αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Να απαγορευτούν οι απολύσεις, οι τροποποιήσεις συμβάσεων εργασίας επί το δυσμενέστερο.

Να παρθούν μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζόμενων σε αυτές. Άμεση καταβολή των 800€ στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Να μη γίνουν μειώσεις μισθών των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.

Να νομοθετηθεί  το δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα άδειας (13ος - 14ος μισθός) για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Μονιμοποίηση τώρα όλων όσων εργάζονται με προγράμματα στις κοινωνικές δομές των Δήμων (Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Κοινότητας, Δημοτικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, σχολικές καθαρίστριες).

Προσλήψεις προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας.

Να προσληφθούν οι σχολικοί τροχονόμοι ως προσωπικό σχολείων.

Πλήρη κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζόμενων ΙΔΟΧ με διάφορες συμβάσεις στον Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα, καθ’ όλο το διάστημα της αναγκαστικής παύσης λειτουργίας των δομών στις οποίες εργάζονται.

Να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στην ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Δήμος και η ΔΕΥΑΠ να ενταχθούν στο τιμολόγιο μεγάλου καταναλωτή της ΔΕΗ.

Η οργάνωση του λαϊκού κινήματος, η κοινωνική δυναμική του και κινητοποίηση,  αποτελούν τον κρίσιμο παράγοντα όχι μόνο και αυτή την κρίση να μην την πληρώσει ο λαός, αλλά να έχουμε και θετικές εξελίξεις για την πόλη μας και τη χώρα μας».

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ