Τσικνοπέμπτη: Τι πρέπει να προσέξετε αν έχετε χοληστερίνη

 

Μέρες γιορτής και κρεατοφαγίας αυτές που διανύουμε και όλοι φυσικά, έχουν το μυαλό τους στο φαγητό, τη διασκέδαση και το Καρναβάλι. Κάποιοι άνθρωποι, όμως, αυτές τις μέρες κινδυνεύουν περισσότερο. Τα άτομα με υψηλή χοληστερίνη έχουν ένα λόγο παραπάνω να προσέχουν τη διατροφή τους.

Τι πρέπει να προσέχεις αν έχεις υψηλή χοληστερίνη

Απόφυγε το extra αλάτι: Μην προσθέτεις επιπλέον αλάτι στο ήδη λιπαρό αυτές τις μέρες φαγητό σου. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών και αυξάνει τον όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στα αγγεία. Αυτό μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Μην το παρακάνεις με το αλκοόλ και το κάπνισμα: Αφού αυτές τις μέρες θέλεις να το ρίξεις λίγο έξω με το φαγητό, τουλάχιστον περιόρισε όσο μπορείς το αλκοόλ και το κάπνισμα. Αυτές οι δύο συνήθειες επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος, ενώ επιδεινώνουν τις διαταραχές των λιπιδίων αυξάνοντας τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Αν θέλεις να καταναλώσεις αλκοόλ προτίμησε το κόκκινο κρασί (με μέτρο πάντα), καθώς σε μικρή ποσότητα έχει ευεργετικό ρόλο στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL).

Συνόδευσε το φαγητό σου με σαλάτα: Συνήθως αυτές τις μέρες προτιμούμε όλοι ψητά κρέατα. Αντί να τα συνοδεύσεις, λοιπόν, με πατάτες ή λιπαρές σος, προτίμησε μια σαλάτα φρέσκων λαχανικών εποχής. Έτσι, θα πετύχεις πιο εύκολα κορεσμό και ταυτόχρονα, θα έχεις πάρει μόνο θρεπτικές ουσίες και ελάχιστες θερμίδες.

Κάνε το χορό μέρος της διασκέδασής σου: Ο χορός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διασκέδασης την περίοδο των Αποκριών. Αυτό που θα έχεις στο μυαλό σου είναι ότι μαζί με τη διασκέδαση σου προσφέρει και μια ευχάριστη και διόλου ευκαταφρόνητη απώλεια θερμίδων.

Διατροφή και χοληστερίνη

Για να αντιμετωπίσεις την υψηλή χοληστερίνη σημαντικός σύμμαχός σου είναι η διατροφή. Αρκεί να αλλάξεις λίγα πράγματα στο διαιτολόγιό σου για να κρατήσεις μακριά τα προβλήματα που προκαλεί η υψηλή χοληστερίνη. Ένα άτομο με υψηλή χοληστερίνη πρέπει να προσέχει τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερίνη τροφίμων.

Πηγές κορεσμένων λιπαρών (ζωικών και φυτικών):

- Κρέας

- Βούτυρο

- Κρέμα γάλακτος

- Τυρί

- Γιαούρτι

- Καρύδα

Μαζί με τα κορεσμένα λιπαρά θα πρέπει να προσέξεις και τη διαιτητική χοληστερίνη, δηλαδή αυτή που εμπεριέχεται στα τρόφιμα, καθώς αν καταναλώνεται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες επηρεάζει τους δείκτες της χοληστερίνης. Ένα παράδειγμα τέτοιας τροφής είναι τα αβγά, τα οποία πρέπει φυσικά να τρώμε, ωστόσο με μέτρο.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν τροφές όπως τα μονοακόρεστα λιπαρά που μειώνουν τη χοληστερίνη. Τέτοιες τροφές είναι το ελαιόλαδο, το ταχίνι, το σουσάμι, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο και το αράπικο φιστίκι. Τέλος, οι φυτικές ίνες, τα Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα λειτουργούν προστατευτικά ενάντια σε παθήσεις των λιπιδίων του αίματος και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Είναι σαφές ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με την καλή ψυχολογία και την τακτική σωματική άσκηση συντελούν στη βελτίωση της ευεξίας του σώματος και της ρύθμισης της χοληστερίνης.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ