Ανοίγει σήμερα Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, στις 2 μ.μ., η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας υπολογίζεται ότι σχεδόν 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα μπορούν με απλές κινήσεις να διορθώσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους ή απλώς να ελέγξουν εάν όλα έχουν καλώς.
Η διόρθωση θα γίνεται με διασταύρωση στοιχείων μεταξύ του Ε9 και της ΔΕΔΔΗΕ χωρίς να χρειάζεται πληκτρογηση στοιχείων, υποβολή ή σκανάρισμα δικαιολογητικών και σε τέσσερα βήματα. Μέσω της ΔΕΔΔΗΕ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν στον δήμο τα δημοτικά τέλη βάσει δηλώσεων που είχαν κάνει όταν έγινε η σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις όπου οι δηλώσεις εκείνες είχαν λάθη και πολλές ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες όπου στα χρόνια που μεσολάβησαν έγιναν προσθήκες τετραγωνικών μέτρων, νόμιμες και αυθαίρετες, που δεν δηλώθηκαν ακόμη και αν έχουν τακτοποιηθεί.
Αναλυτική παρουσίαση της πλατφόρμας έγινε την Τρίτη (25/2) από τους υπεύθυνους της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που διαμόρφωσαν την πλατφόρμα μαζί με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η υποβολή των διορθωμένων τετραγωνικών θα γίνεται χωρίς να επιβάλονται αναδρομικές χρεώσεις και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020. Το σύστημα θα μείνει ανοικτό έως τις 30 Ιουνίου 2020 καθώς μπορούν έως τότε να γίνονται τακτοποιήσεις αυθαιρέτων που θα διαφοροποιούν το Ε9.
Οσοι ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν την εφαρμογή αυτή που επίσημα ονομάζεται «Πλατφόρμα Δήλωσης Διόρθωσης Τ.Μ. Ακινήτων προς τους ΟΤΑ», θα πρέπει κατ'αρχάς να εντοπίσουν το σχετικό μπάνερ που θα έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των Υπουργείων Εσωτερικών (ypes.gr), Ψηφιακής Διακυβέρνησης (minadmin.gr), της ΚΕΔΕ (kedke.gr) και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (gsis.gr). Σταδιακά το ίδιο μπάνερ θα αρχίσει να αναρτάται και στις ιστοσελίδες όσων δήμων ενδιαφερθούν. Πατώντας το μπάνερ από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο, θα απομένουν τέσσερα απλά βήματα:
Σύνδεση στο σύστημα με την υποβολή των κωδικών του taxisnet που χρησιμοποιούνται για τις συναλλαγές με την Εφορία. Με την είσοδο στην πλατφόρμα, η εφαρμογή θα αποτυπώνει στον ιδιοκτήτη το Ε9 και τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που έχει στην κατοχή του. Στη φάση αυτή, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να αλλάξει κάτι.
Με το επόμενο κλικ θα εμφανίζονται οι αριθμοί παροχής της ΔΕΗ για κάθε ακίνητο, οι οποίοι επίσης υπάρχουν στο Ε9. Ούτε σε αυτό το βήμα ο πολίτης χρειάζεται να κάνει κάποια ενέργεια.
Στο τρίτο βήμα, ο ιδιοκτήτης επιλέγει ένα από τα ακίνητα που υπάρχουν στο Ε9. Αυτομάτως η πλατφόρμα θα βγάζει έναν αριθμό που θα δείχνει τη διαφορά ανάμεσα στα δηλωμένα τετραγωνικά και εκείνα βάσει των οποίων γίνεται χρέωση. Το μόνο που έχει να κάνει ο ιδιοκτήτης είναι είτε να αποδεχθεί αυτήν τη διαφορά είτε να την αλλάξει προς τα πάνω.
Αποδεχόμενος αυτήν τη διαφορά έχει ήδη υποβάλει την αίτηση περί ανακριβούς δήλωσης τετραγωνικών μέτρων για το συγκεκριμένο ακίνητο. Στη συνέχεια, εφόσον διαθέτει και άλλα ακίνητα, τα επιλέγει ένα ένα και ακολουθεί την ίδια διαδικασία αποδεχόμενος τη διαφορά των τετραγωνικών
Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τα στοιχεία θα περνούν αυτομάτως στη βάση δεδομένων κάθε δήμου προκειμένου εκείνος να ενημερώσει την ΔΕΔΔΗΕ. Οπως ανέφερε ο υπεύθυνος από πλευράς ΚΕΔΕ, Δημοτικός Σύμβουλος Ορχομενού, Γιάννης Τσιάμης, οι νέες χρεώσεις στα δημοτικά τέλη αναμένεται να εμφανιστούν στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος που θα φθάσει στα χέρια κάθε ιδιοκτήτη προς το τέλος του καλοκαιριού, τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 2020. Ο κ.Τσιάμης ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 7,5 εκατομμύρια παροχές ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται πως το 50% των κατόχων τους θα θελήσουν να μπουν στην πλατφόρμα είτε για να υποβάλουν διορθωτική δήλωση είτε απλώς για να ελέγξουν ότι το Ε9 συμπίπτει με τα δηλωμένα στον ΔΕΔΔΗΕ.