Κορονοϊός Κύπρος: Για αχτίδα φωτός έκανε λόγο ο Νίκος Αναστασιάδης

 

Την παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου των μέτρων που έχουν κατά καιρούς αποφασιστεί για περιορισμό των επιπτώσεων του κορονοϊού ανακοίνωσε απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έλαβε νωρίτερα την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, πλαισιωμένος από τους Υπουργούς Υγείας, Εξωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στις αποφάσεις για επαναπατρισμό φοιτητών και εργαζομένων, τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων αλλά και τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, ενώ ιδιαίτερα αναφορά έκανε στις συναθροίσεις ενόψει του Πάσχα.

«Χωρίς ποτέ να θέλω να καλλιεργώ αδικαιολόγητη αισιοδοξία, αναφέρω πως και βάση με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής ομάδας, τα μέτρα που λάβαμε αποδίδουν και διαφαίνεται αχτίδα φωτός» είπε Πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται «απλώς για αχτίδα φωτός».
Κατέστησε παράλληλα σαφές «πως δεν μας επιτρέπεται η όποια παρέκκλιση ή τυχόν χαλάρωση των μέτρων που έχουν ληφθεί, καθώς μια αντίθετη ενέργεια θα οδηγούσε σε μια χωρίς προηγούμενο αναστροφή με καταστροφικές συνέπειες».

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε την παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου των όσων μέτρων έχουν κατά καιρούς αποφασισθεί είτε από τον Υπουργό Υγείας είτε από τους καθ’ ύλην Υπουργούς με διατάγματα. Η σημερινή απόφαση είναι χωρίς καμία εξαίρεση για τις γιορτές του Πάσχα, ενώ τα μέτρα καλύπτουν και τις όποιες συναθροίσεις για εορτασμό των εθίμων της Ανάστασης, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον επαναπατρισμό, είπε ότι αποφασίσθηκε η σταδιακή επιστροφή Κύπριων πολιτών που είτε διαμένουν σε πανεπιστημιακές εστίες και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος σε προπαρασκευαστικά προγράμματα, (Foundation Courses), είτε βρίσκονται στο πρώτο έτος του πτυχιακoύ κύκλου σπουδών.

Το μέτρο αφορά και μόνιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία που ευρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού για σκοπούς προσωρινής εργασίας και των οποίων η απασχόληση έχει ανασταλεί ή τερματιστεί εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά και πολίτες που μόνιμα διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και των οποίων η επιστροφή από χώρες του εξωτερικού κρίνεται απαραίτητη για ανθρωπιστικής φύσεως λόγους.

Ανέφερε ακόμη ότι θα επιτρέπεται η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία προσώπων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, η συνδρομή των οποίων λόγω της επαγγελματικής ή επιστημονικής τους ιδιότητας κρίνεται απαραίτητη στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού.

Για προληπτικούς σκοπούς αντιμετώπισης της πανδημίας, ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι αποφασίσθηκε η διεξαγωγή δειγματοληπτικών εξετάσεων ανά Επαρχία, με βάση τις υποδείξεις της επιστημονικής ομάδας.

Επίσης είπε ότι θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες 20.000 επιπλέον δειγματοληπτικών εξετάσεων, σε άτομα, τα οποία με βάση τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας, συνεχίζουν να εργάζονται είτε στον ιδιωτικό είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Φρουράς.
Θα γίνουν ακόμη δειγματοληπτικές εξετάσεις σε όλους όσοι, με βάση το πρόγραμμα σταδιακού και ελεγχόμενου επαναπατρισμού, θα επιστρέψουν στην Κύπρο, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αποφασίσθηκε η παράταση της κρατικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020, ενώ για περίοδο τεσσάρων μηνών, μετά τη λήξη της ανωτέρω περιόδου, θα συνεχιστεί η κρατική στήριξη τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης