Καθώς ο νέος κοροναϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο το πλανήτη, πολλοί είναι οι άνθρωποι που υιοθετούν επιπλέον ατομικά μέτρα προστασίας, θέλοντας να διασφαλίσουν ότι οι χώροι του σπιτιού, τα ρούχα ακόμα και τα ψώνια τους έχουν απολυμανθεί σωστά. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) μάλιστα, ανέφερε ότι ο κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει από μερικές ώρες έως και ημέρες σε άψυχες επιφάνειες, κατασκευασμένες από γυαλί, μέταλλο ή και πλαστικό ενώ στην λίστα συμπεριλαμβάνονται και τα ρούχα.Τι γίνεται όμως με την αλληλογραφία;
Μπορεί να επιβιώσει στο χαρτί;
Ο νέος κοροναϊός, αν και μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω των σταγονιδίων του βήχα, του φτερνίσματος ή και της εκπνοής, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από τα Πανεπιστήμια Greifswald και Ruhr στην Γερμανία, μπορεί να επιβιώσει και σε επιφάνειες από δύο ώρες έως και εννέα ημέρες, αν αυτές δεν απολυμαίνονται τακτικά. Επιπλέον, κατόπιν πρόσφατων μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να επιβιώσει έως και μία ημέρα στο χαρτόνι, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρος ο χρόνος ζωής του στο χαρτί.
Είναι απαραίτητη η απολύμανση;
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, σύμφωνα με τον Δρ. Perpetua Emeagi, λέκτορα στο Hope University στο Λίβερπουλ, είναι αρχικά να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να διαχειριστούμε την αλληλογραφία μας «έξυπνα». Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν καλό να μην αφήνουμε την αλληλογραφία πάνω σε επιφάνειες, ώστε να περιορίσουμε την πιθανότητα εξάπλωσης οποιουδήποτε μικροοργανισμού. Αντίθετα συνιστά να την ανοίγουμε και να απορρίπτουμε στον κάδο οτιδήποτε δεν χρειαζόμαστε, όπως τους φακέλους, που δεν περιέχουν ζωτικές πληροφορίες. Αφού πετάξετε ή αρχειοθετήσετε σε ειδικό μέρος τους λογαριασμούς ή οτιδήποτε άλλο έχετε λάβει, είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας καλά με άφθονο νερό και σαπούνι με αντισηπτική δράση, για τουλάχιστον είκοσι δεύτερα.
Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο της εξάπλωσης;
Μερικά ακόμα μέτρα που μπορούμε να υιοθετήσουμε εκτός του συχνού και σχολαστικού πλυσίματος των χεριών, είναι να βήχουμε ή να φτερνιζόμαστε στο αγκώνα και όχι την παλάμη του χεριού μας. Αναφορικά με την καθαριότητα του σπιτιού, δοκιμάστε να διαχωρίσετε τους χώρους σε δύο ζώνες, την «καθαρή» και την «μολυσμένη». Στην δεύτερη θα μπορείτε να ακουμπάτε την τσάντα σας, τα ρούχα σας, τα ψώνια ή τα κλειδιά ακόμα και την αλληλογραφία, που μπορεί να φέρετε μαζί σας κατά την επιστροφή σας στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι όλα συγκεντρωμένα σε ένα σημείο και θα είναι ευκολότερο για εσάς να ανοίξετε τους φακέλους και να δείτε τι θέλετε να κρατήσετε και τι όχι. Πιο εύκολη θα γίνει ακόμα και η απολύμανση των επιφανειών αυτών, που τα έχετε ακουμπήσει. Αφού τελειώσετε, μην ξεχάσετε να πλύνετε καλά τα χέρια σας ή να τα τρίψετε εξίσου καλά με αντισηπτικό διάλυμα.
Πηγή: vita.gr