Ιταλία : 190 νεκροί από κορονοϊό στο μεγαλύτερο γηροκομείο του Μιλάνου

 

Η ιταλική αστυνομία ερευνά το μεγαλύτερο γηροκομείο του Μιλάνου όπου 190 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την έναρξη της επιδημίας του κοροναϊού, γεγονός που τα ιταλικά μέσα αποκαλούν «σφαγή» των ηλικιωμένων ενοίκων του.

Οι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα έπειτα από ισχυρισμούς του προσωπικού του Pio Albergo Rivulzio ότι η διοίκηση απαγόρευε στους γιατρούς και τις νοσοκόμες να φορούν προστατευτικές μάσκες, από φόβο ότι ανησυχούν οι ένοικοι.

Ένας γιατρός του γηροκομείου, που είναι και επικεφαλής συνδικαλιστικής οργάνωσης, ισχυρίστηκε ότι η διοίκηση υποτίμησε τον κίνδυνο μόλυνσης και απέδωσε λανθασμένα τις αιτίες θανάτου. Έπειτα από τους ισχυρισμούς αυτούς, οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν απαντήσεις.

Το γηροκομείο από την πλευρά του αρνείται ότι έπραξε λανθασμένα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν αρκετά δοκιμαστικά κιτ για τους 1.000 ενοίκους του.

Έρευνες

Ο Ατίλιο Φοντάνα, κυβερνήτης της Λομβαρδίας, δήλωσε ότι έχει ζητήσει τη σύσταση επιτροπής έρευνας για τους θανάτους στο γηροκομείο του Μιλάνου.

Ο Φοντάνα είπε ακόμα ότι οι Αρχές θα ερευνήσουν επίσης την «πραγματική κατάσταση» σε όλα τα γηροκομεία της περιοχής, εν μέσω φόβων ότι χάνονται μεγάλοι αριθμοί περιστατικών και θανάτων.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, στο πλαίσιο της έρευνας, έχει κατασχεθεί σημαντικός αριθμός εγγράφων του γηροκομείου. Τα ιατρικά αρχεία κατασχέθηκαν τη Δευτέρα, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν η αμέλεια του προσωπικού προκάλεσε τη διάδοση του ιού και το θάνατο των ενοίκων.

Θα πρέπει να εξακριβωθεί για ποίο λόγο μεταφέρθηκαν ασθενείς με covid 19 σε κτίρια οίκων ευγηρίας, και γιατί, όπως φαίνεται, συχνά δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες συνθήκες ασφαλείας, με αποτέλεσμα να μολυνθούν πολλοί ηλικιωμένοι.

Μια ομάδα που ονομάζεται Επιτροπή Δικαιοσύνης και Αλήθειας για τα Θύματα του Trivulzio συγκεντρώνει μαρτυρίες από συγγενείς, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά.

Το γηροκομείο σημειώνει ότι ακολούθησε όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και συνεργάζεται με τους ερευνητές. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο αριθμός των θανάτων τις τελευταίες εβδομάδες ήταν αντίστοιχος με τα στοιχεία του 2019.

Πολλοί οι θάνατοι σε γηροκομεία

Οι θάνατοι στα γηροκομεία θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν έναν σημαντικό αριθμό κρυφών θανάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, επειδή πολλοί ηλικιωμένοι ένοικοι τους έχουν πεθάνει χωρίς να έχουν δοκιμαστεί για τον ιό.

«Το Μιλάνο δεν είναι η μόνη περίπτωση στην Ιταλία. Υπήρξαν παρόμοιες καταστάσεις κοντά στο Catanzaro, στη Σικελία και στο Lazio. Δεν προσδιορίζω μόνο ένα μέρος, ελέγχουμε γενικά», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας της Ιταλίας Πιερπάολο Σιλέρι.

Περαιτέρω έρευνες και έφοδοι πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Κόμο, Μόντζα και Βαρέζε, πάντα στην περιφέρεια της Λομβαρδίας. Οι εισαγγελείς θέλουν να καταλάβουν αν οι διευθύνσεις των οίκων ευγηρίας, ευθύνονται για εξ αμελείας ανθρωποκτονία και αν η περιφέρεια της Λομβαρδίας πραγματοποίησε ελέγχους, οι οποίοι θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να σώσουν εκατοντάδες ζωές υπερηλίκων.

Ο αριθμός των θανάτων ήταν τόσο υψηλός που τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της Ιταλίας ξεκίνησαν μια ειδική μελέτη για τα γηροκομεία σε εθνικό επίπεδο σε μια προσπάθεια να προσδιορίσουν τι πήγε στραβά.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 87% των εγκαταστάσεων ανέφερε έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό προσωπικό.

Άλλο ένα 36% αντιμετώπιζε προβλήματα με το προσωπικό, επειδή πολλοί είχαν μολυνθεί, ενώ 23% ανέφεραν ότι δεν είχαν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο περιορισμού του ιού στην εγκατάσταση.

Μια ένωση γιατρών στη Λομβαρδία υπολόγισε ότι 600 από τους 6.000 ηλικιωμένους σε γηροκομεία μόνο στην επαρχία Μπέργκαμο είχαν πεθάνει.

Διαβάστε επίσης