Συζήτηση για το αναπτυξιακό μέλλον του Λιμανιού της Πάτρας

Δύο αχαιοί βρέθηκαν και φυσικά συζήτησαν για το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής. Ο οικονομολόγος Ηρακλής Ρούπας και ο ΓΓ Λιμενικής Πολιτικής Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, που έχει περάσει τα μαθητικά του χρόνια στην Πάτρα και δηλώνει "πατρινός". 

Μάλιστα σε ανάρτησή του ο Ηρακλής Ρούπας ανέφερε: 

Με τον Γενικό Γραμματέα Λιμενικής Πολιτικής φίλο Ευάγγελο Κυριαζόπουλο συναντηθήκαμε στο υπουργείο. Δεν μπορούσε η κουβέντα παρά να οδηγήσει στα λιμάνια της Αχαΐας.
Ο σχεδιασμός για τα λιμάνια της Αχαΐας πρωτίστως δεν ήταν πρώτης προσέγγισης αναπτυξιακής πολιτικής. Τώρα που τα πάντα τρέχουν η διαχρονική αυτή απάθεια υπάρχει και θα παραμείνει δυστυχώς.
Σταθερή θέση μου είναι πως δεν φαίνεται να υπήρχε ποτέ ουσιαστική διάθεση για πραγματική ανάπτυξη των λιμένων της περιοχής παρά μόνον η παρουσίαση του έργου. Να πέσουν δηλαδή τα απαραίτητα τσιμέντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το λιμάνι της Πάτρας. Ένα κόσμημα που συνεχώς επεκτείνεται αλλά δεν επιτελεί ρόλο ανάλογο του μεγέθους του. Άλλο παράδειγμα το λιμάνι του Αιγίου. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί έγινε το λιμάνι αυτό ενώ αν υπήρχε συντονισμένη διεκδίκηση πριν από χρόνια το Αίγιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κεντρική μαρίνα όσων πλέουν για Ιόνιο, αλλά και βασικό καρνάγιο επισκευών. Το ότι κάθε Χειμώνα «ξεχειμωνιάζουν» κάποια πλοία υπό το πρόσχημα των μικρών επισκευών δεν δικαιολογεί την αδράνεια. Μπορεί κάποιοι Νορβηγοί να συζητούν για μία «πράσινη» γραμμή, όμως αυτό δεν αποτελεί πολιτική. Με την κουλτούρα μας για υλοποίηση οραμάτων θα έλεγα – ενόψει και Καρναβαλιού- « πράσινη γραμμή για … πράσινα άλογα». Για δε την περίπτωση καρνάγιου. Αυτή μάλλον χάθηκε καθώς μαθαίνω πως συζητείται να γίνει κάτω από την Γέφυρα. Από την πλευρά του Αντιρρίου.
Τι μένει λοιπόν; Τουλάχιστον ας αναβαθμισθούν τα αλιευτικά καταφύγια. Ας γίνει μία αξιοπρεπής μαρίνα στην Πάτρα και το Αίγιο. Τέλος ας οριοθετηθεί το παράλιο μέτωπο και ας αποδοθεί επί τέλους για χρήση. Δεν είναι δυνατόν η πόλη να είναι κομμένη στα δύο με την φόρτωση/εκφόρτωση εμπορευμάτων και πετρελαίου από την μία και τους επιβάτες από την άλλη. Εκτός αν ο κύριο νέος λιμένας δεν έχει ακόμα άδεια εμπορευματικού λιμένα. Πολλά τα ερωτήματα. Διαχρονική η μιζέρια οραμάτων και έργων.

Διαβάστε επίσης