Με σημαντική άνοδο επιστρέφουν οι ευρωαγορές

 

Μετά το sell off της περασμένης εβδομάδας, οι ευρωπαϊκές αγορές επιστρέφουν στα κέρδη σήμερα, καθώς ανακάμπτει το επενδυτικό κλίμα μετά τις δεσμεύσεις για μια συντονισμένη παγκόσμια αντίδραση ώστε να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1,98%  στις 383,09 μονάδες με τις μετοχές του κλάδου ενέργειας να κερδίσουν σχεδόν 3%. Σε θετικό πρόσημο και οι μεγαλύτεροι δείκτες.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύεται κατά 2,51%, ο γερμανικός DAX με άνοδο 1,67%, ο γαλλικός CAC40 κερδίζει 1,97%, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,34% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 κατλα 1,72%.

Οι ελπίδες για λήψη μέτρων στήριξης από τους φορείς χάραξης πολιτικής αυξάνονται, με το πρώτο σήμα να δίνεται την Παρασκευή από τον κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας και θα ενεργήσουμε κατάλληλα για να στηρίξουμε την οικονομία».

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε πως οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου (G7) θα προβούν σε συντονισμένες ενέργειες για να περιορίσουν την επίπτωση της επιδημίας του κορωνοϊόύ στην οικονομική ανάπτυξη. Όπως είπε, οι υπουργοί Οικονομικών των G7 θα συζητήσουν το θέμα τηλεφωνικά αυτήν την εβδομάδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, η αγορά ήδη στοιχηματίζει πως η ΕΚΤ θα μειώσει τον Απρίλιο ή ακόμα και τον Μάρτιο τα επιτόκιά της, ενώ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας δήλωσε πως η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη να στηρίξει την οικονομία, εάν χρειαστεί, αν και ακόμα δεν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο αριθμός κρουσμάτων εκτός Κίνας αυξάνεται δραματικά.
Συνολικά, υπάρχουν πλέον σχεδόν 90.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως και πάνω από 3.000 θάνατοι.

Την περασμένη εβδομάδα οι αγορές μετοχών σημείωσαν βαριές απώλειες – τις χειρότερες από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ωστόσο σήμερα φαίνεται πως προσπαθούν να ανακάμψουν. Νωρίτερα, άνοδο σημείωσαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια με τους κινεζικούς δείκτες μάλιστα να κάνουν ράλι άνω του 3%, παρά το γεγονός ότι στοιχεία ιδιωτικής έρευνας που βγήκαν σήμερα έδειξαν ότι η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία ήρθαν μετά τα νούμερα που δημοσιοποίησε το Σάββατο η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σύμφωνα με τα οποία ο επίσημος PMI υποχώρησε στις 35,7 μονάδες τον Φεβρουάριο έναντι 50 τον Ιανουάριο.

Πίσω στην Ευρώπη, Βρετανία και ΕΕ ξεκινούν σήμερα τον πρώτο γύρο συνομιλιών για τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις μετά το brexit. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε τεταμένο κλίμα και υπό πίεση χρόνου, περιορίζοντας τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας. Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών και μετά την 31η Δεκεμβρίου, οπότε τελειώνει η μεταβατική περίοδος, τόσο η Βρετανία όσο και η ΕΕ θα βρεθούν αντιμέτωπες με καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης