Στον αέρα λόγω κορονοϊού τα διάσημα Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ

 

Καθοριστική, για το εάν θα πραγματοποιηθούν φέτος, και υπό ποία μορφή, τα ξακουστά Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ που συμπληρώνουν 100 χρόνια από την ίδρυσή τους θα είναι η 30η Μαΐου, καθώς την ημέρα αυτή η διεύθυνσή τους, αξιολογώντας την κατάσταση και τα ισχύοντα τότε κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού, θα λάβει την σχετική απόφαση.

Τα θερινά Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, τα οποία – σχεδόν από την ίδρυσή τους στις 22 Αυγούστου του 1920 από τους δύο μεγάλους του θεάτρου και της λογοτεχνίας, Μαξ Ράινχαρντ και Χούγκο φον Χόφμανσταλ – θεωρούνται τα σημαντικότερα φεστιβάλ κλασικής μουσικής σε παγκόσμια κλίμακα, είναι φέτος προγραμματισμένα για το διάστημα από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 30 Αυγούστου.

Μετά την προχθεσινή απόφαση της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την απαγόρευση όλων των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων στη χώρα μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ακυρώθηκε ήδη η φετινή διεξαγωγή των παραδοσιακών «Φεστιβάλ του Πάσχα» και «Φεστιβάλ της Πεντηκοστής».

Τα δύο αυτά φεστιβάλ, που είχε ιδρύσει στο Σάλτσμπουργκ και διηύθυνε για πολλά χρόνια ο ελληνικής καταγωγής Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, ο θεωρούμενος ως ο διασημότερος μαέστρος του 20ου αιώνα, πραγματοποιούνται τις ημέρες του Πάσχα και της Πεντηκοστής και διοργανώνονται από τα Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η διεύθυνση των Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και ενόψει των εξελίξεων, πρόκειται να δηλώσει έως το τέλος αυτής της εβδομάδας στην Υπηρεσία Αγοράς Εργασίας, μειωμένο ωράριο εργασίας για 242 συνεργάτες των Φεστιβάλ.

Ως προς τη διάρκεια ισχύος του μειωμένου ωραρίου, αυτό θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με την διεύθυνση, κυρίως από την απόφαση της 30ης Μαΐου ως προς την πραγματοποίηση ή όχι — και υπό ποία μορφή — της φετινής επετειακής διοργάνωσης των Φεστιβάλ.

Από τα μέτρα της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία έχει ανακοινώσει ότι στις 30 Απριλίου θα ανακοινώσει τις προθέσεις της ως προς τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού, θα εξαρτηθούν οι εργασίες προετοιμασίας των Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, δηλαδή παραγωγή σκηνικών και κοστουμιών, τεχνικοί εξοπλισμοί και πρόβες.

Σε αποψινές δηλώσεις του, ο εμπορικός διευθυντής των Φεστιβάλ Λούκας Κρέπατς ανέφερε ότι για μία πρώτη αποσαφήνιση της κατάστασης αναμένει τις προγραμματιζόμενες για την ερχόμενη εβδομάδα δηλώσεις του Αυστριακού αντικαγκελαρίου και αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού Βέρνερ Κόγκλερ και της υφυπουργού Πολιτισμού Ουλρίκε Λούνατσεκ.

Ο Βέρνερ Κόγκλερ είναι και αρχηγός των Πράσινων που συγκυβερνούν με το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ από τους Πράσινους προέρχεται και η Ουλρίκε Λούνατσεκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ