Η νέα αφήγηση της κυβέρνησης που συνδέει τους πρόσφυγες με την πανδημία του κορονοϊού, παραπέμπει σε στερεότυπα σκοτεινών εποχών της ευρωπαϊκής ιστορίας που αναπαράγονται με ζήλο από την Ακροδεξιά.
Την ίδια στιγμή, επενδύοντας στον πανικό, διαστρεβλώθηκε η πραγματικότητα, δυναμιτίζοντας για ακόμη μία φορά ωστόσο την κοινωνική συνοχή με ξενοφοβικά αισθήματα, αυτήν την κρίσιμη περίοδο, που απαιτείται ηρεμία, νηφαλιότητα, και συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση σοβαρότατων προβλημάτων.
Κοντολογίς, όταν επιχειρείς να αντιμετωπίσεις το προσφυγικό/μεταναστευτικό δια της επίκλησης της επιδημίας του κορονοϊού, τότε είναι απολύτως βέβαιο ότι, ουσιαστικά δεν θα αντιμετωπίσεις τίποτα από τα δύο.
Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση, η πραγματικότητα είναι ότι, οι πρώτοι φορείς στη χώρα μας δεν ταξίδεψαν από το Αφγανιστάν που δεν έχει μέχρι τώρα κανένα κρούσμα αλλά από τη γειτονική Ιταλία. Ανήκουν δε στη μεσαία τάξη κάτι που δείχνει ότι όλοι είναι εξίσου ευάλωτοι στη μετάδοση του ιού.
Το ζητούμενο είναι, να υπάρχει η σωστή ενημέρωση, πρόληψη και πρόσβαση στο σύστημα υγείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επίκληση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας ως δικαιολογία για να εφαρμοστεί ανεξέλεγκτα η λογική των επαναπροωθήσεων για την αποτροπή εισόδου προσφύγων/μεταναστών, όπως διατυπώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, σπέρνει τον πανικό και εκκολάπτει ορμπανικές συμπεριφορές.
Οι πολιτικές επιλογές του μέχρι χθες "ευρωπαϊστή και φιλελεύθερου" Πρωθυπουργού, αποκαλύπτουν με τον πλέον σαφή τρόπο τις δουλείες και τις πραγματικές πεποιθήσεις της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που υποτίθεται "θα ήταν άλλος¨...
Σε αυτό τον τρόπο σκέψης εντάσσεται και η «α λα καρτ» απαγόρευση συναθροίσεων, που δεν έχει καμμία λογική, αφού την ίδια ώρα που αναβάλλονται καρναβαλικές εκδηλώσεις, επιτρέπονται άλλες μεγάλες συναθροίσεις σε αθλητικούς αγώνες και συνέδρια. Έτσι, η ίδια η κυβέρνηση, αντί να καλλιεργεί με τις αποφάσεις της αίσθημα δικαίου και κοινωνική ηρεμία, δυναμιτίζει το κλίμα και διαμορφώνει συνθήκες που επιτρέπουν την καλλιέργεια αισθήματος αδικίας στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες των περιοχών που πλήττονται οικονομικά. Αν οι ειδικοί εκτιμούν και προτείνουν ότι, οι συναθροίσεις εγκυμονούν κινδύνους, τότε εξαιρέσεις από αυτόν τον κανόνα δεν μπορεί παρά να είναι απαγορευτικές. Εξάλλου, οι κανόνες και όχι οι εξαιρέσεις εμπεδώνουν την ισονομία και τη δικαιοσύνη και διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον.
Η πανδημία του κορονοϊού - προφανώς και το μεταναστευτικό/προσφυγικό, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί, παρά μόνο με τη σωστή ανάγνωση όλων των πραγματικών δεδομένων, με ψυχραιμία, σωστή ενημέρωση και τη συνεργασία όλων. Διαφορετικά, θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις, όπως αυτές που περιέγραψε ο διάσημος Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου στο εμβληματικό βιβλίο του «Περί τυφλότητας», όπου η κυβέρνηση για να προστατεύσει τους πολίτες της βάζει σε καραντίνα τους ήδη τυφλούς και όσους έχουν έλθει σε επαφή μαζί τους, ενεργοποιώντας τις πιο κτηνώδεις αταβιστικές συμπεριφορές.