Ψυχολογία: Πώς «επηρεάζει» τον εγκέφαλο μας η βιντεοκλήση

Εκμεταλλευόμαστε τεχνολογικές εξελίξεις προς όφελός μας.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, επιταγή των ημερών προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης του νέου κοροναϊού. Η παραμονή στο σπίτι μπορεί να αποδειχθεί, ωστόσο, πραγματική πρόκληση, καθώς όσο περισσότερες μέρες κυλούν δίχως να δούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τόσο πιο δύσκολη μπορεί να γίνει η καθημερινότητά μας. Παράλληλα καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε εντελώς νέα δεδομένα, όπως είναι η δουλειά από το σπίτι και οι περιορισμένες μετακινήσεις, με τις εξελίξεις της πανδημίας πολλές φορές να είναι καταιγιστικές. Σύμμαχός μας σε όλα αυτά είναι η τεχνολογία, που αν την χρησιμοποιήσουμε «έξυπνα» ερχόμαστε πιο κοντά, διατηρώντας ταυτόχρονα την σωτήρια απόσταση ασφαλείας.

Η δύναμη της βιντεοκλήσης

Λατρεύουμε να βλέπουμε τα πρόσωπα των αγαπημένων μας προσώπων, των φίλων, της οικογένειας ή των συνεργατών μας, είτε από κοντά είτε μέσα από την οθόνη, καθώς ο εγκέφαλός μας αντιδρά το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ξεκινά να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται στα πρόσωπα που βλέπει, από την τρυφερή ηλικία των πέντε μηνών ενώ έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένα μέρη του οπτικού φλοιού για την σάρωση και την αναγνώριση των διαφορετικών προσώπων όπως και των συναισθημάτων τους. Η κοινωνική αλληλεπίδραση κάθε είδους είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσουμε υγιή τον εγκέφαλό μας, η οπτική επαφή, έστω και μέσω κάμερας, όμως αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμη για την ψυχική ευημερία.

Περισσότερη χαρά, λιγότερο στρες

Η βιντεοκλήση συμβάλλει δραστικά στην μείωση του άγχους, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει κατά πολύ την διάθεσή μας, ειδικά αυτήν την περίοδο. Αντλούμε καθημερινά δύναμη από τα πρόσωπα γύρω μας, τους φίλους ή και τους συναδέλφους μας, γεγονός που καθιστά την κοινωνική αποστασιοποίηση ιδιαίτερα δύσκολη, δηλώνει η Δρ. Robinson στο Πανεπιστήμιο του Central Lanchasire. «Όταν μένουμε μόνοι μας, οι ανησυχίες και οι φόβοι μπορεί να μας φανούν μεγαλύτεροι από όσο είναι στην πραγματικότητα ή από όσο θα μας φαίνονταν αν μοιραζόμασταν τις σκέψεις μας με ένα φιλικό πρόσωπο. Μια απλή κουβέντα με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, όπου θα μπορέσουμε να του ανοιχτούμε και να του πούμε όλα όσα νιώθουμε, μπορεί πραγματικά μας βοηθήσει» συμπληρώνει.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ