Αδήλωτα τετραγωνικά: Τελευταία ευκαιρία για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα

Ποιους αφορά

Τη δυνατότητα να σώσουν εκ νέου τους ημιυπαίθριους και τους αυθαίρετους χώρους από υπέρογκα ποσά αποκαλύπτοντας στους δήμους τις επιφάνειες που έχουν τακτοποιήσει αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση σε ιδιοκτήτες ακινήτων. Αυτό θα αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν ενταχθεί στην πρόσφατη ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών ή υπέβαλαν δηλώσεις αλλά τώρα διαπιστώνουν λάθη τα οποία θα πρέπει να διορθώσουν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", την ερχόμενη εβδομάδα θα κλειδώσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ το θέμα της επαναλειτουργίας της πλατφόρμας για την ηλεκτρονική δήλωση των στοιχείων για τα ξεχασμένα και τα ρυθμισμένα τετραγωνικά . Στη συνέχεια η εισήγηση της ΚΕΔΕ θα εξεταστεί από το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο αναμένεται να ετοιμάσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ανοίξει ξανά τον δρόμο των διορθώσεων στις επιφάνειες των ακινήτων αλλά με την επιβολή πέναλτι στους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά με την επιβολή πέναλτι στους ιδιοκτήτες που έχασαν την προηγούμενη ρύθμιση. Το πρόστιμο θα είναι μικρότερο από τα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα στους ιδιοκτήτες τα οποία ανέρχονται σε:

-60% επί της οφειλής σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς δήλωσης για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού. Μάλιστα τα πρόστιμα για επαγγελματικά ακίνητα είναι συνήθως πενταπλάσια από τις κατοικίες.

-100% για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης

-200% επί της αρχικής οφειλής για την επιβολή ΤΑΠ.

Η νέα ρύθμιση

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", με τη νέα ρύθμιση που δρομολογείται θα επιβάλλονται κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με τον χρόνο αποκάλυψης των αδήλωτων τετραγωνικών επιφανειών και θα επιβληθεί πλαφόν 50% στα ποσά των προσαυξήσεων και των προστίμων ώστε όσοι δηλώνουν εκπρόθεσμα τις επιφάνειες να μην επιβαρύνονται με τα προβλεπόμενα σήμερα εξοντωτικά ποσά.

Οι πύλες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ ανάλογα και με τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο θα μπορούσαν όπως λένε αρμόδιες πηγές, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, να ανοίξουν στις αρχές καλοκαιριού όταν θα έχει ολοκληρωθεί η άσκηση της εκκαθάρισης των δηλώσεων των αδήλωτων τετραγωνικών που υποβλήθηκαν μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Η πλατφόρμα θα τρέχει πάνω στην πλατφόρμα gov.gr και εξετάζεται να παραμείνει ανοιχτή σε μόνιμη βάση.Την πλατφόρμα αυτή θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και όσοι ιδιοκτήτες προχωρούν σε τακτοποίηση αυθαιρέτων χώρων .Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 δηλαδή αυθαίρετα με μεγάλες πολεοδομικές υπερβάσεις ή κτίρια τα οποία ανεγέρθηκαν χωρίς οικοδομική άδεια , μπορούν κατ΄ εξαίρεση να δηλωθούν μέχρι 9 Δεκεμβρίου 2021.

Η νέα διάταξη που σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών θα πατάει στη πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ που προβλέπει ότι όσοι αποκαλύψουν εκπρόθεσμα την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων στους δήμους θα καλούνται να καταβάλουν τα ποσά δημοτικών φόρων και των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για τη περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης προσαυξημένης κατά:

-20% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει εντός εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

-25% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά το πρώτο εξάμηνο επαναλειτουργίας της πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 12 μηνών από την έναρξη αυτή.

-30 % εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει το επόμενο εξάμηνο μετά τους 12 μήνες επαναλειτουργίας της πλατφόρμας.

-35 % εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μέσα στο επόμενο εξάμηνο και μετά τους 18 μήνες επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

-40 % στην περίπτωση που η δήλωση υποβληθεί στο εξάμηνο που ακολουθεί, 24 μήνες μετά την επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

-45 % εάν η υποβολή της δήλωσης γίνεται έπειτα από 30 μήνες.

-50 % εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο 36 μηνών από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών μέτρων στους δήμους εκτιμάται ότι θα γίνει το καλοκαίρι, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων των ξεχασμένων τετραγωνικών που είχαν υποβληθεί μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου 2020.

 

Πηγή: enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης