Βγάζουν τις λίρες από τα... στρώματα οι Έλληνες - Γιατί αυξήθηκαν οι ρευστοποιήσεις

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

«Χέρι» στις λίρες, που έχουν στα σεντούκια τους, βάζουν οι Έλληνες, σε μία προσπάθεια να επωφεληθούν από το… ράλι ανόδου στην τιμή του χρυσού. Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), το 2019 αγόρασε από ιδιώτες 99.744 τεμάχια (Ελισάβετ 1973, 1974 και προγενέστερων ετών) έναντι 52.935 τον αμέσως προηγούμενο χρόνο (αύξηση 46,93%).

Εν μέσω θέρους, μάλιστα, δηλαδή το γ’ τρίμηνο του περασμένου έτους, η εποπτική αρχή συγκέντρωσε περισσότερες από 32.500 λίρες, με τους κατόχους να τις ρευστοποιούν έναντι 279,02 ευρώ, που ήταν η τιμή αγοράς στις αρχές Ιουλίου, έως 310,69 ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Σε αντίθεση με παλαιότερα, που οι ρευστοποιήσεις είχαν αναγκαστικό χαρακτήρα, εξαιτίας της αδυναμίας των νοικοκυριών να κλείσουν τυχόν οικονομικές… τρύπες, πλέον αυτές σχετίζονται και με την πορεία της τιμής του πολύτιμου μετάλλου, που σπάει το ένα “φράγμα” μετά το άλλο», σημειώνουν στον "Ελεύθερο Τύπο" αρμόδιες πηγές.

Πράγματι, το 2009, οπότε και ξέσπασε η οικονομική κρίση στη χώρα μας, η αρμόδια αρχή αγόρασε περισσότερα από 247.000 τεμάχια, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη των κατόχων τους για μετρητά. Πρόκειται, ωστόσο, για τους αδικημένους της υπόθεσης, μιας και η τιμή αγοράς μόλις και μετά βίας ξεπερνούσε τα 146 ευρώ/τεμάχιο όταν σήμερα η ΤτΕ τις δέχεται με αντίτιμο 343,24 ευρώ.

Όσον αφορά στο χρυσό, αυτός, όπως αναφέρει και το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του, διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλό σχεδόν επτά ετών, με τις τιμές να ενδέχεται να φτάσουν τα 1.650 δολάρια τις επόμενες εβδομάδες.

Στην αυξημένη τιμή, με την οποία πουλά η ΤτΕ τις χρυσές λίρες, αποδίδουν παράγοντες της αγοράς το υποτονικό, από πλευράς των επενδυτών, ενδιαφέρον για την απόκτησή τους.

Πιο αναλυτικά, όπως αποτυπώνεται στα αντίστοιχα στοιχεία της αρχής, το 2019 πουλήθηκαν σε ιδιώτες μόλις 6.795 τεμάχια, όταν στα τέλη του 2018 ο αριθμός τους ξεπερνούσε τις 12.000. «Σύμφωνα με τα δελτία τιμών, που εκδίδονται σε ημερήσια βάση, το κόστος αγοράς “άγγιζε” στα τέλη του 2019 τα 372,75 ευρώ, αυξημένο κατά 20,6% σε σχέση με την τιμή, που αποκτά λίρες από ιδιώτες», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τι χρειάζεται για να πουλήσεις…

Οδηγίες προς όσους ενδιαφέρονται να ρευστοποιήσουν τις χρυσές λίρες τους δίνει η ΤτΕ. Ειδικότερα, για οποιαδήποτε συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη α) του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και β) πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο ΑΦΜ του πελάτη.

• Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών, που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου.

• Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και το αντίτιμο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη (απαιτείται βιβλιάριο και IBAN).

• Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το εάν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, απαιτούνται επιπλέον, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο:

1. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.

2. Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας, που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).

3. Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).

4. Ισχύουσα άδεια παραμονής, προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός Ε.Ε.).

5. Τηλέφωνο επικοινωνίας.

«Τα πιο πάνω έγγραφα προσκομίζονται στο πρωτότυπο, όπως επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο, που αφορά στην πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», καταλήγει η εποπτική αρχή.

Πηγή εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"

Διαβάστε επίσης